News Flash:

PwC Romania: Piata turismului de recreere din Romania ar putea creste, in medie anuala, cu 30%, pana in 2021

11 Mai 2018
281 Vizualizari | 0 Comentarii

Piata turismului de recreere din Romania ar putea creste, ca medie anuala, cu 30%, pana in 2021, pana la o valoare de 240 de milioane de lei, in conditiile in care aceasta este estimata pentru 2018 la 36 de milioane de lei, releva un studiu privind impactul aplicarii unei cote reduse a TVA pentru serviciile de recreere, intocmit de PwC, prezentat luni intr-o conferinta de specialitate.

Specialistii considera ca aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat, pana in 2021.

'Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ, datorita dezvoltarii unor noi activitati conexe pentru care s-ar plati taxe si impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei si atragerea de investitii ar fi doua dintre efectele unei astfel de masuri. Cresterea colectarii s-ar realiza prin stimularea consumului in zona serviciilor de recreere si diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru, ca urmare a aplicarii unei cote reduse de TVA in industria alimentara incepand cu 1 iunie 2015. In acelasi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv si asupra reducerii 'economiei gri', care situeaza Romania pe un nedorit loc fruntas in randul statelor membre UE', sustine Daniel Anghel, partener Consultanta fiscala, PwC Romania.

Conform cercetarii, doar 15,6% din populatia Romaniei dedica saptamanal 'macar o ora' pentru activitati sportive si de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. In acelasi timp, tara noastra are un procent mai mare de fumatori in total populatie si un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

'Cresterea consumului este mai accentuata in Romania si s-a dublat in ultimii doi ani de zile. La nivelul de 75 de lei per capita, Romania are cam 4% alocat pentru consum si recreere fata de media UE, de 8%. Romanii cheltuie de aproape doua ori mai mult pe bautura decat pe wellness. Complexele de recreere majore din Romania sunt concentrate, la ora actuala, in jurul Bucurestiului si in zona Transilvaniei', a mentionat Anghel, in conferinta PwC.

In ceea ce priveste aplicarea unei TVA reduse pentru diverse categorii in activitatile de recreere, Bogdan Belciu, partener Servicii de consultanta in afaceri si management PwC Romania considera ca masura ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori in complexele specializate.

'Stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din Romania in anul 2021, comparativ cu situatia actuala. Daca adaugam acestui lucru si estimarile de crestere a veniturilor populatiei, in tandem cu alocarea unui procent mai mare din venituri pentru astfel de activitati, avem tabloul complet al dezvoltarii industriei de profil in paralel cu atragerea de investitii suplimentare. Daca Guvernul decide sa-si redirectioneze atentia si catre activitatile de recreere, momentul este cum nu se poate mai oportun. Comisia Europeana a publicat recent o propunere de modificare a Directivei privind aplicarea de cote reduse de TVA, prin care intentioneaza sa faciliteze aplicabilitatea acestei cote, iar statele membre sa aiba o putere de decizie mai mare, in functie de domenii si sectoare. Directiva propune si o a treia cota de TVA, intre 0% si 5%. Romania poate astfel sa-si aleaga domeniile de interes din aceasta perspectiva. Jumatate dintre statele membre aplica o cota redusa de TVA pentru activitatile de recreere. Fiecare stat membru si-a stabilit politicile tinand seama si de resursele naturale de care dispun', a explicat Belciu.

Reprezentantul PwC Romania a precizat ca, printre tarile care au aplicat TVA redusa la serviciile de recreere, se afla Franta, Polonia, Germania, Cehia sau Finlanda.

'In Germania, politica fiscala favorabila, competitivitatea crescuta a turismului a facilitat dezvoltarea semnificativa a industriei parcurilor acvatice si termale, aceasta ajungand la o valoare de 26 de miliarde de euro. Cota redusa de TVA (7%) pentru servicii recreationale a facilitat dezvoltarea acestui sector care angajeaza peste 355.000 de oameni in cele aproape 270 de facilitati Spa si hidro-terapeutice. Franta are cea mai dezvoltata piata de activitati de recreere din Uniunea Europeana, in principal datorita parcului Disneyland Paris, dezvoltare facilitata si de cota redusa de TVA, in prezent in valoare de 10%. Aceasta industrie genereaza un impact total in economie in valoare de 4,2 miliarde de euro pe an. In Franta, piata de recreere este alcatuita din 44 de complexe majore de recreere si parcuri tematice care atrag peste 50 milioane de turisti, anual. Acest lucru genereaza un impact economic si social semnificativ la nivel national, in conditiile crearii anual a peste 20.000 de locuri de munca directe si oportunitati pentru studenti, tineri si furnizori de servicii', a subliniat Bogdan Belciu.

Un alt exemplu este Polonia, unde exista o cota redusa de TVA de 8%, prin care se faciliteaza accesul la activitati de divertisment si recreere, precum parcuri de distractii si alte activitati de recreere. 'In acest fel, Polonia reuseste sa atraga investitii semnificative in parcuri tematice in valoare de peste 200 de milioane de euro. Incurajarea companiilor din acest domeniu prin aplicarea unei cote reduse a TVA previzioneaza cresterea investitiilor la aproximativ 800 de milioane de euro pana in 2020, si va genera aproximativ 2.000 de locuri de munca directe si indirecte', potrivit specialistului PwC.

Din estimarile expertilor, stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din Romania in anul 2021, comparativ cu situatia actuala.

Studiul intocmit de PwC Romania arata ca, la nivel global, segmentele de piata globala in turismul de recreere sunt estimate sa creasca, anual, cu 6%, cel mai mare impact fiind consemnate in turismul medical si cel de wellness, cu 10-15% pe an.

Din totalul calatoriilor efectuate, 14% sunt dedicate pentru welleness si spa, restul pentru turismul complementar. De asemenea, 66% din turismul wellness are loc la nivel intern, restul la nivel international.

PwC Romania a organizat, luni, conferinta de prezentare a Raportului intitulat 'Analiza pietei activitatilor si complexelor de recreere din Romania', referitor la impactul aplicarii unei cote reduse a TVA pe acest segment de activitate.

PwC cuprinde o retea de firme prezenta in 158 de tari, pentru care lucreaza peste 236.000 de specialisti in audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

piata turismului romania medie anuala tva serviciile pwc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015137 (s)