News Flash:

Traseu: Bran - Ciubotea - Cabana Varful Omu

7 Noiembrie 2011
3372 Vizualizari | 0 Comentarii
Poiana Ciubotei de Sus
Marcaj: triunghi galben.
Timp: 6—7 ore.
Diferenta de nivel: -+- 1 680 m (urca 1 590 m; coboara l00 m; urca 190 m).
Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

Traseul porneste din soseaua nationala Brasov-Campulung, din punctul de ramificatie a soselei comunale spre satul Bran-Poarta. Urmam aceasta sosea spre SE prin sat si dupa circa ½ ora ajungem la ramificatia de drumuri din punctul Podul Oprisului, in dreptul km 2 al soselei si la circa 4 min. de mers din dreptul bisericii (825 m). La stanga spre Vf. Omu prin Clincea (marcaj banda rosie).

Traseul continua spre dreapta in lungul vaii Poarta pe druniul carosabil, printre case si fanete.

Peisajul e dominat aici de silueta culmilor versantului transilvanean al Bucegilor; de la stanga la dreapta: Velicanu si in prelungirea acestuia culmea muntelui Tiganesti, muntele Scara si dedesubt coama Zanoaga, apoi muntele Gaura, inainte se ridica impunatoare magura impadurita Gogu, Noaghiei (1 648 m) despartita de stancariile abruptului Gaurei printr-o sea larga, dincolo de care se zareste abruptul Gutanului.

Drumul iese curand din sat si continua prin izlazuri apoi intra in padure urmand firul vaii Poarta, trece printr-o poiana larga (965 m) si apoi printre raristi de padure ne conduce dupa 45—50 min. de la Podul Oprisului intr-o a doua poiana la o ramificatie de drumuri (stalp indicator, 995 m).

Traseul nostru urmeaza drumul carosabil la stanga in lungul apei, prin padure si dupa 20—25 min. de la ramificatie traversam V. Urlatoarea Clincei ce vine din stanga, in punctul de confluenta a acesteia cu V. Poarta (1 080 m). De aici continuam in urcus inca circa 120 pasi si apoi parasim drumul

In lungul vaii, prinzand ½ la stanga poteca in urcus pieptis in padure, pe coama larga dintre vaile Urlatoarea Clincei si Urlatoarea Mica. Dupa circa 15 min. iesim in Poiana Ciubotei la Casa de Vanatoare (1 195 m).

Din mijlocul poienii se observa: spre N, peste vale, culmea impadurita Zanoaga: spre NE, piciorul muntelui Clincea; spre E, V. Urlatoarea Clincii si in fund muntele Tiganesti; spre SE, Coltii Ciubotei; spre SSE, muntele Gaura; spre VSV, Gogu Noaghiei; spre VNV, in fund, masivul Piatra Craiului.

Urcam direct prin poiana si la extremitatea de sud a acesteia (1 260 m) prindem poteca in urcus prin molidis, la inceput in panta pronuntata, apoi mai usor de-a coasta pe fata dinspre V. Urlatoarea Mica si iarasi pieptis pe aceasta fata. De la circa 1 360 m altitudine in sus, firul vaii glaciare Urlatoarea Mica ce cade in dreapta este acoperit cu imensele bolovanisuri ale morenei frontale a vaii din care tasneste un izvor puternic (Urlatoarea).

Trecand printr-o zona de stancarii (Pietrele Scrise) poteca urca pronuntat prin padure si dupa 45—50 min. de la Casa de Vanatoare ne conduce in Poiana Ciubotei de Sus, situata in caldarea inferioara a vaii Urlatoarea Mica (care de aici in sus ia numele de V. Ciubotei sau Catunul Ciubotei), langa o tarla de oi (1 640 m).

De aici continuam urcusul pieptis pe poiana de pe flancul Piciorului Ciubotei (stanga vaii cum urcam), pe langa marginea padurii. Dincolo de vale, in dreapta, se ridica Peretele Ciubotei si Coltii Ciubotei. Trecem pe sub o zona de stancarii cu jnepeni si dupa circa ½ ora din poiana, poteca ne conduce la limita superioara a padurii, intr-o mica sea, in marginea de jos a caldarii mijlocii a vaii (1 775 m). in fund, deasupra obarsiilor vaii se ridica culmea fierastruita de tancuri stancoase (Coltii Tiganestilor) si strajuita de silueta simetrica a Turnului Tiganestilor.

