News Flash:

Planul inclinat de la Covasna, lectie de independenta

5 Decembrie 2011
3692 Vizualizari | 0 Comentarii
Iata ca sursele de energie clasice nu sunt esentiale supravietuirii omului, asa cum am fi tentati sa credem. Argumentele sunt numeroase in sprijinul acestei afirmatii, desi nivelul de dezvoltare al civilizatiei si tehnicii ne-a facut tot mai dependenti de ele. Platim confortul si aparenta siguranta, cu un frustrant sentiment subconstient de insecuritate.

Ce s-ar face in acest moment omenirea, in fata unei pene de curent generale?! Va puteti inchipui?

Trebuie sa ne asumam aceasta autolimitare si sa realizam amorteala spiritului indusa de comod, bunastare si tihna, care altereaza in noi instinctele si blazeaza sclipirea.

Nu spune nimeni sa ne intoarcem in timp, la mijloacele rudimentare, dar am putea fi mai pregatiti, mai treji, mai traitori, caci se pare, nu tot ce e confortabil este si sanatos.

Acolo unde accesoriile civilizatiei moderne sunt restranse, ingeniozitatea inca respira.

Planul inclinat, monument tehnic unic in Europa

Planul inclinat din Valea Zanelor sfideaza nevoia imperioasa de energie clasica, a carei lipsa pare de neconceput oricarui om modern.

In cazul unei furtuni electromagnetice, locuitorii din Valea Zanelor, nu s-ar pierde usor cu firea. Ci inspirati poate, de creaturile ce populau valea si li se aratau altadata, ar putea depasi mai usor momentul.

Nu le ramane decat sa reconditioneze structura deja existenta, aflata intr-o stare avansata de degradare, dar al carei principiu va rezista inca valabil, mult timp de acum incolo.

Cum functioneaza sistemul Planului inclinat din Valea Zanelor

Este vorba despre Siclau, cum i se mai spune in zona, Planului inclinat - un sistem izbutit de transport, care foloseste forta gravitatiei pentru a deplasa vagoanele ce carau in trecut, lemne si ocazional persoane.

Functioneaza fara a avea nevoie de alte surse de energie, ci speculand doar o panta cu diferenta de nivel de 327 de metri si ajutandu-se de un cablu de tractiune cu diametrul de 28 mm.

Ansamblul unic in Europa, este opera inginerului Emil Lux si a putut fi exploatat inca din 1889, dovedindu-se eficient si cu un profit de 100%.

Planul inclinat din Valea Zanelor, Comandau, Covasna a ramas astazi nefunctional, doar cu recunoasterea inscrisa in lista monumentelor istorice. Insa poate maine, cine stie...

Sursa: skytrip.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013615 (s)