News Flash:

Primele puncte gastronomice locale din Romania, pe modelul celor din Grecia si Italia

18 Noiembrie 2018
92 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6528 RON (+0.0033)
USD: 4.0873 RON (+0.0104)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Usor, usor, turistii vor putea manca si in Romania, la fel ca in Grecia sau in Italia, in casele unor localnici care iti ofera ceva cultivat, prins si gatit chiar de ei.

Directiile sanitar - veterinare din tara au inceput sa autorizeze asa-numitele “puncte gastronomice locale”, iar in patru judete exista deja astfel de bucatarii. Vorbim de fapt despre gospodarii in care gazda face mancare nu doar pentru familie, ci si pentru cei care bat la poarta.

In comuna Pasarea din Ilfov, vecinii stiu ca Nicoleta face cea mai buna mancare. Pe principiul “pe masa poti pune oricand inca un castron si o lingura”, doamna vrea sa isi deschida acasa un “punct gastronomic local”. Directia sanitar-veterinara ii ofera gratuit sigla: un cap cu basma, deasupra unei oale cu un polonic inauntru.

Nicoleta: ”Oricum gatesc in fiecare zi! Oricum le fac astea gratis.”

Regulile spun ca in aceste micro-restaurante gospodaresti trebuie sa gateasca obligatoriu proprietarul sau familia acestuia. Nu vorbim de un meniu propriu-zis, ci de o lista scurta, cel mult doua supe sau ciorbe, doua antreuri, doua deserturi.

In Brasov, Covasna, Sibiu si Tulcea, exista deja astfel de restaurante de familie care ajuta comunitatile si dezvolta si turistic diferite zone.

Dorin Enache, director DSV: ”In primul rand se pastreaza o traditie locala din punct de vedere gastronomic. Respectand acel concept de tip slow food, care conserva niste retete traditionale de valoare din zona geografica respectiva.”

Punctele de gastronomie locala readuc in atentie vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, unde localnicii organizeaza petreceri la care aduc mancare de acasa si o pun “la comun”. Treptat, aceste petreceri s-au transformat in “brunch-uri” foarte apreciate de turisti.

Reprezentantii ANSVSA spun ca procedura de autorizare a punctelor gastronomice locale este simpla si nu dureaza mai mult de trei zile.

Odata ce solicitantul are toate actele in regula, un inspector sanitar veterinar va face o vizita la domiciliu. Autoritatea ofera apoi consultanta si verifica periodic bucataria, mancarurile si persoanele care gatesc.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

turistii manca romania grecia italia casele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013680 (s)