News Flash:

Reactia unui turist englez, dupa ce mananca bors de peste in Delta

11 Septembrie 2018
199 Vizualizari | 0 Comentarii

Plachie, caras prajit cu mamaliguta si mujdei, crap la protap, stiuca umpluta si, mai presus de toate, borsul de peste, au facut deliciul turistilor care in ultimele trei zile au poposit in inima Deltei, la Crisan.

Au ajuns aici peste 6000 de iubitori ai Deltei, dornici de a simti gusturile salbatice si parfumate ale bucatelor fluviului.

Bucatar: „Se pun cartofii, ceapa, ardeii, se fierbe jumatate de ora, dupa care se pune pestele. Avem 8 sortimente de peste. Crap somn, stiuca, biban caras lin, babusca si salau.”
Reporter: „Care e secretul?”
Bucatar: „Secretul nu se spune! Sunt multe secrete! Fiecare are secretele lui.”

Pana la urma am aflat si secretul. Mai intai se pun la fiert capetele de peste si abia apoi carnea. In weekend, la Crisan, turistii au avut insa parte si de alte povesti gastronomice minunate. Chiar daca vedeta absoluta este borsul de peste, unii au preferat storceagul.

Tot o ciorba de peste facuta din carnea dulce a somnului sau cum faceau inaintasii pescarilor de azi din peste nobil ca morun, nisetru sau pastruga. Sturionii sunt astazi protejati, iar pescuitul lor interzis, arata stirileprotv.ro.

Bucatar: „Asa arata un storceag.”
Reporter: „Sunt bucati de peste?”
Bucatar: „Da, se taie bucatele, se pune direct in castron, nu scoti ca la ciorba de peste separate in platou.”
Reporter: „Si, cu ce se serveste?”
Bucatar: „Cu mamaliguta si cu paine. Si cu una mica inainte de masa si mujdei!”

Maestrii bucatari veniti din satele magice ale Deltei si-au prezentat bucatele.

Reporter: „Ce faceti acolo?”
Bucatareasa: „Picioruse de broasca. Prajim caras, am facut gogosi.”

Bucatar: „Am pregatit plachie de caras, saramura de stiuca, bors de peste, crap prajit, stiuca prajita, caras prajit mamaliguta cu mujdei, ceva dulce si cum ii sta bine la peste cu oleaca de tarie, oleaca de baza ca n-are unde sa inoate altfel.”

Bucatareasa: „Se prajeste pestele, se calesc legumele, ceapa, ardeiul rosii. Se toarna peste si se pun la cuptor si plachia e gata! Cu mamaliga si pofta buna!”

Intre atatea mancaruri alese, turistii, mai ales cei veniti pentru prima data in Delta, abia au fost fascinati.

Cuplu: „Noi suntem pentru prima data in Delta, asa ca pentru noi este nemaipomenit si extraordinar si mancam peste de 3 zile.”

Barbat: „Nemaipomenit! Am apucat sa gust, e bun. E pentru prima data, dar e frumos!”

Turist englez: „Sunt in vacanta in Romania si am luat o barca din Tulcea si am ajuns aici. E o atmosfera frumoasa, oameni super, mancarea excelenta.”

La evenimentul de la Crisan au participat localnici din mai multe sate ale Deltei. Totul s-a incheiat cu un spectacol de muzica lipoveneasca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

plachie caras prajit mamaliguta mujdei crap protap
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1506 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032838 (s)