Poteca se asterne pe fundul caldarii urcand de-a coasta prin pajisti cu bolovanisuri si palcuri de urzici pe malul drept al vaii (stanga cum urcam); traverseaza apoi firul vaii, se angajeaza in urcus pieptis pe coasta cu bolovanis ce formeaza treapta dintre caldarea mijlocie si superioara si ne conduce pe pragul acestei din urma caldari, in Catunul Ciubotei (1 965 m). inainte, in peretii ce inchid caldarea se observa un imens bloc de calcare prins in masa conglomeratelor.

Continuam in urcus usor pe platforma caldarii tinand aproape de marginea din dreapta si dupa 12—15 min. de la intrarea in caldare ne apropiem mult de peretele din fund, ajungand intr-un punct (2 045 m) in care traseul se orienteaza brusc catre dreapta si inapoi spre vest (atentie la marcaj!). Astfel, din acest punct poteca urmeaza flancul caldarii in urcus usor de-a coasta, apoi pieptis pe o mica portiune de-a lungul unei sistoace cu bolovanis si iarasi de-a coasta catre dreapta, iesind din caldare. dupa 8—10 min. din fundul vaii, pe o muchie, in dreptul unui stalp de marcaj (2 120 m).

Din acest punct urcam direct in lungul muchiei spre SE, pe poteca denumita odinioara Drumul Arvatilor, lasand in dreapta V. Steioarei, peste vale in ultimul plan muntele Gaura, iar inapoi jos, Coltii Ciubotei. Avand mereu in dreapta Fata Frumoasa, larga coasta cu tufarisuri intinse de smirdar (Rhododendron kotschyi), urmam muchia ce margineste aceasta coasta cu abrupturile de la obarsia vaii Ciubotea si dupa circa 30 min. de la iesirea din caldare ajungem langa un mic pinten stancos (2 320 m), de unde catre dreapta porneste Brana de Sus a Gaurei, larg pridvor inierbat ce incinge baza peretilor de calcare de sub Vf. Lancia (2 275 m). Dupa inca 10—15 min. de urcus iesim in Culmea Scara pe larga platforma inclinata ce formeaza Podul Spintecaturilor (2 380 m), avand in dreapta adanca depresiune a vaii Gaura.

Continuam in urcus foarte usor de-a coasta spre ESE prin pajistea scunda si dupa circa 10 min. intalnim venind dinspre stanga drumul de la Bran prin Clincea (stalp indicator, 2415 m). Urcusul inceteaza curand in marginea platoului varfului Scara.

De aici se observa: spre N, la 85—90 pasi distanta, Vf. Scara (2 421 m); spre ENE, pe creasta, Vf. Padina Crucii (bloc de calcare albe) si in prelungire, in fund, Bucsoiu; spre E, Vf. Omu; spre ESE, Vf. Bucura si mai la dreapta, Vf. Gavanele (din calcare, 2472 m); spre SE, Coltii Obarsiei (2488 m); spre SSE, Obarsia si mai la dreapta in primul plan peste vale, Vf. Doamnele (2 4G1 m); spre S, in fund, Zanoaga, (1789 m); spre SSV, in fund, culmea Strungele Mari si Seaua Strunga si putin mai la stanga, intr-un plan mai apropiat, varful secundar al Batranei (2 164 m), rotunjit si cu jnepenisuri; spre SV, Culmea Gutanului cu stancarii de calcare si jnepenisuri.

Din acest punct, poteca urmand culmea Scara incepe sa coboare pe sub creasta si curand ne conduce intr-o sea la obarsia Hornului Mare al Tiganestilor (2 385 m) prin care jos, la circa 400 m diferenta de nivel se zareste fundul vaii Tiganesti. Continuam coborasul usor pe flancul sudic al crestei care aici culmina cu 2 blocuri de calcare albe (cel dinspre est, Vf. Padina Crucii) si dupa circa 10 min, ajungem in Curmatura Hornurilor la obarsia Hornului Mare al Malaestilor, deasupra caldarii superioare a vaii Malaesti, unde intalnim venind din dreapta drumul (marcat cu cruce rosie) de la Bran prin V. Gaura (2315 m). Dupa l00 pasi mai departe trecem pe la obarsia Hornului Mic prin care se zareste in vale cabana Malaesti. Urcam usor pe flancul sudic si iesim din nou pe o creasta, unde curand intalnim drumul ce vine din stanga din V. Malaesti (2 385 m). De aici, un urcus usor si continuu de circa 15 min. ne conduce pe Vf. Omu, la cabana Vf. Omu 1 (2 507 m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp brasov-campulung poarta pietrele scrise
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019436 (s)