News Flash:

Retetele lumii: Coq au vin (Franta)

9 Septembrie 2012
861 Vizualizari | 0 Comentarii

Coq au vin (Pui frantuzesc cu vin)  este un fel de mancare clasic, specific iernii, originar din regiunea Bourgogne din Franta. Foloseste un vin burgund, Beaujolais, sau orice alt vin rosu, care merge de minune cu acest preparat pe baza de carne fiarta de pui.


Ingrediente pentru 4 to 6 portii:



  • aproximativ 1,5 kg carne de pui, taiata bucati

  • sare si piper dupa gust

  • ½ cana cu faina

  • 2 lingurite unt

  • 1 lingurita ulei

  • 2 bucati sunca sau carne sarata de porc, spalata si taiata

  • 2 cani cu ‘perle’ de ceapa

  • 2 cani cu ciuperci taiate in sferturi

  • ¼ cana cu coniac sau brandy (optional)

  • 3 cani cu vin rosu

  • 3 catei de usturoi sfaramati

  • 2 lingurite zahar

  • 1 frunza de dafin

  • 1 lingurita cimbru

  • 1 crenguta mica de rozmarin

  • 1 lingurita patrunjel tocat


Mod de preparare



  1. Indeparteaza apa de pe bucatile de pui cu un prosop din hartie si asezoneaza cu sare si piper. Puna faina pe o farfurie si da puiul prin faina, indepartand excesul.

  2. Incalzeste untul si uleiul intr-un vas mare, la foc mediu. Adauga sunca sau carnea de porc si fa-o sote pana se patrunde bine. Pune ceapa si prajeste-o pana devine de culoare maro deschis. Adauga ciupercile si fa-le sote timp de 5 minute. Scoate toate ingredientele astfel pregatite intr-un vas si pune-le deoparte.

  3. Adauga inca putin ulei si prajeste carnea de pui pe ambele parti, apoi pune-o pe o farfurie.

  4. Pune puiul inapoi in recipient, stropeste-l cu coniac sau brandy si gateste-l pana ce alcoolul se evapora. Adauga vinul rosu, usturoiul, zaharul, verdeturile, sarea si piperul. Lasa focul mic, acopera si fierbe totul timp de aproximativ o ora.

  5. Amesteca cu sunca, ceapa si ciupercile si fierbe la foc mic inca 30 de minute.

  6. Indeparteaza orice exces de grasime. Pune bucatile de pui pe o farfurie mare. Daca e nevoie, fa focul mai mic si fierbe pana ce sosul incepe sa scada. Ia vasul de pe aragaz si amesteca totul la final, cu 2 lingurite de unt.

  7. Adauga condimente dupa gust, pune sosul peste pui si serveste cu cartofi fierti sau taitei cu un


Variatiuni pe aceeasi tema:



  • Coq au Vin Blanc: Foloseste vin alb in loc de rosu. Daca pui riesling, inseamna ca faci coq au riesling. Cu sampanie, se cheama coq au champagne.

  • In mod traditional, pentru prepararea acestei retete se folosea un cocos matur. Dar aceasta pasare avea nevoie de mult timp, pentru a deveni frageda.


Mentiuni:


Pentru a obtine ‘perle’ de ceapa, scufunda ceapa 1-2 minute in apa fierbinte. Scurge si clateste cu apa rece. Foile de ceapa se vor desprinde singure.


Sursa: tuktuk.ro

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1020 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013582 (s)

loading...