News Flash:

Traseu: Bran - Valea Gaura - Cabana Varful Omu

8 Noiembrie 2011
5114 Vizualizari | 0 Comentarii
Cabana Varful Omu
Marcaj: cruce rosie.
Timp: 6—7 ore. 
Diferenta de nivel: +1680 m din Bran-Poarta (urca 800 m; coboara 85 m; urca 965 m).
Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

Traseul porneste din soseaua nationala Brasov-campulung, din punctul de ramificatie a soselei comunale spre satul Bran-Poarta. Urmam aceasta sosea spre SE prin sat si dupa circa ½ ora ajungem la ramificatia de drumuri din punctul Podul Oprisului in dreptul km 2 al soselei si la circa 4 min. de mers din dreptul bisericii (825 m).

La stanga spre Vf. Omu prin Clincea.

Traseul nostru continua spre dreapta in lungul vaii Poarta pe drumul carosabil printre case si fanete. Peisajul e dominat aici de silueta culmilor versantului transilvanean al Bucegilor; de la stanga la dreapta: Velicanu si in prelungirea acestuia culmea muntelui Tiganesti, muntele Scara si dedesubt, coama impadurita Zanoaga, apoi muntele Gaura, inainte se ridica impunatoare magura impadurita Gogu Noaghiei (1 648 m) despartita de stancariile abruptului Gaurei printr-o sea larga, dincolo de care se zareste abruptul Gutanului.

Drumul iese curand din sat si continua prin islazuri, apoi intra in padure urmand firul vaii Poarta, trece printr-o poiana larga (965 m) si apoi printre raristi de padure ne conduce dupa 45—50 min. de la Podul Oprisului intr-o a doua poiana, la o ramificatie de drumuri (stalp indicator, 995 m).

La stanga in lungul vaii, pe drumul carosabil spre Vf. Omu prin Ciubotea.

Traseul nostru continua inainte pran poiana, spre est. De la capatul poienii poteca se angajeaza in urcus in panta pronuntata prin padure, timp de circa 20 min., dupa care continua spre stanga de-a  coasta. Trecem prin cateva poienite, urcam pieptis printr-un molidis cu brad(plantatie) apoi foarte usor de-a coasta intre plantatie (stanga) si padurea naturala si dupa ¾— 1 ora de la ramificare poteca ne conduce langa un sipot, la poalele unei coaste acoperita in intregime cu plantatie tanara de molid (1 360 m).

In stanga, de la N catre S se observa: Clincea, Tiganesti (de sub care porneste V. Urlatoarea Clincei), Piciorul Ciubotei cu stancarii impadurite, V. Urlatoarea Mica (sau V. Ciubotei) cu surpaturi si rape adanci pe malul drept, turnurile de stanca ce formeaza Coltii Ciubotei (deasupra acestora muntele Scara si jos in vale, V. Poarta} apoi Coltii Steioarei si muntele Gaura.

Continuam de-a coasta in urcus pieptis prin plantatie, timp de 20—30 min., dupa care drumul se indreapta catre stanga, aproape pe curba de nivel. Trecem pe langa un sipot (1 585 m) apoi curand printr-un molidis bogat in ferigi si in urcus usor, dupa l2—15 min. de la ultimul sipot, poteca ne conduce intr-o poiana la Casa de vanatoare din punctul „La Politie" (1 623 m). Aceasta poiana este situata in seaua care desparte bazinul vaii Poarta (spre N) de cel al vaii Gaura (spre S) si care leaga abruptul vestic al Gaurei (Galbinarile Gaurei) ridicat la E deasupra noastra, cu culmea impadurita pantece ce se continua spre V si NV.

Din acest punct continuam spre SSV in coboras repede prin molidis, apoi curand brusc la stanga si dupa circa 5 min. de la Casa de vanatoare intalnim drumul ce vine din dreapta dinspre comuna Simon prin Predusul-Vladoaia. Urmam la stanga acest drum prin padure, traversam un valcel si dupa un urcus de-a coasta ajungem intr-o sea (1 600 m). Coborand de partea cealalta, iesim curand pe fata dinspre V. Gaura intr-o plantatie tanara, de unde ne apare in fata abruptul Gutanului. Drumul continua aproape pe curba de nivel, apoi in coboras usor si dupa circa ½ ora de la „Politie" ne conduce in caldarea inferioara a vaii Gaura (a 4-a de sus in jos) sau Catunul de Jos, langa Stana din Gaura (1 540 m).

De la stana continuam pe firul vaii, sec si acoperit cu bolovanisuri. Curand apar in stanga (deasupra unei perdele de molidis) marile grohotisuri mobile de sub peretii inalti ai Galbinarilor Gaurei iar inainte se ridica prima treapta inalta a vaii de la Moara Dracului. Apropiindu-se de baza acestei trepte, poteca paraseste firul urcand catre dreapta. Lasam in stanga cascada Moara Dracului (prin care apa vaii Gaura se arunca in caldarea inferioara intrand repede in curs subteran) si urcam la inceput de-a coasta inapoi spre VSV, apoi pieptis pe coastele de sub peretii Gutanului prin molidis si iarasi de-a coasta catre stanga pe bolovanisuri si grohotisuri de calcare, prin raristi de molid si larice cu jnepenisuri.

