News Flash:

Tinovul Mohos - Tusnad

30 Noiembrie 2011
3862 Vizualizari | 0 Comentarii
Tinovul Mohos
Tinovul Mohos (adica "Lacul cu muschi") situat la o altitudine de 1050 m in craterul mai vechi al Masivului Ciomatu Mare, are o suprafata de patru ori mai mare ca al lacului Sf. Ana, 80 ha.

Tinovul Mohos in special, este o mlastina formata intr-un crater vulcanic pe locul unui fost lac. La noi in tara singurul lac vulcanic e Sfanta Ana, langa Tusnad. Ce nu stie toata lumea este ca respectivul crater din masivul Ciomatu este dublu. Prima adancitura, mai mica, are lacul Sfanta Ana. Imediat langa este craterul geaman, care contine tinovul, tinov care are suprafata de 4 ori mai mare decat a lacului Sfanta Ana. Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, s-a linistit si s-a format un lac. Ceva mai tarziu a erupt si prin craterul de alaturi si cenusa aruncata a ajuns in mare parte in lac pe care l-a cam colmatat si a favorizat dezvoltarea muschiului de turba.

Datorita existentei aici a catorva specii floristice rare turbaria este declarat monument al naturii. Tinovul Mohos adaposteste numeroase specii rare de tip relictar: trestia de camp, bumbacarita, rogozurile, rachita, roua cerului, etc. Peste 20 de specii si varietati de Sphagnum (muschi de turba). Turba are o grosime de 10 metri si un volum de cca. 3 milioane metri cubi. Tinovul este acoperit in mare parte de pinul silvestru, pe langa acesta fiind intalnite si alte specii ca mesteacanul pitic sau mesteacanul pufos.

Momentan lacul este un lac de muschi cu niste ochiuri de apa. Stratul de turba este gros de 20 de metri pe alocuri si pe vremea lui Ceausescu s-a incercat exploatarea lui (turba este vad combustibila, cel mai jalnic combustibil fosil care exista, dupa amintirile de la geografie). Aspectul este unul foarte ciudat. „Lacul" este acoperit de o padure de pinus silvestris a carui inaltime este invers proportionala cu grosimea stratului de turba. Cand ploua, stratul de turba capata proprietatile unui burete si poate deveni periculos, de aceea deplasarea se face pe o pasarela de lemn (zona este declarata rezervatie floristica si ca vizitarea se face numai cu ghid in grupuri care pleaca la ore fixe).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tinovul mohos mlastina crater vulcanic craterul geaman specii rare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1067 viz    0 com
3623 viz    0 com
4144 viz    0 com
3654 viz    0 com
2841 viz    0 com
2150 viz    0 com
3165 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1057 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013601 (s)