News Flash:

Salar de Uyuni: Cel mai mare desert de sare din lume

10 Decembrie 2011
2787 Vizualizari | 0 Comentarii
Cel mai mare desert de sare din lume

Salar de Uyuni (sau Salar de Tunupa) este cel mai mare deşert de sare din lume. Salar de Uyuni este parte din Altiplano de Bolivia în America de Sud. The Altiplano este un platou înalt, care a fost format  în timp ridicânduse din munţii Anzi. Platoul include lacuri cu apă sărată şi dulce, precum şi apartamente de sare şi este înconjurat de munţi.

Salar  de Uyuni a fost format ca un rezultat al transformărilor  preistorice între mai multe lacuri. Acesta este acoperit de câţiva metri de crustă de sare, care are o planeitate extraordinară cu variaţii de altitudine medie în termen de un metru pe intreaga suprafaţă a Salar. Coaja serveşte ca o sursă de sare şi acoperă un bazin de saramură , care este excepţional de bogată în litiu . Acesta conţine 50 la 70% din rezervele mondiale de litiu de, care este în proces de a fi extrase.

Zona de mare, cu cer senin şi planeitatea suprafeţei excepţionale fac Salar un obiect ideal pentru calibrarea altimetrelor de la sateliţii de observare a Pământului. Sub suprafaţa Salar este un lac de saramură  2-20 metri (7-66 ft) adâncime. Saramura este o soluţie saturată de sare de masă, clorură de litiu şi clorură de magneziu în apă. Este acoperit cu o crustă de sare solidă cu o grosime variind între zeci de centimetri la câţiva metri. Centrul de Salar conţine câteva “insule”, care sunt rămase de vârfurile de vulcani vechi, care au fost scufundate în timpul epocii de lac Minchin. Acestea includ şi fragili corali, cum ar fi structuri neobişnuite şi depozite care de multe ori constă din fosile şi alge. Bolivia deţine aproximativ jumătate din rezervele mondiale de litiu; cele mai multe dintre acestea sunt situate în Salar de Uyuni. Litiu este concentrat în saramură sub crusta de sare, la o concentraţie relativ mare de aproximativ 0,3%.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0912 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012922 (s)