News Flash:

Produse traditionale romanesti. Scrumbia afumata de Dunare ar putea deveni vedeta europeana

19 Aprilie 2018
400 Vizualizari | 0 Comentarii

Delicioasa si avand calitati nutritive mai ceva ca ale somonului, scrumbia care urca din Marea Neagra pe bratele Dunarii este secretul din barcile pescarilor din Delta. Afumat sau proaspat, pestele ar putea deveni un adevarat brand gastronomic pentru Romania.

Un deliciu gustat mai mult de cunoscatori, scrumbia afumata de Dunare are toate sansele sa devina o vedeta europeana. Va fi al patrulea produs traditional romanesc cu certificat de recunoastere european, dupa Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni si Telemeaua de Ibanesti. Cea mai buna scrumbie se conserva ca in batrani, cu sare si fum.

„E un proces un pic diferit fata de celelalte procese de afumare, este un proces de afumare la rece, nu cum sunt celelalte la cald. Afumarea la rece pastreaza toate calitatile organoleptice ale pestelui. Pestele trebuie sa fie cat mai gras ca sa fie afumat. Cu cat este mai gras, cu atat este mai gustos”, spune Sorin Zaharia, director comercial firma de procesare.

Scrumbia se prinde tot sezonul cald, intre martie si august, pe bratele Dunarii, de cum intra pestele pe fluviu din Marea Neagra. Cum e la fel de bogat in omega 3 ca somonul, si pretul e pe masura. Pleaca din barcile pescarilor cu 16 lei pe kilogram, si ajunge in hipermarketuri cu 40 de lei.

„Se pare ca anul asta este un an bun pentru scrumbie si un an bun, bineinteles, pentru pescarii din Delta Dunarii, in special entru cei de la Sfantu Gheorghe, care poate o sa-si rotunjeasca venituril”, spune Sorin Zaharia, director comercial firma de procesare.

Delicatesa se consuma fie pe paine prajita cu unt, fie cu salata proaspata. Gastronomii recomanda ca pestele sa fie mancat cat mai simplu, pentru ca gustul deosebit sa poata fi remarcat.

„Este un altfel de gust, cu care am fost noi obisnuiti, de gustul macroului sau gustul somonului. Este gustul tipic romanesc, sau gustul Deltei”, spune Sorin Zaharia, director comercial firma de procesare.

Cherhanalele ar da orice sa aiba scrumbie in meniu indiferent ca e afumata, sau proaspata. Bucataresele din Delta stiu cel mai bine cum sa o gateasca si sa-i cucereasca pe turisti..

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

delicioasa calitati nutritive scrumbia marea neagra bratele dunarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.5547 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016389 (s)