News Flash:

Romania, reprezentata in premiera intr-un ghid culinar international

15 Mai 2018
144 Vizualizari | 0 Comentarii

Romania va fi reprezentata gastronomic, in premiera, intr-un ghid culinar international. “Gault et Millau” aduna peste o suta de restaurante, evaluate strict de specialisti in gastronomie.

Evaluarile au inceput, in urma cu o jumatate de an, timp in care expertii au vizitat incognito sute de locuri si au punctat atmosfera, servirea, si calitatea preparatelor.

Un meniu cu cinci mancaruri romanesti reinterpretate a fost pregatit de trei bucatari romani pentru Come de Cherisey, presedintele Gault et Millau - atunci cand a inceput vizitele in la noi. Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia si Ungaria, in care ghidul frantuzesc vine sa testeze restaurantele.

Inspectorii au fost in sase orase: Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara, Oradea si Sibiu si au facut in 5 luni peste 350 de vizite in restaurante. Au incercat peste 900 de feluri de mancare la care au asezonat peste 550 de pahare de vin. 141 de restaurante romanesti au trecut testul.

Gault et Millau: “Am decis sa venim in Romania pentru ca a devenit o destinatie neimapomenita pentru gastronomie. Noul val de bucatari se inspira din trecut pastreaza traditia, dar inoveaza.”

Este prima publicatie cu renume in domeniul gastronomiei care isi indreapta atentia spre Romania. Iar evaluarile au fost facute profesionist.

Evaluatorii romani, instruiti de specialisti din strainatate, sunt cu totii anonimi. Intra in restaurant ca orice alt client, comanda, mananca fara sa schimbe vreo vorba cu bucatarul si in final achita nota. Inca de la inceput sunt atenti la tot ce aud vad simt miros si gusta, evident. Conteaza cum sunt intampinati in restaurant, conteaza cat de spatios e locul, zgomotul, mirosul si evident mancare. Nu se puncteaza speficiful, ci mancarea, cat de delicios este preparatul.

In urma evaluarilor, restaurantele primesc o nota de la 0 la 20 , iar in ghid raman doar cele cu un punctaj mai mare de 10. Niciun restaurant din lume nu are acum nota 20. Doar doua, in Franta, au primit un punctaj de 19,5.

Alexandre Almajeanu, initiatorul ghidului: “70 % e despre ce e in farfurie, calitatea produselor, creativitatea chefilor si 30% despre design serviciu, ambianta in locatie. Acum 3-4 ani GM nu ar fi gasit materie sa faca un ghid, dar de 3 ani gastronomia in Romania, chefii, produsele... totul e un boom frumos.”


Adrian Hadean: ″In sfarsit aparem si noi pe o harta, exista Romania. E harta lumii si a mai aparut un punct, Romania care are restaurante si localuri de felul asta in care poti sa mergi si sa mananci. Usa oaspetilor se deschide, ne pune in calea oamenilor.”

Ghidul include si categoria „Pop” - adica baruri, cafenele de specialitate, patiserii gourmet sau food truck-uri.

Alexandre Almajeanu: “Cand apare un restaurant in ghid creste numarul de clienti automat.” 
Reporter: “Cu cat?”
Alexandre Almajeanu: “Am o cifra relevanta in Polonia. Piata de acolo seama cu piata de aici, creste cu 25% fie ca sunt localnici fie ca sunt straini.”

Ghidul va fi disponibil in limba romana si engleza si va fi putea fi cumparat din librarii sau descarcat online pe aplicatia pentru mobil.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

expertii incognito atmosfera servirea calitatea preparatelor meniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0968 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012717 (s)