News Flash:

Romanii care vor permis vor avea probleme serioase in obtinerea lui. Pentru ce schimbari trebuie sa te pregatesti

16 Mai 2018
577 Vizualizari | 0 Comentarii

Anul acesta atrage cu sine o serie de modificari pentru cei care vor un permis auto. Daca in anii trecuti carnetul se obtinea mult mai usor, acum lucrurile s-au schimbat considerabil. Iti prezint intreaga procedura de obtinere si eliberare a permisului auto.

Documente pentru eliberarea unui permis auto
O fisa medicala prin care sa demonstreze ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul. Aceasta costa 80 de lei si este valabila doar timp de 6 luni de la data eliberarii ei.
Actul de identiate original
Copie dupa actul de identitate
O cerere tip
Dovada achitarii taxei in valoare de 68 lei pentru permisul de conducere.
Totusi, spre deosebire de anii precedenti, fisa medicala va fi mai greu de obtinut. Cei vizati sunt, potrivit unui ordin emis de Ministrul Sanatatii in 2017, conducatorii auto diabetici sau cardiaci. Acestea trebuie sa demonstreze prin acte de la medicul specialist ca au capacitatea de a conduce un automobil.

Astfel, un candidat sau un conducator auto care sufera de diabet zaharat si care urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie sa demonstreze ca intelege riscurile hipoglicemiei si ca este capabil sa tina sub control aceste episoade. La fel si in cazul hipoglicemiilor cronice, permisul de conducere auto se elibereaza sau se reinnoieste numai dupa ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod de acest gen.

Persoanele care au boli vasculare periferice, defibrilator implantat, cardiopatie valvulara cu regurgitare aortica, nu au voie sa conduca. Nici cei cu afectiuni cardiovasculare nu au voie sa stea pe scaunul soferului din cauza riscului ridicat de a face accidente grave in caz de alterarea functiilor cerebrale.

Soferii care au angina pectorala, bradiaritmie sau tahiaritmie, sunt purtatoare de stimulator cardiac permanent, pot conduce un autovehicul daca au la mana o adeverinta medicala prin care sunt considerati apti.

Ca si pana acum, certificatul medical nu se elibereaza in cazul existentei unor tulburari grave, cum ar fi abuzul si dependenta de alcool, epilepsia, tulburari psihice majore, retard mental sau alte afectiuni neurologice care pot afecta vederea, auzul sau locomotia.

Permisul auto va fi obtinut tot mai greu
In intreaga tara, candidatii se plang de dificultatea probei practice. Se pare ca Ministerul de Interne a trimis directive pentru ca politistii sa fie mai exigenti cu candidatii si sa nu treaca cu vederea nicio abatere de la lege.

Totusi, unii candidati au gasit modalitatea prin care sa „fenteze” legea. Acestia pleaca in alta tara unde dau de permis de conducere, intrucat in Occident este mai usor de trecut proba practica.

In plus, permisele de conducere ale francezilor si britanicilor sunt cele mai influente si pot fi folosite in toata lumea cu extrem de putine restrictii. Totusi, pretul obtinerii unui carnet de conducator auto este extrem de ridicat si poate depasi 2000 de euro.

Nici autoritatile nu-i ajuta prea mult pe candidati. Proasta organizare din prefecturile locale face ca unui candidat respins sa ii mai vina randul abia o data la sase luni sa dea examen din nou. Cu toate ca, potrivit legii, candidatii au dreptul sa dea examen ori de cate ori doresc pe durata valabilitatii scolii de un an. Asa se face ca, in cazuri extreme, un candidat da de permis doar de doua ori intr-un an. Totusi, ca o consolare, cercetatorii britanici sustin ca persoanele inteligente au mai multe sanse sa pice examenul pentru permis.

Promovabilitatea a scazut drastic
Din pricina numarului mare de accidente rutiere, gradul de promovabilitate al examenului de sofer a scazut de la un an la altul. Daca in 2010 rata de promovabilitate era de peste 95%, cinci ani mai tarziu doar unul din doi candidati mai devenea conducator auto cu acte in regula.

In 2016, 309.198 de candidati s-au prezentat in 2016 in vederea obtinerii permisului auto, lucrurile au stat si mai prost si procentul a scazut sub 40%. Ce s-a intamplat anul trecut? Doar unul din trei candidati care au sustinut examenul au putut pleca acasa cu un permis de conducere valabil. Este bine de stiut ca sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fisa medicala valabila identiate cerere tip permisul conducere
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0996 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023809 (s)