News Flash:

Rezervatia Naturala Lacul Stiucii

26 Noiembrie 2011
2228 Vizualizari | 0 Comentarii
Rezervatia Naturala Lacul Stiucii

Lacul Stiucilor se gaseste la nici 30 de kilometri de Cluj-Napoca fiind cea mai frumoasa rezervatie naturala din zona Transilvaniei. Impreuna cu stufarisul inconjurator si cel dezvoltat pe vaile afluente, Lacul Stiucilor constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede, intins pe o suprafata de aproximativ 120 ha. Luciul de apa are aproximativ 26 ha, iar stufarisul din jur (mai ales in amonte) ocupa in plus circa 95 ha.

Lacul Stiucilor s-a format pe locul unei vechi exploatari de sare, insa in prezent apele sale sunt dulci datorita colmatarii cu aluviuni aduse de pe versanti si depunerii sedimentelor de natura organica, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Stratul de gheata se mentine pe suprafata lacului pe toata perioada iernii, din decembrie si pana in martie, atingand grosimi de circa 50 cm. In rezervatie este permis pescuitul sportiv, lacul fiind cunoscut mai cu seama datorita unei populatii semnificative de stiuci (Esox lucius), de unde provine si numele acestuia, ca si drumetiile, observarea pasarilor, campingul. Vanatul este interzis pe tot parcursul anului, atat in rezervatie cat si in afara acesteia, la fel ca: pescuitul cu plase, aruncarea si depozitarea gunoiului in afara zonelor amenajate in acest sens, aprinderea stufului, adunarea oualor si deranjarea cuiburilor pasarilor.

Lacul Stiucilor are trei caracteristici principale: in prezent este singurul lac natural din Transilvania, care nu a suferit nici o influenta negativa semnificativa umana; este cel mai adanc lac natural dulce din interiorul tarii, profunzimea sa ajungand la circa 10m; este singurul lac interior din Campia Transilvaniei pe care se dezvolta plauri (formatiuni de stuf plutitor), la fel ca in Delta Dunarii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lacul stiucilor rezervatie naturala stufarisul ecosisteme campingul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1975 (s) | 23 queries | Mysql time :0.095301 (s)