News Flash:

Traseu: Bran - Clincea - Cabana Varful Omu

8 Noiembrie 2011
3963 Vizualizari | 0 Comentarii
Marcaj: banda rosie.
Timp: 5½—6½ ore. Diferenta de nivel: + 1680 m (urca 1 540 m, coboara 100 m; urca 190 m).
Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

Traseul porneste din soseaua nationala Brasov - Campulung, din punctul de ramificatie a soselei comunale spre satul Bran-Poarta. Urmam aceasta sosea spre SE prin sat si dupa circa ½ ora ajungem la ramificatia de drumuri din punctul Podul Oprisului in dreptul km 2 al soselei si la circa 4 minute de mers din dreptul bisericii (825 m).

La dreapta spre Vf. Omu prin Ciubotea sau V. Gaura.

Traseul nostru continua spre stanga, in urcus pe un drum de care printre case razlete, curti taranesti, livezi si fanete, avand inainte panorama versantului transilvanean al Bucegilor (de la stanga spre dreapta: Velicanu, Tiganesti, Clincea, Gaura, Gutanu). Drumul se angajeaza pe Muchia Orbului si curand, dupa ce am lasat in urma ultima casa din Bran-Poarta, ne conduce intr-o sea larga pe muchie (1 040 m) de unde se observa ½ la dreapta culmea impadurita Zanoaga si dincolo de aceasta magura Gogu Noaghiei. Lasam cele 2 drumuri ce pornesc respectiv ½ la dreapta si ½ la stanga si continuam inainte pe muchie. Dupa 8—10 min de urcus foarte usor, la extremitatea de sus a unei poieni asternute in lungul muchiei, parasim aceasta coama urmand drumul spre stanga de-a coasta care, dupa un coboras usor ne conduce curand intr-o poienita la obarsia unui paraias.

Drumul se indreapta aici brusc catre stanga, continuand aproape orizontal printr-o plantatie de molid, traverseaza un parau (V. Seaca) si apoi, urcand pieptis o mica portiune iese intr-o poiana situata pe Muchia Buricii (1 130 m). De aici urcam spre dreapta in lungul muchiei prin padure si dupa circa 10 min. ajungem in alta poienita (1 205 m) de unde drumul continua in urcus prin padurea de pe flancul estic al muchiei si ne conduce in Poiana Panicerului (1 385 m) situata pe un prag larg al coamei care desparte V. Panicerului (stanga) de V. Oprisului (dreapta). Observam aici deasupra spre stanga M t. Velicanu si ½ la dreapta Coltii Clincei. Urmam in lungul coamei si apoi printr-un ocol catre dreapta de-a coasta pe deasupra vaii Oprisului si curand ajungem in Poiana Zanoagei, intr-o sea larga pe coama ce desparte V. Oprisului de V. Urlatoarea Clincei (1 410 m). Din acest punct parasim drumul care continua inainte de-a coasta si urcand din sea catre ESE prindem imediat poteca in urcus de-a coasta catre stanga, spre ENE. Dupa un urcus pronuntat prin plantatia de molid iesim pe muchia Clincea pe care continuam prin raristi de molid si poienite si dupa circa 25 min. din Poiana Zanoaga ajungem in Poiana Clincei (1 640 m). Poteca urmeaza prin molidisul des de-a lungul muchiei serpuind pe ambele flancuri ale acesteia si dupa inca 15 min. ne conduce la limita superioara a padurii intr-o sea a crestei, la baza unui tanc stancos (1 765 m).

De aici trecem pe flancul sudic, traversam un palc de molidis si curand, dupa o serpentina scurta a potecii iesim iar in creasta. Ocolind pe flancul nordic un alt tanc revenim pe creasta strajuita de turnulete de stanci (punctul „La Stanci"), continuand apoi in urcus de-a coasta pe flancul sudic pe care curand, jos in dreapta, apare un turn stancos solitar (Turnul Clincei). Trecem printr-o mica strunga stancoasa (1 870 m) si inapoi, printre tufele de ienupar dintre care se ridica ultimii molizi piperniciti, urcam pe sub creasta cu tancuri stancoase, iesind din nou in culmea Clincea, intr-o mica sea (1 895 m). In stanga jos, V. Panicerului cu malul opus acoperit de tufarisuri de ienupar; in dreapta, V. Urlatoarea Clincei. Continuam in lungul crestei inca circa 10 min., apoi lasand in stanga un tanc stancos, parasim definitiv creasta, trecand de-a coasta pe pajistile largi si inierbate de pe fata de S si SV a culmei Clincea.

Poteca urmeaza curba de nivel si curand traverseaza un valcel cu bolovanis din obarsiile vaii Urlatoarea Clincei. Trecand apoi pe versantul vestic al muntelui Tiganesti urca de-a coasta printre palcuri de ienupar si smirdar, strabate printr-o mica sea stancoasa, coboara usor in al 2-lea valcel, dupa care urca mai pronuntat, atingand o muchie. De aici, urmam cararea in urcus de-a coasta, (atentie la marcaj!) si nu hatasele de oi mai evidente care tenteaza a continua orizontal. Traversam o serie de sistoace cu bolovanisuri, trecem pe sub o zona de stancarii si apoi, printre tufarisuri de smirdar ajungem in Culmea Tiganestilor, intr-o mica sea (2 175 m).

