News Flash:

Pestera Ursilor - Chiscau

16 Noiembrie 2011
2568 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestera Ursilor

Descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona, Pestera Ursilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni. Obiectivul se afla in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna (Ursus spelaeus) sau ale unor capre negre sau lei. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.

Pestera are o lungime de peste 1.500 m si se compune dintr-o galerie superioara (488 de metri) si una rezervata cercetarilor stiintifice, de 521 m.

Galeria superioara, disponibila vizitarii, este compusa din 3 galerii si diferite sali: Galeria "Ursilor" (sau Galeria Oaselor), Galeria "Emil Racovita", Galeria "Lumanarilor", Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Oaselor. Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminata cu lumanari. Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10ºC), iar umiditatea se mentine la 97%.

O prima explorare a pesterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuata de catre grupul de speologi amatori "Speodava" din orasul Dr. Petru Groza (actualul oras Stei). Pe baza studiilor complexe intreprinse de Institutul de Speologie "Emil Racovita" in colaborare cu Muzeul tarii Crisurilor din Oradea, s-au stabilit solutiile de amenajare si masurile specifice de protectie. Dupa 5 ani de amenajari la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, pestera a fost deschisa vizitatorilor. Anual pestera este vizitata de peste 200.000 de vizitatori.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pestera ursilor interiorul stalactite stalagmite galeria superioara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0852 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017777 (s)