News Flash:

Pietrele Moeraki

29 Noiembrie 2011
1806 Vizualizari | 0 Comentarii
Pietrele Moeraki
Legendele nativilor maori susţin ca misterioşii bulgări de piatră nu sunt altceva decât rămăşiţele coşurilor sau cartofilor pietrificaţi pe care primii locuitori ai Noii Zeelande, uriaşii, le-au pierdut în încercarea lor de a coloniza insula.

În fapt, neobişnuitele pietre sferice reprezintă un fenomen rar întâlnit de erodare a unor formaţiuni de roci ce s-au format în Paleocen. Practic, nămolul şi aluviunile preistorice s-au solidificat, căpătând în timp, în cea mai mare parte, forme perfect sferice. O treime dintre bulgări au diametre cuprinse între 0,5 metri şi 1 metru, în timp ce restul de două treimi ajung la un diametru de 1,5-2,2 metri.

Fenomenul nu este, însă, unic. Roci asemănătoare se găsesc şi pe alte plaje din Noua Zeelanda, celebre fiind cele din apropiere de Shang Point, aşa numitele Pietre Katitki, în care s-au descoperit oase de mososauri şi plesiosauri. Astăzi, pietrele au devenit o atracţie turistică principală în Noua Zeelandă, fiind descrise în cele mai multe ghiduri turistice precum şi în paginile web care promovează turismul de la antipozi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

paleocen noua zeelanda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0792 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018725 (s)