De aici se observa: spre E, jos de partea cealalta a crestei, V. Tiganesti; dincolo de vale, creasta Padina Crucii (care separa V. Tiganesti -V. Malaesti) cu flancul dinspre noi acoperit cu intinse tufarisuri de smirdar si in ultimul plan, Bucsoiu: spre SE, Vf. Bucura; spre SSE, Vf. Padina Crucii (rotunjit, din calcare albe); spre S, marginea platoului varfului Scara; spre SSV, in continuare Culmea Tiganestilor; spre N, Vf. Tiganesti (2019 m); spre NNE, in fund, Postavaru: spre NE, in fund Piatra Mare.

Din acest punct continuam spre dreapta in urcus usor pe creasta si dupa 2—3 min. ajungem in alta sea, la o ramificatie de drumuri (2 195 m).

Ramificatie: La stanga in coboras, spre cab. Malaesti prin V. Tiganesti — Padina Crucii, circa 1 ora, marcaj banda galbena (vezi traseul 16 A).

De aici urcam inainte spre S, pe flancul estic al crestei, iesim pe creasta prin pajistea scunda cu bolovanis, apoi din nou printre palcurile de smirdar de pe versantul vaii Tiganesti si dupa circa 15 min. de la ramificatie revenim pe culme intr-o sea (stalp de marcaj, 2 250 m), de unde apare spre ESE Vf. Omu.

Intrand in zona framantata a Coltilor Tiganestilor, poteca trece mai intai printr-o sea stancoasa, coboara apoi pe muchie (de unde in dreapta jos se deschide caldarea superioara a vaii Ciubotea) si ocolind pe la baza Turnul Tiganestilor, iese pe o coasta inierbata si puternic inclinata. Dupa un urcus repede prin cateva serpentine scurte pe aceasta coasta trecem pe o brana pe la baza unui turn din calcare (Caciula lui Tepes) si apoi intram in hornul „La Scara" care coboara vertiginos sub noi pana in fundul vaii Tiganesti. Poteca iese repede din horn pe muchie, deasupra vaii Ciubotea si de aici, printr-un urcus pieptis si scurt ne conduce din nou in culmea Tiganesti, nu departe de punctul de desprindere a acesteia din platoul varfului Scara (stalp de marcaj, 2 390 m).

O larga perspectiva se deschide asupra Pasului Bran si campia barsei: spre NV, jos, comuna Bran si in fund comuna Zarnesti, deasupra careia spre stanga se ridica masivul Piatra Craiului; spre NNV, jos, satul Sohodol si mai departe Tohanul Nou in campie si Tohanul Vechi la poalele dealurilor din fund; intre N si NNE ridicatura izolata, Magura Codlei; spre N, comuna rasnov, la poalele dealurilor impadurite; intre N si NNE, Culmea Tiganesti; spre NE, Pasul Timisului, intre Postavaru (stanga) si Piatra Mare (dreapta); spre VSV, Mt. Gaura cu Vf. Lancia (2275 m); spre SSV, in fund, Mt. Leaota.

Din acest punct poteca se indreapta brusc la stanga spre SSE, urcand usor si dupa circa 50 pasi apare in dreapta coama lata a culmei Scara ce formeaza Podul Spintecaturilor. Continuam in urcus foarte usor spre SSE pe flancul vestic al culmii Tiganesti la mica distanta sub linia de creasta si dupa inca circa 210 pasi intalnim drumul ce vine din dreapta dinspre Bran prin Ciubotea (stalp indicator 2415 m). Urcusul inceteaza curand in marginea platoului varfului Scara.

De aici se observa: spre N, la 85—90 pasi distanta, Vf. Scara (2421 m); spre ENE pe creasta, Vf. Padina Crucii (bloc de calcare albe) si in prelungire, in fund, Bucsoiu; spre E, Vf. Omu; spre ESE, Vf. Bucura si mai ia dreapta, Vf. Gavanele (din calcare, 2472 m); spre SE, Coltii Obarsiei (2488 m); spre SSE, Obarsia si mai la dreapta in primul plan peste vale, Vf. Doamnele (2 401 m); spre S, in fund, Zanoaga (1789 m); spre SSV, in fund, culmea Strungele Mari si Seaua Strunga si putin mai la stanga, intr-un plan mai apropiat, varful secundar al Batranei (2 164 m), rotunjit si cu jnepenisuri; spre SV, culmea Gutanului cu stancarii de calcare si jnepenisuri.
 
Din acest punct, poteca urmand culmea Scara incepe sa coboare pe sub creasta si curand ne conduce intr-o sea la obarsia Hornului Mare al Tiganestilor (2 385 m) prin care jos, la 400 m diferenta de nivel sub noi, se zareste fundul vaii Tiganesti. Continuam coborasul usor pe flancul sudic al crestei care aici culmina cu 2 blocuri de calcare albe (cel dinspre est, Vf. Padina Crucii), si dupa circa 10 min. ajungem in Curmatura Hornurilor la obarsia Hornului Mare al Malaestilor, deasupra caldarii superioare a vaii Malaesti, unde intalnim venind din dreapta drumul (marcat cu cruce rosie) de la Bran prin V. Gaura (2315 m). Dupa 100 de pasi mai departe trecem pe la obarsia Hornului Mic prin care se zareste in vale cabana Malaesti. Urcam usor pe flancul sudic si iesim din nou pe creasta, unde intalnim curand drumul ce vine din stanga din V. Malaesti (2 385 m). De aici, un urcus usor si continuu de 15 min. ne conduce pe Vf. Omu, la cabana Vf. Omu (2 507 m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp brasov campulung velicanu tiganesti clincea gaura gutanu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1073 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013520 (s)