News Flash:

Traseu: Baile Olanesti - Valea Olanesti - Cantonul Silvic Manzu - Cheile Olanesti - Vf. Folea

25 Ianuarie 2012
4070 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (0.0000)
USD: 4.2327 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Traseu: Băile Olăneşti - Valea Olăneşti - Cantonul Silvic Mânzu (comun cu traseul 14) - Cheile Olăneşti - Vf. Folea.

Este unul dintre cele 4 trasee care fac legătura între Băile Olăneşti şi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.

Este un traseu lejer, fără dificultăţi deosebite (în cea mai mare parte este pe drumuri forestiere), fără prea mari diferenţe de nivel, care poate fi parcurs atât vara, cât şi iarna.

Traseul porneşte din centrul staţiunii (430 - 520 m) pe şoseaua care urcă pe lângă parc spre Izvorul nr. 24. La circa 2 km ajunge în dreptul taberei şi cabanei Comanca. Înainte de podul de peste Râul Olăneşti întâlnim indicatorul care marchează intersecţia cu traseele nr. 15 marcat cu cruce roşie şi nr. 19 marcat cu cruce albastră, care urcă pe interfluviul dintre râurile Olăneşti şi Cheia. Trecem podul şi continuăm pe drumul forestier de pe Valea Olăneştiului. Traseul este comun până la Cantonul Silvic Mânzu cu traseul nr. 16, marcat cu triunghi galben. Trecem de o staţie de captare apă şi ajungem după 1 km în poienile de la Comanca, unde se află o biserică şi câteva cabane. Trecem râul şi după 500 m ajungem la Cantonul Silvic Comanca (panou informativ). Înainte de confluenţa cu Valea Radiţa, la care ajungem după încă 2 km, drumul pătrunde în cheile mijlocii ale Văii Olăneşti. După confluenţă valea este strâmtă şi din nou apar chei. Trecând pe malul stâng, drumul însoţeşte râul cu numeroase cascade. Trecem de Muntele Alionte, care trimite un pinten abrupt, silind râul să se răsucească. După 6 km de la confluenţă ajungem la Cantonul Silvic Mânzu (710 m), unde traseele se despart (stâlp indicator), traseul nr. 14 marcat cu bandă galbenă urcând spre Şaua Prislopel.

Continuăm drumul pe Valea Olăneşti şi după 3 km ajungem la un panou informativ şi la un spaţiu de campare. După încă 1 km ajungem la o intersecţie de drumuri şi confluenţă de pâraie, de unde drumul părăseşte firul văii urcând în stânga pe versant, pentru a urca spre Cheile Olăneşti (Folea), la care ajungem după 1 km de urcare, trecând de o serpentină, Traversăm cheile şi după încă 3 km de urcuş pe drumul forestier dintre stânci ajungem la confluenţa a trei pâraie, unde este şi capătul drumului, lângă ruinele unor clădiri, la circa 1320 m altitudine. De aici părăsim drumul şi urcăm pe poteca şerpuită de pe muchia dintre izvoarele din dreapta, printr-o pădure bătrână de amestec. După 30-40 minute de urcuş destul de greu (200 m diferenţă de nivel), ajungem într-o poiană la marginea unei păduri mai tinere de molid, de unde schimbăm direcţia de mers dinspre nord înspre nord-vest. Intrăm în pădurea de molid şi după 15 minute de urcuş lejer ajungem într-o poiană în care se mai văd resturile unei cabane. De aici în 5 minute urcăm printre molizi până într-o poiană mult mai mare, în dreptul unul vechi adăpost situat pe malul unui mic lac (1590 m), la nord de Vârful Folea. Aici intersectăm un drum de tractor destul de bun, pe care continuăm să urcăm prin păşune înspre nord. După 5 minute trecem pe lângă o stână (dreapta) şi intrăm din nou în pădurea de molid. Drumul urcă prin pădure până într-un vârf împădurit (1770 m), al cărui versant sudic a fost tăiat în urma unei doborâturi de vânt (privelişte către creasta Buila-Vânturariţa). Coborâm înspre nord tot prin pădure până într-o poiană, de unde ne continuăm urcuşul înspre nord-vest. După 15 minute ieşim din pădurea de molid la golul alpin, aici acoperit cu ienuperi şi afiniş, în dreptul unei stâne (1810 m), unde se află şi indicatorul care marchează capătul traseului. De aici, putem urca în 15 minute pe la marginea pădurii până în Vârful Gera (1890 m), unde este capătul din creasta Munţilor Căpăţânii a alte două trasee: traseul nr. 18 marcat cu triunghi roşu, care urcă de la Cabana Cheia şi traseul nr. 19, marcat cu cruce albastră, care urcă din Băile Olăneşti pe interfluviul dintre râurile Cheia şi Olăneşti.

Marcaj: triunghi galben.

Dificultate: medie.

Timp de mers: vara se merge 6 - 7 ore, iar iarna 8-9 ore.

Locuri de adăpost: Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu, Stâna Folea, Stâna Bătrână.

Puncte de alimentare cu apă: Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vf folea traseu lejer drumuri forestiere cabane muntele alionte molid
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0864 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012552 (s)