News Flash:

Pestera cu cristale de calcit din mina Farcu, a doua din lume care poate fi vizitata

3 Octombrie 2017
493 Vizualizari | 0 Comentarii
Singura pestera cu cristale de calcit amenajata din Europa si a doua din lume care poate fi vizitata se afla in Bihor, in comuna Rosia, fiind descoperita de un miner in timpul lucrarilor la o galerie a fostei mine de bauxita Farcu, cercetari recente atestand si efecte benefice asupra sanatatii oamenilor.
''E o pestera tip geoda, adica un spatiu inchis in care s-au format cristalele, pentru ca numai in spatii inchise se formeaza cristalele. Daca ar fi avut legatura cu exteriorul, cu aerul de afara, nu am mai fi avut cristale de calcit. De aici si raritatea. Este a doua pestera din lume cu cristale de calcit vizitabila. Mai este una in Africa de Sud. Asemenea cristale de calcit mai exista in Romania si in lume, doar ca pesterile sunt inchise si nu pot sa intre decat oameni de stiinta sau speologi, cu programari si aprobari'', a declarat, pentru AGERPRES, ghidul pesterii, Valentina Ciuhandu.
Cristalele de calcit din mina Farcu, albe si stralucitoare, sunt formatiuni geologice de o rara frumusete. Ele cresc in diverse forme, de la floare de lotus pana la cele mai spectaculoase, din tavan, in forma unor iatagane verticale, cu lungimi de pana la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri. Ele sunt foarte fine, fragile si extraordinar de frumoase. 
''Se pare ca aceste cristale au si o valoare energetica deosebita, pentru ca deja cercetatori din Ungaria si Romania, specializati in speoterapie, au venit aici si au facut masuratori. Rezultatele sunt neasteptate. Cristalele creeaza o stare de calm si o stare de stabilitate termica. Foarte multi care au intrat cu dureri de cap in pestera au sesizat ca migrenele le-au disparut destul de surprinzator. Nu exista inca o explicatie stiintifica, dar efectele sunt evidente'', a declarat, pentru AGERPRES, speologul Viorel Lascu, fost presedinte al Federatiei Romane de Speologie.
Spatiul din pestera cu cristale existent in momentul de fata are doua parti, una pentru vizitatori, care le pot vedea de aproape pe o lungime de circa 60 de metri si partea stiintifica, avand o lungime de o suta de metri, accesibila doar cercetarii, asigurand conservarea si dezvoltarea in continuare a acestei lumi magnifice a cristalelor de calcit. 
Pentru a proteja cat mai mult aceste raritati, vizitarea galeriilor se face de catre grupuri restranse, de cel mult 15 persoane, timpul de vizitare fiind in jur de o jumatate de ora.
Potrivit speologului Viorel Lascu, Pestera cu cristale din mina Farcu reprezinta un unicat in Europa, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca se deschide dintr-o mina de bauxita in care, teoretic, mai sunt posibile activitati economice. In al doilea rand, pentru ca astfel de pesteri cu valoare inedita, cu cristalizari de asemenea natura sunt foarte rare si acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetarii. Si nu in cele din urma, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul ca aici si-au dat mana asociatii nonprofit, comunitatile locale si institutii guvernamentale pentru un management asociativ.

Vezi si Cel mai frumos loc pentru vacanta. Turistii il confunda cu „un colt de Rai” - VIDEO
Turistii care vor sa viziteze pestera cu cristale vor intra printr-o galerie de bauxita. Prima atractie este muzeul minier, unde poate fi vazut un trenulet incarcat cu bauxita, dar si unelte de minerit. De altfel, una dintre galerii mai contine bauxita, ea putand fi oricand deschisa exploatarii. 
''Aici se combina trei lucruri: partea de muzeu minier, vizita pesterii cu cristale si partea de dezvoltare economica. Una dintre galerii cu bauxita poate fi oricand deschisa exploatarii, fiind in prezent in conservare. Daca se dovedeste ca e rentabila bauxita — pentru ca in prezent e mai ieftina cea adusa din tarile africane si Ucraina — ar putea fi exploatata'', a mai spus Viorel Lascu.
Dupa vizita pesterii, la suprafata, se poate urca intr-un punct de belvedere — un balcon situat la peste 50 de metri inaltime, deasupra stancilor si a unei vai splendide. Curajosii pot incerca si un ''zbor'' cu tiroliana peste o prapastie de 270 metri lungime. 
Amenajarea pesterii si a atractiilor exterioare a fost facuta, in anul 2012, de Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor cu fonduri din Programul GEF al ONU si de la Primaria comunei Rosia. Anual, aici vin peste 10.000 de turisti. 
''Pestera cu cristale din mina Farcu este una dintre perlele coroanei Padurii Craiului, poate cea mai frumoasa, dar in acelasi timp este secondata de alte atractii naturale si culturale din zona muntilor Padurea Craiului, precum pestera Vadu Crisului, pestera Unguru Mare, pestera Vantului si alte pesteri accesibile doar speologilor experimentati, si nu in ultimul rand, comunitatile locale din aici, care prin modul lor de viata si-au pastrat nealterate traditiile'', a declarat, pentru AGERPRES, Paul Iacobas, presedintele CAPDD, administratorul sitului Natura 2000 Padurea Craiului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

pestera cristale calcit europa vizitata bihor bauxita efecte benefice
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0890 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014994 (s)