News Flash:

Stancile cameleon din Australia

29 Noiembrie 2011
3057 Vizualizari | 0 Comentarii
Stancile cameleon din Australia
Din nenumăratele curiozităţi naturale pe care le întâlnim în Australia, cel mai ciudat fenomen îl constituie aşa-numitele „stânci-cameleon”, care de dimineaţă, de la răsăritul soarelui, şi până seara, când soarele apune, îşi schimbă culoarea de mai multe ori.

Aceste stânci, cu pereţii înalţi de circa 350 de metri, au făcut parte din masivul munţilor Mac Donnell, dar în prezent, din cauza erodării, stau izolate în mijlocul unei câmpii. Ciudatul fenomen începe în clipa în care strălucitorul astru atinge linia orizontului răsăritean, în această fază, timp de câteva ore, meterezele de piatră netede şi drepte sunt parcă incendiate, căpătând o culoare roz-violaceu plăcută şi odihnitoare.

Pe măsură ce soarele urcă pe bolta cerească, stâncile iau o culoare de un albastru intens, după care trec la un galben fermecător. De îndată ce soarele începe să coboare spre asfinţit, stâncile devin roşii-purpurii, ca nişte uriaşe blocuri de jăratic. Cu puţin înainte de asfinţit, stâncile trec de la roşu la culoarea carmin intens portocalie, pe care o păstrează până se pierd în umbra nopţii.

După cum spun turiştii şi oamenii de ştiinţă, fenomenul poate fi considerat „a opta minune naturală a lumii”. Din punct de vedere ştiinţific, el este un efect al difracţiei luminii, datorită structurii şi compoziţiei chimice a rocilor, precum şi curenţilor provocaţi de solul încins de soare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

australia mac donnell
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1851 viz    0 com
1789 viz    0 com
1371 viz    0 com
5666 viz    0 com
2061 viz    0 com
2903 viz    1 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0920 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018407 (s)