News Flash:

Socotra: Insula fericirii - FOTO

6 Decembrie 2011
2466 Vizualizari | 0 Comentarii
Insula Socotra

Insula Socotra (parte dintr-un grup de 4 insule) a fost izolată geografic de Africa continentală în timpul ultimelor 6 sau 7 milioane de ani. Ca şi Insulele Galapagos, pe această insulă se află 700 de specii de floră şi faună extreme de rare, dintre care 1/3 sunt endemice (nu pot fi întâlnite în altă parte pe Pământ).

Clima este aspră, caldă şi uscată şi totuşi chiar şi cele mai incredibile plante se dezvoltă aici. Situată în Oceanul Indian la 250 km de Somalia şi 340 km de Yemen, plajele mari se continuă în platouri de calcar împânzite de peşteri (unele in lungime de 7 km) şi munţi cu înălţimi de până la 1,525.

Numele Socotra derivă din Sanscrita şi înseamnă “Insula fericirii”. Copacii şi plantele de pe insulă s-au păstrat în izolaţie geologică, unele specii având vârsta de 20 milioane de ani. Un exemplu este dracena cinnibaris sau copacul Sângele Dragonului, sursă de rasini valoroase pentru lacuri, vopsele şi medicamente, folosite şi în ritualuri medievale de magie şi alchimie.

Trandafirul deşertului (adenium obesium) arată ca un picior de elefant înflorit. Dorstenia gigas care nu are nevoie de pământ şi îşi înfige rădăcinile direct în stâncă. Deplasarea este foarte dificilă fiindcă insula nu are aproape nici un drum de acces. Deşi insula are aproximativ 40,000 de locuitori, guvernul din Yemeni a construit primele căi de acces în urmă cu doi ani, după negocieri cu UNESCO, care a declarat insula ca parte a patrimoniului mondial. Insula este un rai liniştit faţă de restul lumii.

Insula este un paradis al păsărilor, având 140 de specii diferite de păsări, dintre care 10 sunt unice în lume cum sunt cormoranii de Socotra. Socotra este una din acele “insule pierdute” (separate de lume acum sase milioane de ani), vizitată de puţini turişti. Cunoscută timp de decenii ca Galapagos din Oceanul Indian, este pe locul zece în lume la specii endemice de plante. Este şi cea mai mare insulă din Orientul Mijlociu, având 125 km lungime şi 45 km lăţime. Peisajul este plin de contraste, natură virgină şi plaje nisipoase.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

insula socotra insulele galapagos oceanul indian somalia yemen
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1296 viz    0 com
1050 viz    0 com
2639 viz    0 com
1057 viz    0 com
910 viz    0 com
1066 viz    0 com
1007 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0755 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013118 (s)