News Flash:

Schimbari importante la programul "Prima casa 2018": care este avansul pe care trebuie sa il dai si cate fonduri s-au alocat in acest an

26 Ianuarie 2018
771 Vizualizari | 0 Comentarii

Programul "Prima casa" continua si in 2018, insa a suferit modificari importante.

Astfel fondurile alocate vor fi mai mici decat anul trecut, 2 miliarde de lei. Banii asigura 20.000 de locuinte, cu 5.000 mai putin decat in 2017.

Poate apela la prima casa orice persoana care nu a detinut o locuinta cu o suprafata utila de peste 50 mp. Beneficiarul va trebui sa constituie un depozit care sa echivaleze dobanda a trei luni de credit si se obliga sa nu vanda locuinta in primii 5 ani de la achizitionare.

Care este avansul pentru programul "Prima casa 2018"
Avansul minim
este in principiu de 5% din pretul locuintei, daca pretul de cumparare este de pana la 60.000 euro, iar pentru locuintele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si limita de 60.000 euro.

In prezent, exista oferte de credit si cu avans de minim 10% din pretul locuintei.

O alta noutate adusa de program in acest an este reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului Prima Casa.

Obligatoriu pentru toti cei care stau la casa. Amenzi uriase: de la 30.000 lei la 50.000 lei

Orice gospodarie din Romania va trebui sa detina hidranti sau sisteme corespunzatoare pentru interventii la incendiu, conform unui proiect legislativ initiat de Ministerul Dezvoltarii la sfarsitul lunii decembrie.

Actul normativ prevede modificarea si completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare astfel incat sistemele de alimentare de oriunde din tara sa corespunda normelor de combatere si stingere a incendiilor, noteaza legestart.ro.

Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare. Dupa articolul 4 se introduc doua noi articole, articolul 41 avand cu urmatorul cuprins:

“Art. 41

(1) Retelele de distributie a apei din unitati administrativ-teritoriale trebuie sa fie echipate cu hidranti exteriori – subterani si/sau supraterani, care trebuie sa asigure conditiile de debit si presiune necesare stingerii incendiilor.

(4) Gospodaria proprie de incendiu, prevazuta la alin. (3) trebuie sa cuprinda:

a) rezerva intangibila de apa necesara functionarii sistemului de securitate la incendiu, in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare;

b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezerva, rezervor hidrofor, cu alimentare electrica dubla – atat din reteaua publica cat si din grup electrogen propriu;

c) sistem de avertizare la incendiu.”

Noile masuri vor fi urmarite de primarii din fiecare localitate, pentru a fi duse la indeplinire.

Proiectul prevede si sanctiunile pentru cazurile in care hidrantii sunt distrusi sau deteriorati:

“Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei urmatoarele fapte:

a) hidrantii sunt distrusi, deteriorati sau este impiedicat accesul la acestia si care poate conduce, la pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii persoanelor, sau la distrugerea totala sau partiala a constructiei, ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante.”

Proiectul de act normativ a fost publicat in data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observatiile prvind noile masuri putand fi trimise in atentia Ministerului Dezvoltarii Regionale in termen de 10 zile. Proiectul va fi vizat si aprobat apoi si de alte ministere din domeniu si trimis la Guvern pentru adoptare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prima casa modificari importante banii dobanda scumpe achizitie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037068 (s)