News Flash:

Pestera lui Dobos - Muntii Bihor

4 Ianuarie 2012
2543 Vizualizari | 1 Comentarii
Pestera lui Dobos

Descoperita in anul 1962 si semnalata in literatura de specialitate de catre T. Rusu (1968) si I. Oraseanu (1983), Pestera  lui Dobos a fost explorata si cartata, pe o lungime totala de 319,5m, de membrii C.S.A. Cluj-Napoca, in anul 1980. Obiectivul se afla pe raza comunei Rosia din Muntii Bihor, una din cele mai interesante zone carstice din peisajul Romaniei.

Aici apa a sapat in calcar chei spectaculoase, lapiezuri si tancuri stancoase, la exterior si o multime de pesteri de mare importanta, atat peisagistica cat si stiintifica, in subteran. Intrarea de 3×5m, in pestera se deschide la baza unui abrupt calcaros, aflat pe latura de vest a unei gropi de eroziune de mari dimensiuni. Urmeaza o galerie stramta, puternic descendenta, dezvoltata in lungul unei diaclaze, la extremitatea careia apare un mic curs de apa ce se angajeaza in lungul unei galerii suborizontale.

Galeria de acces debuseaza intr-o sala alungita, frumos concretionata, dezvoltata oblic pe directia de inaintare. Din aceasta sala se desprinde spre dreapta o galerie ascendenta, cu latimi cuprinse intre 4-6m, in care se remarca, la inceput, un planseu argilo-nisipos iar apoi cateva gururi si blocuri de prabusire printre care se deschide un put de 15m.

Pestera lui Dobos s-a format sub actiunea apelor din izvorul amintit, care apare din gresii si sisturi, a celor ce se aduna de pe versantii gropii cu acelasi nume si dintr-o dolina invecinata, spre care se indreapta afluentul subteran, de dreapta, din aceasta pestera. Dupa ce parasesc pestera, apele se indreapta spre colectorul principal din sistemul carstic Runcuri, unde apar dupa ce trec pe sub o uvala si cateva doline.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

t rusu oraseanu rosia muntii bihor colectorul principal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Fabio  | #77
Ilie Sunt total de acord cu tine dupa cu reiese din otupsl meu. iti doresc mult succes cu acest proiect altiasi.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0952 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015486 (s)