News Flash:

Stalpul lui Voda - Vama

8 Octombrie 2011
2616 Vizualizari | 0 Comentarii
Stalpul lui Voda Vama

Cunoscut si sub denumirea de Crucea Tatarilor sau Piatra Tatarilor, Stalpul lui Voda este o coloana de piatra aflata in localitatea Vama din judetul Suceava si care dateaza din anul 1717. Monumentul a fost inclus in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava elaborata in anul 2004 de catre Institutul National al Monumentelor Istorice si se afla in partea de sud-vest a satului, langa sosea, in curtea scolii din localitate.

Monumentul are forma unei coloane monolitice patrate din gresie poroasa, cu o inaltime de 3 metri. Deasupra coloanei se afla o palarie piramidala de piatra.

Inscriptia de pe monument are urmatorul text: "Din mila lui Dumnezeu, Io Mihai Racovita Voevod, Domn si obladuitor a toata Moldova, la valeat 7224 (1716) al treilea rand al Domniei Mele, ridicat-a puternica Imparatie turceasca oaste asupra Nemtilor si de acolo (de la Rodna n.n.), impreuna cu Maria sa Sultanul si cu multime de tatari, pradand si arzand pana la cetatea Bistritei... Apoi s-au slobozit tatarii in prada, trecand de Muncaci, la ungurime de afara si s-au intors prin Maramures, au pradat tot Maramuresul, care prada s-a pomeni la unguri..."

In timp, monumental s-a degradat si a inceput sa se clatine, dar a fost restaurant in 1848. In prezent, au fost construite niste trepte pana la monument, iar la intrarea in curtea unde se afla monumentul s-a amplasat o poarta de lemn pe care s-a pus o placa cu descrierea obiectivului turistic.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

crucea tatarilor piatra tatarilor vama monumentul cetatea bistritei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0827 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012379 (s)