News Flash:

Surprinzatoare date despre unele orase

8 Ianuarie 2014
898 Vizualizari | 0 Comentarii
In mare parte, orasele, chiar si cele mai mari, s-au dezvoltat pornind de la o modesta asezare rurala. Vestigiile spun ca si Bucurestiul nostru a fost o localitate fara pretentii, iar legenda ciobanului Bucur, care si-ar fi facut aici prima casa, o confirma.
Totusi, pe timpul lui Vlad Tepes, de cand avem prima atestare documentara istorica (1459), aici exista deja o cetate: cetatea Dambovitei. Ea fusese durata pe fondul unei asezari mai vechi, poate intemeiata de Mircea cel Batran, dar sapaturile au dovedit ca valea Dambovitei fusese locuita inca din epoca bronzului.
Cand vorbim de istoria oraselor, nu lipsesc legendele, dar uneori chiar si prezentul lor surprinzator incita curiozitatea si parca merita sa fie cunoscut - comenteza portalul Kabanik.
Statutul de oras
Una dintre ciudatele legende spune ca localitatii medievale Fobicek din Cehia i s-au impus trei conditii, pentru ca sa primeasca oficial statutul de oras: sa dispuna de o instanta judecatoreasca recunoscuta, sa fie instalate activitati vamale la intrarea si la iesirea din oras - asa numitele "bariere" - si sa aiba cel putin o fabrica de bere proprie. Daca n-ai fabrica de bere, nu esti recunoscut ca urbe.
Oras la 5.099 metri altitudine
Orasul situat la altitudiea cea mai mare din lume se numeste Rinconada si se afla in Peru. Este amplasat pe un platou inalt de 5.099 metri deasupra nivelului marii si numara 30.000 locuitori.
Acestia se nasc in oras, traiesc in oras si trec in nefiinta tot acolo, intrucat, daca ar cobori la altitudinile cu care suntem noi obisniti, ar rezista greu.
Cu totii lucreaza la extragerea si prelucrarea minereului de aur, ceea ce le asigura un trai confortabil. In ce priveste altitudinea, ea este totusi depasita de doua sate din India, situate la 5.170 si respectiv 5.219 metri deasupra nivelului marii. Acestea insa nu intra in competitie, nefiind orase.
Un oras locuit in pesteri
Orasul australian Coober Pedy, unul dintre centrele cele mai importante de productie a opalului din lume, n-are case. Localnicii isi au habitatul in pesteri, singurul loc unde se pot simti confortabil, din cauza conditiilor climatice extraodinar de dure din zona.
Conform datelor statistice, temperatura medie a celei mai fierbinti luni (ianuarie) este de 48,2 grade Celsius, iar media din luna cea mai rece (iunie) este de 29,4 grade Celsius.
Pentru a face fata situatiei, populatia si-a amenajat locuinte in minele rezultate dupa extragerea minereului, unde se afla nu numai locuintele, ci toate serviciile urbane, inclusiv institutiile, bisericile si chiar cimitirele.
Capitala Australiei
Capitala celui de al cincilea continent este legata de o ciudata disputa care a aparut dupa desfiintarea coloniilor britanice. Se impunea o capitala pentru noul stat, iar doua orase, cele mai mari din fostele colonii, isi disputau intaietatea: Sydney si Melbourne.
Intrucat disputele intre partizanii celor doua tabere n-au putut fi reconciliate, consiliul inteleptilor a hotarat construirea unui oras nou, care sa fie capitala. Asa a aparut orasul Canberra, care este si astazi capitala Australiei, desi populatia orasului Sydney este de zece ori mai numeroasa.
Budapesta
O singura capitala europeana s-a format prin alipirea a doua orase diferite, al caror nume reunit a definit numele noii capitale. Cele doua orase erau Buda, situat pe un mal al Dunarii, si Pesta, situat pe celalalt mal.
Vadul larg al fluviului si necesitatea de a permite trecerea vaselor facea imposibila construirea de poduri, ceea ce a creat conditii pentru mentinerea multa vreme a statutului independent al fiecarui oras.
Unirea celor doua orase (incusiv un orasel mic, adiacent lor) s-a efectuat in secolul XIX, dupa ce in prealabil se construise primul pod stabil peste Dunare: podul cu lanturi.
Faptul nu constituie o noutate, multa lume stie ca Budapesta a rezultat din unirea oraselor Buda si Pesta, dar poate unora li se va parea surprinzator sa afle ca aceasta metropola, capitala Ungariei, a aparut ca atare pe harta Europei abia prin 1873, potrivit ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

capitala australiei budapesta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0925 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019079 (s)