News Flash:

Sinagoga Merarilor din Iasi - FOTO

24 Decembrie 2013
2576 Vizualizari | 0 Comentarii
Sinagoga Merarilor din Iasi este un lacas de cult evreiesc din municipiul Iasi, localizat pe Str. Elena Doamna nr. 13. Ea a fost construita in anul 1865 in cartierul evreiesc Targu Cucului.

Sinagoga Merarilor din Iasi a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-03860.

Istoric

Primul lacas de cult evreiesc atestat la Iasi este considerat a fi Sinagoga Mare, construita in anul 1657. Cu timpul, ca urmare a cresterii numerice a populatiei evreiesti din capitala Moldovei, in cartierul Targu Cucului (devenit o zona centrala a comunitatii evreiesti din Iasi) s-au construit numeroasele sinagogi. Unele dintre acestea nu aveau forma de sinagoga, fiind, de cele mai multe ori, case adaptate cultului. Lacasele evreiesti de cult erau organizate pe bresle, existand Sinagoga Merarilor, a Cismarilor, Croitorilor, Muzicantilor, Telalilor, Macelarilor, Cusmarilor, Pietrarilor etc.

Sinagoga Merarilor a fost construita in secolul al XIX-lea pe Str. Labirint nr. 17 (astazi Str. Elena Doamna nr. 13) din cartierul Targu Cucului, in apropiere de Sinagoga Mare si de Biserica Barboi, precum si de un alt monument istoric, Casa de la cinci drumuri (construita in 1820 si servind astazi ca sediu al Comunitatii Evreilor din Iasi). Conform DEX, cuvantul merar inseamna "cultivator sau vanzator de mere".
 

Data exacta de construire a cladirii care a ramas cunoscuta cu denumirea de Sinagoga Merarilor nu este cunoscuta, dar toate sursele sunt de acord ca ea dateaza din secolul al XIX-lea. In lista sinagogilor din Romania publicata in lucrarea "Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT", editata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania in anul 2008, se preciza ca Sinagoga Merarilor a fost construita in 1865. Conform istoricului Itic Kara, acest imobil a fost cumparat in 1866 cu suma de 400 de galbeni.

In anul 1939, Sinagoga Merarilor era una dintre cele 112 case de rugaciune evreiesti din Iasi.

In perioada regimului comunist (1948-1989), marea majoritatea a sinagogilor din Iasi au fost daramate pentru a se construi blocuri pe terenurile respective. In prezent, singurul lacas de cult evreiesc din Iasi in care se mai oficiaza slujbe religioase este Sinagoga Mare, in timp ce Sinagoga Merarilor este folosita ca depozit. In lista sinagogilor din Romania publicata in lucrarea "Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT", editata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania in anul 2008, se preciza ca Sinagoga Merarilor nu mai era in functiune.
 

Arhitectura

Sinagoga Merarilor este o casa cu un etaj. La intrare se afla un pridvor care are deasupra sa un balcon. Pe fatada vestica se afla cate patru ferestre la fiecare nivel si un balcon deasupra pridvorului adaugat de la intrare. Peretii cladirii sunt tencuiti si prezinta putine decoratii liniare, la colturi si pentru marcarea fiecarui nivel.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Sinagoga_Merarilor3
sinagoga merarilor iasi elena doamna targu cucului istoric telalilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020064 (s)