News Flash:

Pictura Manastirii Cosula, restaurata cu fonduri alocate de CJ

1 Ianuarie 2016
561 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Judetean Botosani va aloca fonduri pentru restaurarea Bisericii Sfantul Nicolae din Complexul monahal Cosula, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele interimar al CJ, Gheorghe Sorescu.
Potrivit acestuia, reabilitarea picturilor interioare, care dateaza atat din secolul al XVI-lea, cat si din secolul al XIX-lea, va costa aproape un milion de lei. Investitia este inclusa intr-un proiect complementar celui privind reabilitarea Complexului monahal Cosula, implementat cu fonduri europene.
Sorescu are in vedere ca, dupa finalizarea lucrarilor, Manastirea Cosula sa fie inclusa intr-un circuit turistic ecumenic si cultural.
'In mod obligatoriu, trebuie sa includem acest obiectiv intr-un circuit turistic. Potentialul Manastirii Cosula trebuie valorificat, mai ales ca noi am realizat si modernizarea drumului judetean care asigura accesul spre acest lacas monahal', a afirmat Sorescu.
Reabilitarea Complexului monahal Cosula a fost realizata printr-un proiect european in valoare de 19 milioane de lei, finantat prin Programul Operational Regional 2007—2013, Axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.1.—Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.
Manastirea Cosula este o manastire de calugari, situata la o distanta de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botosani. Ea a fost construita in anul 1535 de catre marele vistiernic Mateias Cosolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rares, pe malul stang al raului Miletin.
Manastirea a fost realizata in stilul arhitecturii feudale moldovenesti. In secolele XVII-XVIII, asezamantul reprezenta un important centru duhovnicesc si cultural, avand peste 1.000 de calugari. In 1908, complexul monahal a fost parasit, devenind biserica parohiala. A fost reinfiintat in 1991.
Ansamblul Manastirii Cosula este inclus pe lista monumentelor istorice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

consiliul judetean fonduri restaurarea sfantul nicolae reabilitarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0912 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033549 (s)