News Flash:

Prognoza verii 2018: Se anunta fenomene extreme, in ce luna este mai bine sa iti iei concediu

26 Aprilie 2018
392 Vizualizari | 0 Comentarii

Se anunta caldura torida si seceta prelungita, ceea ce ar trebui sa-i determine pe agricultori sa-si adapteze tehnologiile, folosind hibrizi sau soiuri care sa reziste la vremea extrema.

Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres, ca scenariile climatice indica o diminuare a cantitatilor de precipitatii in viitor, in medie cu 15-20%, in lunile de vara, iar zonele cel mai afectate de seceta vor fi sudul, sud-estul, estul, vestul Romaniei, dar si Campia Transilvaniei.  

"In conditiile in care scenariile vor indica o diminuare a cantitatilor de precipitatii mai ales in lunile de vara, in medie cu 15-20%, asa cum arata scenariile climatice viitoare, este posibil ca in acele zone pe care astazi le cunoastem ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta, respectiv sudul, sud-estul, estul si vestul Romaniei, dar si Campia Transilvaniei este posibil sa inregistreze temperaturi mai scazute, iar lunile de vara sa fie din ce in ce mai calduroase in viitor si din ce in ce mai secetoase. De aceea adaptarea, cel putin pentru agricultura — pentru ca primul impact de crestere a temperaturii aerului sau reducerea precipitatiilor in lunile de vara, considerate luni critice — sa determine adaptarea tehnologiilor la ceea ce inseamna schimbarea climei in viitor", a aratat Elena Mateescu, la inceputul anului.

Directorul ANM a aratat ca se vorbeste despre perioade in care calendarul lucrarilor agricole sa fie decalat pentru perioade mai timpurii sau mai tarzii, in functie de rezerva de apa din sol, dar si despre adoptarea unor soiuri sau hibrizi care sa reziste la temperaturi mai ridicate si la seceta.

Conform specialistului cresterea fenomenelor meteorologice extreme este evidenta. "Vorbim de mai multa energie in sistem, care, coroborata cu o cantitate mai mare de vapori de apa, determina implicit o intensificare a acestor fenomene. Si aceasta fie ca vorbim de canicula in perioada de vara, fie ca vorbim despre perioade cu precipitatii abundente pe secvente scurte din timp, care pot genera la nivel local viituri rapide dupa perioade foarte calduroase, fie ca vorbim despre fenomenul de viscol", a precizat sefa ANM.

Elena Mateescu nu a exclus ca si in viitor, pentru perioada 2021-2050 sau sfarsitul secolului, pe fondul schimbarilor climatice, dupa scenariul cresterii temperaturilor generate de gazele cu efect de sera, sa avem de-a face cu o intensificare a valurilor de caldura sau cu cresterea numarului de nopti tropicale. 

"Alternanta perioadelor de seceta, urmate de precipitatii abundente pe segmente foarte scurte de timp, acele precipitatii cu o rata a intensitatii destul de mare, pot genera in continuare anumite probleme de natura hidrologica, astfel incat intreg sistemul climatic sa fie caracterizat de palete de tipare de vreme extrema considerate astazi, dar care in viitor sa fie considerata vreme normala (...) Exista o strategie nationala privind schimbarile climatice si planul national de adaptare privind economia verde pentru 2016-2020, in care s-au identificat 12 sectoare vulnerabile — vorbim aici de agricultura, transporturi, constructii, resurse de apa, asigurari — si pentru fiecare cuprinde masuri specifice de adaptare", a spus directorul ANM.  

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caldura torida seceta prelungita agricultori adapteze tehnologiile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024561 (s)