News Flash:

Sighisoara: Una dintre putinele cetati medievale locuite - FOTO

1 Februarie 2012
5093 Vizualizari | 0 Comentarii

Sighisoara, Schasbrich in saseste si Segesvar in maghiara, este una dintre putinele cetati medievale locuite din aceasta parte a Europei si singura din Romania. Orasul se afla in judeul Mures, iar intemeierea acestuia este datata la 1191, dar prima atestare documentar a fost facuta in 1280. Localitatea este locuita de aproape 4000 de ani, fiind atestata o asezare chiar din epoca bronzului, insa si din epoca fierului (asezari dacice).

Regii ungariei aduc aici colonisti germani, iar sasii au intemeiat o asezare rurala in zona, langa paraul Saes, a carei denumire o va imprumuta si orasul pana in secolul 13.

Sighisoara in perioada Festivalului Medieval

Sighisoara in perioada Festivalului Medieval

In anul 1367, orasul va fi cunoscut sub numele de Civitas de Segusvar, iar pe platoul inferior al Dealului Cetatii au fost stabilite la 1298 doua ordine manastiresti: calugarii dominicani si ordinul franciscan. Un zid de aparare si turnuri vor fi construite in secolul 15.

Urmeaza apoi o perioada productiva pentru cetate, orasul aflandu-se chiar la intersectia unor drumuri medievale de importanta majora. Sighisoara reprezinta cea mai veche localitate cu statut de oras din Transilvania.

Sighisoara vazuta din Turnul cu Ceas

Sighisoara vazuta din Turnul cu Ceas

Intre 1402 si 1520, 95 de tineri sighisoreni studiau la universitati din Viena si Cracovia. Chiar daca celebra scoala din deal este mentionat la 1522, se prespune ca ar fi mult mai veche.

Inca din trecut, Sighisoara a fost un important centru cultural si artistic. Aici s-au reunit foarte multi pictori, sculptori, artisti in piatra, lemn.

Arhitectura Sighisoarei

Arhitectura zonei a avut foarte multe influente. Se poate vorbi chiar de mai multe tipuri aici, precum arhitectura militara, sunt foarte multe ziduri si turnuri de aparare; arhitectura civila, care a fost inluentata de oamenii bogati ai vremii, iar Casele din oras stau marturie, precum locuinta primarului sau Casa Venetiana. Arhitectura bisericilor se remarca prin Biserica din Deal si Biserica Manastirii, care au fost edificate in secolele 13-14.

Sighisoara - insore Cetate

Sighisoara - inspre Cetate

Tot legat de arhitectura, in Sighisoara se imbina atat elemente gotice, cat si de baroc si renascentiste. Sunt 14 turnuri de aparare, dintre care, pentru turisti e remarcabil cel cu ceas.
In trecut, cetatea a dus o politica favorabil habsburgilor, la Biserica din Deal a fost incoronat un principe al Transilvaniei, iar sighisorenii au fost implicati in varii polemici istorice ale zonei transilvanene: Vlad Dracul a primit gazduire aici si sprijin pentru ocuparea tronului Tarii Romanesti, totodata, si Mihai Viteazul a fost sprijinit material, in 1599, pentru cucerirea Transilvaniei.

Orasul, desi plasat intr-o zona de deal, nu a fost ferit de calamitati. Spre exemplu, la 1777, orasul este atacat de cea mai mare inundatie de pana atunci, la 1709, aproape jumatate din populatie moare din cauza ciumei, in 1738 are loc cel mai mare cutremur, iar in 1676, un incendiu catastrofal distruge trei sferturi din Sighisoara.

Sighisoara - Festivalul Medieval

Sighisoara - Festivalul Medieval

Centrul orasului este pe lista Unesco drept patrimoniu cultural mondial inca din 1999. Un eveniment de marca ce are loc in acest oras este Festivalul Medieval, care strange turisti din toata tara, in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie.

O istorie de mii de ani, un oras deschis turistilor, situat aproape in centrul Romaniei si care adaposteste foarte multe nationalitati, Sighisoara a fost numita si "Perla Transilvanie". Chiar si astazi, Cetatea Sighisoara este considerata drept cea mai frumoasa din sud-estul Europei.

Sursa: roportal.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sighisoara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013374 (s)