News Flash:

Statuia generalului Alexandr Suvorov din Dragosloveni

3 Ianuarie 2014
2287 Vizualizari | 3 Comentarii
Statuia generalului Alexandr Suvorov din Dragosloveni este un monument ecvestru inchinat generalissimului rus Alexandr Suvorov, amplasat in satul Dragosloveni din comuna Dumbraveni (judetul Vrancea), la intersectia DN2 (E85) cu DJ Dumbraveni-Vintileasca.
Istoric
Initiativa ridicarii unui monument in memoria generalissimului rus Suvorov a apartinut Societatii Istorice Militare Ruse, care a declansat formalitatile legale in iunie 1911. Locul ales al amplasarii monumentului a fost comuna Dumbraveni (langa calea ferata Ploiesti-Bacau, pe un camp plantat cu pomi), intrucat, in anul 1788, generalul rus a castigat doua mari victorii impotriva turcilor la Focsani si la Ramnicu Sarat, tarina Ecaterina a II-a a Rusiei acordandu-i titlul onorific de „Rimnikski“ si rangul de conte. Inaugurarea statuii a avut loc in prezenta unei Comisii Militare ruse si romane in anul 1913, participand la acest eveniment si scriitorii romani Alexandru Vlahuta si I.L.Caragiale.
Monumentul avea dimensiuni impresionante, fiind incadrat de un grilaj de fier forjat, executat cu un rafinament artistic avand in jur bordura de beton cu razoare de flori. Statuia il reprezenta pe Suvorov calare pe un cal de stepa cu bicornul in mana rostind "Sa ne ajute Dumnezeu vitejilor. Ura!".
 
Statuia a fost montata pe un soclu de granit rosu de Finlanda ce era inconjurat de trei basoreliefuri in bronz. Pe basorelieful central era reprezentata batalia cavaleriei ruse la Campul Mieilor, basorelieful din stanga reprezenta pe cazacii si grenadierii rusi intrand in cetatea turca si producand o panica groaznica, iar basorelieful din dreapta ii reprezenta pe husarii din Regimentul IV al printului de Coburg, in partea stanga fiind reprezentat printul calare, avand in spate cavaleria de rezerva.
Ca urmare a inceperii primului razboi mondial, in anul 1916 rusii au demontat statuia si basoreliefurile si le-au trimis in Rusia. Ele au fost remontate la Odessa, iar mai tarziu la Ismail unde se afla si in prezent.
Noul monument
In anii ‘50, comuna Dumbraveni a fost denumita Suvorov. Cu prilejul implinirii a 160 de ani de la victoria lui Suvorov, monumentul a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice si Artistice a Academiei RPR. In anul 1959, a fost ridicat o copie a monumentului in centrul comunei Dumbraveni, la intersectia DN2 (E85) cu drumul judetean Dumitresti-Bogza. Noua statuie este opera sculptorului Marius Butunoiu.
In aprilie 2007, persoane necunoscute au scris cu vopsea rosie pe partea din fata a soclului statuii generalului Alexandr Suvorov cuvintele "Basarabia, pamant romanesc!". La 30 aprilie 2007, la doar cateva zile de la aceasta intamplare, primarul comunei Dumbraveni a trimis cativa angajati ai Primariei pentru a acoperi cu var soclul statuii, a indeparta urmele de graffitti si a efectua lucrari periodice de intretinere a spatiului si a vegetatiei adiacente. Statuia a fost pazita pentru o perioada de catre un angajat al Primariei si doi caini lupi. Numai ca, la 9 mai 2007, a fost scrisa o alta inscriptie pe partea laterala a soclului statuii care continea cuvintele "Moarte rusilor!". Si aceasta inscriptie a fost acoperita cu var. Reprezentanti ai Oficiului National pentru Cultul Eroilor in frunte cu inspectorul E. Tiron s-au deplasat la Focsani pentru a investiga situatia profanarii statuii generalului Alexandr Vasilievici Suvorov.
In prezent, statuia generalissimului Alexandr Suvorov este catalogat drept monument istoric inscris in LMI 2004 cu nr.cod VN-III-m-B-06582.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Suvorov_statue1
alexandr suvorov dragosloveni satul dragosloveni comuna dumbraveni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

oêtre  | #4700
Din articol: « Inaugurarea statuii a avut loc ... in anul 1913, participand la acest eveniment si scriitorii romani Alexandru Vlahuta si I.L.Caragiale. »
oêtre  | #4701
După umilele mele amintiri, cu ele am dat odată BAC-ul
oêtre  |  #4702
I.L.Caragiale a murit în 9 iunie 1912, la Berlin... Pesemne în 1913, la inaugurare, a participat duhul lui...
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047146 (s)