News Flash:

Traseu: Baile Olanesti - Plaiul Piatra Taiata - Saua Prislopel - Saua La Lac - Curmatura Stogsoare - Cabana Cheia

25 Ianuarie 2012
3528 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7536 RON (-0.0046)
USD: 4.3072 RON (-0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Traseu: Băile Olăneşti - Plaiul Piatra Tăiată - Şaua Prislopel (racord cu traseul 14, apoi comun cu traseele 14 şi 19) - Şaua La Lac (racord cu traseele 13) - Curmătura Stogşoare - Cabana Cheia (racord traseele 5, 12, 14, 17, 18).

Este unul dintre cele 4 trasee care fac legătura între Băile Olăneşti şi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. Este un traseu lejer, fără dificultăţi deosebite, fără prea mari diferenţe de nivel, care poate fi parcurs atât vara, cât şi iarna.

Traseul este numai pe culme, pe interfluviul dintre râurile Cheia şi Olăneşti.

Traseul porneşte din centrul staţiunii (430 - 520 m) pe şoseaua care urcă pe lângă parc spre Izvorul nr. 24. La circa 2 km ajungem în dreptul taberei şi cabanei Comanca. Înainte de podul de peste Râul Olăneşti întâlnim indicatorul care marchează intersecţia cu traseele nr. 14 marcat cu bandă galbenă şi nr. 16 marcat cu triunghi galben, care urcă pe Valea Olăneşti. Traseul este comun cu traseul nr. 19 marcat cu cruce albastră, până în Şaua La Lac.

De la intersecţie urcăm în stânga, pe drumul spre Satul Gurguiata, pentru ca în dreptul primului stâlp de curent electric să-l părăsim şi să urcăm în dreapta pe muchie. Urcăm pe aceasta, având în dreapta versanţii cu păduri de fag ai Văii Olăneşti şi în stânga o pădure de stejar (în exploatare). După 30 minute ajungem într-o culme, de unde coborâm până în valea din dreapta, urcăm pe firul acesteia şi în curând ajungem într-o poiană, în Şaua Gurguiata (775 m), în dreptul unei troiţe. La 50 m înainte de a ieşi din pădure întâlnim un izvor.

În şa se poate ajunge şi pe alte două variante: pe drumul care porneşte din locul indicatorului sau pe poteca ce urcă din dreptul izvorului nr. 24. Din şa, dacă urmăm drumul, ajungem în două ore la Schitul Bradu.

Din şa, traseul urmează drumul pe liziera pădurii 100 m, după care intrăm pe o cărare printre două garduri îndreptându-ne spre nord. Reintrăm în pădure şi urcăm pe muchia împădurită, având în stânga şi dreapta poienile din Gurguiata. Urcăm pe muchie, pe cărarea largă, mai întâi prin pădurea de fag, apoi printr-o plantaţie de molid şi ajungem la o troiţă veche în Muntele Gurguiata (875 m). Continuăm traseul pe muchie şi urcăm spre nord, cu mici urcuşuri şi coborâşuri, trecem prin stânga Pietrelor lui Bot (un vârf din gresii împădurit cu pini), apoi urcăm şi coborâm succesiv Muntele Fântânele, Plaiul Piatra Tăiată, Muntele Alionte şi Vârful Genunchiul Calului (930 m). Din vârfurile acestora, ni se dezvăluie printre arbori una dintre cele mai spectaculoase imagini ale crestei sudice a Masivului Buila-Vânturariţa. Din Vârful Genunchiul Calului coborâm constant prin pădure până la adăpostul din Şaua Prislopel. Din Şaua Prislopel, traseul nostru este comun cu traseul nr. 14 marcat cu bandă galbenă (vezi descriere).

Marcaj: cruce rosie.

Dificultate: mică.

Timp de mers: vara se merge 6-7 ore, iar iarna 8-9 ore.

Locuri de adăpost: Adăpost Şaua Prislopel, Cabana Cheia.

Puncte de alimentare cu apă: Şaua La Lac, Cabana Cheia.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cabana cheia traseu lejer satul gurguiata schitul bradu dificultate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022706 (s)