Dupa circa ½ ora de la stana revenim in firul vaii pe un prag stancos (1 700 m). In dreapta, nu departe deasupra noastra, in marginea caldarii urmatoare, se afla izvorul puternic al vaii Gaura. Sarind o prima cascada, apa strabate cheia ingusta sapata in bancul de calcare ce formeaza „zavorul" caldarii si apoi, in stanga sub poteca, se arunca in hornul adanc si ingust de deasupra cascadei Moara Dracului.

De aici iesim curand la limita superioara a padurii, unde traversam firul cu apa al valcelului Galbinarilor din abruptul sudic al Gaurei. Urcand pieptis pe malul opus (se observa conul de dejectie al unui grohotis mobil de calcare), traversam din nou valcelul apoi repede iesim in marginea caldarii a 3-a a vaii (1 745 m). Caldarea se deschide in amfiteatru intre Coltii Gaurei cu tancuri si turnuri de forme curioase (sus in stanga) si peretii Gutanului (dreapta), fiind inchisa in amonte de cea de a doua treapta inalta a vaii, Fruntea Catunasului.

Continuam pe fundul caldarii avand mereu deasupra silueta impresionanta a Coltilor Gaurei, apoi lasand in dreapta haotica ingramadire de blocuri stancoase invadate de jnepenis de la baza Fruntii Catunasului, urcam prin pajistile cu palcuri de molid din stanga, in lungul muchiei clintre firul vaii si valcelul Catunasului care coboara dintre Coltii Gaurei. Hatasul ne conduce intr-o sistoaca pe sub un boldan cu jnepeni in crestet si dupa circa 15 min. de la marginea caldarii intram in zona abrupta a Fruntii Catunasului. Escaladam o saritoare de circa 5 m inaltime, deasupra careia se deschid 2 sistoace abrupte. Urmam pe cea din dreapta si curand, inainte ca aceasta sa se transforme intr-un canion cu pereti verticali, o parasim apucand brusc la dreapta si trecem muchia catre firul vaii strecurandu-ne printr-o strunga stancoasa. Iesim astfel pe o brana cu palcuri de jnepeni si dupa cateva minute atingem din nou firul vaii deasupra treptei Fruntii Catunasului (1 895 m).

De aici traversam firul, urcam direct pe malul opus printre stancarii cu covoare de salcii pitice si palcuri de jnepeni si dupa 4—5 min. ajungem pe o brana (1 945 m), de unde apare spre NNV crestetul muntelui Gaura cu Vf. Lancia. Continuam la stanga pe brana in urcus de-a coasta, apoi printr-o serpentina si curand iesim pe un prag secundar al vaii, pronuntat inclinat si dominat in dreapta de abruptul Doamnelor. Nu departe de aici urcusul inceteaza in firul vaii. Urmam apoi firul care, traversand „zavorul" caldarii a 2-a, ne conduce repede pe terasa plana si orizontala ce formeaza fundul acestei caldari (2075 m). Caldarea a 2-a, numita si Catunasul se deschide larg in amfiteatrul format de flancul sudic al Gaurei si culmei Scara cu pajisti intinse intrerupte de stancarii (stanga) si abruptul Doamnelor (dreapta).

Din acest punct se observa: spre NNE, Vf. Padina. Crucii (din calcare); V spre NE, seaua larga Curmatura Hornurilor din culmea Scara; spre ENE: Vf. Omu; spre E, Vf. Gavanele (intre Vf. Omu si Vf. Gavanele, Vf. Bucura, aparent mai inalt decat Omu).

De aici (atentie la marcaj pe vreme de ceata!) continuam spre NE traversand platforma terasei pana la marginea acesteia (langa un perete de stanca). Urcam apoi in aceeasi directie de-a coasta in panta pronuntata, timp de 8—10 min., apoi continuam spre dreapta pe curba de nivel inca circa 3 min., dupa care traversam firul unui valcel mic, stancos. Urcand in paralel cu acesta atingem repede un tapsan (cu stalp de marcaj). Continuam pe aceasta platforma spre NE, traversam un fir neinsemnat, apoi 2 valcele mai adanci cu bolovanis. Pe malul opus al ultimului valcel urcam pieptis paralel cu firul, tot spre NE si dupa circa l2 min. de la tapsan ajungem pe o alta platforma aproape orizontala. Ne indreptam catre NNE si dupa 150 pasi atingem marginea platformei. De aici ne angajam in urcus direct catre N, prin pajistile de pe coasta sudica a culmii Scara si dupa circa 15 min. ajungem in creasta, in Curmatura Hornului, la obarsia Hornului Mare al Malaestilor, unde intalnim drumul ce vine din stanga, pe culme, dinspre Bran prin Ciubotea si Clincea (2 315 m).

Urmam poteca spre dreapta in lungul culmii Scara, urcam usor pe flancul sudic si iesim din nou pe creasta, unde curand intalnim drumul ce vine din stanga din V. Malaesti (2 385 m). De aici, un urcus usor si continuu de circa 15 min. ne conduce pe Vf. Omu, la cabana Vf. Omu (2 507 m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp bran-poarta clincea ciubotea tiganesti vf lancia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0757 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012898 (s)