News Flash:

Traseu: Busteni - cabana Gura Dihamului - cabana Poiana Izvoarelor

26 Octombrie 2011
3029 Vizualizari | 0 Comentarii
Poiana Izvoarelor
Marcaj: banda rosie (de la Caminul Alpin Busteni).
Timp: 2—2½ ore (pîna la cab. Gura Dihamului 1—1¼ ora pe sosea).
Diferenta de nivel: + 570 m (de la gara Busteni).


Intrarea pe acest traseu se poate face pornind fie de la gara Busteni, fie de la cab. Caminul Alpin Busteni, dupa cum urmeaza:

a) De la gara Busteni (883 m) urmam Bul. Libertatii (soseaua nationala) spre dreapta, 600 m distanta, pana în coltul strazii V. A. Ureche, în dreptul km 136 al soselei nationale. De aici continuam la stanga pe aceasta strada care, la marginea orasului, dupa ce am traversat pe pod V. Cerbului, se continua cu soseaua spre Gura Dihamului. Dupa circa 15 min. din bulevard la o cotitura spre stanga a soselei intram în larga padina din lungul cursului inferior al vaii Cerbului.

De aici se observa: înainte, Mt. Moraru; ½ la stanga, abruptul Costilei; ½ la dreapta, varful împadurit Capatana Porcului (1 597 m) si Dihamu cu Vf. Baiului (1 581 m); la dreapta, coama lunga si împadurita, Clabubucetul Baiului. Nu departe, la urmatoarea cotitura spre dreapta a soselei, întalnim poteca ce vine prin padure, din stanga, dinspre Caminul Alpin Busteni.

b) De la Caminul Alpin Busteni (925 m) urmam strada din flancul drept al cladirii catre NE. La primul colt al acesteia continuam la stanga, intram în padure si prindem poteca (marcata cu banda galbena, banda rosie si triunghi albastru). Aceasta urca usor prin faget, apoi, coboara si dupa circa 15 min. ne conduce în soseaua din lungul vaii Cerbului spre Gura Dihamului.

Din punctul de convergenta a celor doua variante, continuam pe sosea si dupa 30—40 min de la Busteni ajungem m punctul Plaiul Fînului (955 m), unde la stanga se desparte o poteca spre Poiana Costilei prin Galma (marcaj banda galbena). Urmam soseaua înainte si dupa circa ½ ora ajungem la capatul acesteia, la cabana Gura Dihamului situata lîanga confluenta vaii Cerbului cu V. Baiului (987 m).

De aici poteca se îndreapta catre NNV, urcînd pieptis prin poiana de la marginea padurii si apoi prin padurea întrerupta de raristi si poieni de pe coama larga ce desparte V. Cerbului (stînga) de V. Baiului (dreapta), înainte de intrarea în padure, spre stanga se observa abruptul Costilei, V. Cerbului si fata rasariteana a Morarului, cu tancurile stancoase caracteristice, detasate din pieptul muntelui, care formeaza Manusa Morarului.

Dupa circa 15 min. de urcus ajungem într-o poiana, la ramificatia drumurilor (1 090 m). La dreapta, spre cab. Dihamu prin Seaua Baiului (marcaj triunghi albastru).

Traseul nostru continua la stanga în urcus direct în lungul unei muchii, prin luminis si curand drumul se orienteaza la stanga, reintrand în padure. Aici descrie o serpentina, apoi urcand catre SV ne conduce, dupa circa 15 min. de la ramificatie, pe coama împadurita ce desparte V. Baiului (spre E) de V. Morarului (1 200 m). Din acest punct, poteca larga trece pe flancul vestic al Piciorului Dihamului, pe care urca usor si continuu, de-a coasta, printr-un faget cu exemplare razlete de brad si molid.

Dupa înca circa 15 min. de mers ajungem într-o poienita (1 310 m) din marginea de sus a careia se deschide o frumoasa perspectiva asupra Coltilor Morarului. Drumul continua urcusul de-a coasta, traversand o serie de izvoare si apoi firul de la obarsia vaii Porcului, dupa care descrie o serpentina si, îndreptandu-se catre V, iese în marginea padurii, la poalele întinselor pasuni ce acopera coasta sudica a Dihamului. De aici, în cateva minute ajungem la cabana Poiana Izvoarelor (1 455 m).

Legaturi de la cab. Poiana Izvoarelor spre: cab. Vf. Omu prin Bucsoiu (58); cab. Malaesti (58 A); cab. Dihamu (59); Predeal prin V. Iadului (60); Busteni prin Poiana Costilei (62).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp capatana porcului poiana izvoarelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0735 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012738 (s)