News Flash:

Siropul de brad din Apuseni, apreciat si de turistii straini

4 Iunie 2018
705 Vizualizari | 0 Comentarii

Satele din muntii Apuseni sunt invaluite la inceput de vara in mirosul siropurilor facute de gospodine din muguri de brad, papadie, soc sau cimbrisor.

Materia prima este culeasa din varful muntelui, apoi, dupa retete numai de ei stiute, localnicii obtin bunatati naturale.

Rezultatul este atat de delicios incat turistii straini - dar nu numai - sunt cuceriti de gustul acestor licori, despre care spun ca aduna toate aromele muntelui.

An de an, in aceasta perioada, satenii din Apuseni cutreiera padurile in cautarea mugurilor de brad, dar nu numai.

Femeie: “Colectam tot, adunam muguri, plante, fructe. Valorificam tot ce ne da natura.”

Pe Rodica am gasit-o la peste o mie de metri altitudine in timp ce isi umplea plasele. Apoi, mugurii culesi sunt transformati in sirop, dupa retete stravechi. Si, in scurt timp, poate fi gustat.

Turista germana: “Foarte dulce. Este ca si cum ai gusta din aroma copacului. Gustul este foarte placut.” Acelasi obicei se practica, in aceasta perioada, si in Bistrita Bargaului.

Siropul este natural, spun gospodinele, singurul conservant folosit fiind lamaia. Un litru de sirop poate fi cumparat cu 15 lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

materia prima culeasa varful muntelui localnicii bunatati naturale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3077 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077791 (s)