News Flash:

Traseu: Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu

29 Octombrie 2011
7129 Vizualizari | 0 Comentarii
Valea Cerbului
Marcaj: triunghi rosu pana la ramificatia 1 (Poiana Costilei), apoi banda galbena.
Timp: 5½ —6 ore.
Diferenta de nivel: + 1 620 m (urca 475 m; coboara 40 m; urca 1 185 m).

De la rascrucea de drumuri Poiana Costilei urmam poteca marcata cu banda galbena la stanga spre V, in lungul Poienii Vaii Cerbului, si dupa ce am traversat firul sec al vaii Malinului, in urcus usor printre raristi de molid si blocuri stancoase, atingem curand firul vaii Cerbului (1 340 m).

De aici se observa: in stanga (spre E) gura vaii Malinului care debuseaza in poiana printr-o treapta verticala din lespezi de stanca, in punctul de confluenta cu V. Verde (dreapta); in fata Vf. Prapadit (1 796 m), dominand peisajul cu silueta sa zvelta si ascutita; in directia firului vaii Cerbului, Vf. Tapului (1 795 m), legat de pieptul abruptului prin Seaua Tapului.

Poteca traverseaza firul vaii si se angajeaza pe flancul muntelui Moraru, urcînd de-a coasta prin padure, paralel cu firul vaii dominat aici de peretele impresionant al varfului Prapadit. Dupa circa 10 min de mers, de partea cealalta a acestui varf apare in stanga, peste vale, V. Seaca a Costilei. Sus la obarsia vaii orizontul este inchis de Coltul Mare al Malinului. Trecem apoi prin fata peretelui frontal al Coltului Tapului si dupa inca circa 10 min. iesim la lumina in Poiana Vaii Tapului, unde traversand firul vaii, trecem din nou pe muntele Costila, in punctul de confluenta cu V, Tapului (1 500 m). La obarsia acestei vai (spre SSV), in mijlocul abruptului, se observa Seaua Coltilor Malinului si spre stanga cei trei colti ai Malinului. Dinspre SV coboara V. Urzicii care debuseaza tot in aceasta poiana, putin mai sus, intr-o zona de bolovanisuri, inainte, spre V, se profileaza Creasta Priponului cu peretele estic si in ultimul plan, coastele inierbate ale muntelui Coltii Obarsiei dinspre V. Caldarilor. Deasupra pragului format din Poiana Vaii Tapului, urmeaza o treapta a vaii, impadurita cu molidis, pe care urcam printre blocuri de stanca abundent acoperite de vegetatie subalpina. Dupa circa 15 min. de la V. Tapului, trecem prin punctul "La Numaratoarea Oilor", unde poteca descriind o scurta serpentina, se strecoara printre 2 pereti de stanca apropiati si ne conduce curand la limita superioara a padurii, unde urcusul inceteaza in marginea unui prag larg, intr-o poiana invadata de urzici.

Inainte se deschide larg perspectiva caldarii superioare a vaii Cerbului, cu Vf. Vaii Cerbului, iar in dreapta se observa fata sudica a Morarului, cu brane ierboase, intrerupte de stancarii si raristi de larice. Putin mai departe, in stanga potecii se afla Piatra parlita (1 610 m), vechi loc de adapost sub un bloc de stanca afumat de focuri ciobanesti.

In fata, gura vaii Priponului si Creasta Priponului, iar in stanga, despicatura vaii Caprelor care sfîrseste la marginea poienii printr-un impresionant horn vertical cu un imens bloc in surplomba. La capatul de sus al poienii se ridica pintenul Priponul Vaii Cerbului, insemnata ruptura de panta a vaii.

Poteca ne apropie mult de gura stancoasa a vaii Priponului, se angajeaza apoi pe coasta Priponului Vaii Cerbului, urcînd repede prin cîteva serpentine pe lespezi de piatra si patrunde intre peretii unui horn. Printr-o serpentina scurta iesim deasupra hornului, inclinarea scade simtitor si dupa 15—20 min. de la Piatra parlita ajungem la marginea unui prag (1 735 m), in punctul in care spre stanga porneste o brana lata, cu hatase de oi, ce conduce la Bordeiul Berbecilor din V. Priponului. De aici continuam pe sub coastele cu palcuri de larice, jnepeni si anin de munte si curand trecem din nou pe malul opus al vaii, in punctul de confluenta cu V. Caldarilor (primul afluent pe dreapta al vaii Cerbului). Lasand in urma ultimii arbori razleti, intram in zona alpina.

O serpentina scurta a potecii ne conduce deasupra unei zone de stancarii3 si dupa 20—25 min. de la traversarea vaii, trecem din nou pe Costila (1 885 m). Urmeaza un piept plin de bolovanisuri, pe care poteca, stricata de „scurtaturi" urca in serpentine, pe la poalele peretelui frontal al crestei ce desparte V. Caldarilor de caldarea superioara a vaii Cerbului, conducîndu-ne pe un alt prag al vaii (2 030 m). Dupa o noua treapta urcata prin cîteva serpentine traversam pentru ultima oara firul vaii, trecînd pe Moraru (2 125 m); la circa 10 min. de aici, ajungem la marginea caldarii superioare a vaii Cerbului, pe coama transversala care formeaza „zavorul" acestei caldari (2 170 m). Caldarea semicirculara, cu fundul plan si aproape orizontal, se deschide larg in fata, oferind aspectul tipic al obarsiilor vailor glaciare.

De aici se observa: spre S si SE, versantul nordic al muntelui Coltii Obarsiei, remarcabil printr-o zona de pereti stancosi de inaltime aproape constanta, ce incinge ca o treapta regulata coastele de sub varf (Ceardacul Obarsiei); spre V, deasupra caldarii blocul proeminent, Vf. Vaii Cerbului; spre NNV, masa de calcare albe ce formeaza Vf. Gavanele (2479 m); spre NE, coama putin proeminenta a varfului Bucura; spre NNE, Coltii Morarului si inapoi, jos in V. Prahovei, localitatea Azuga.

Din acest punct, poteca urmeaza spre dreapta, pe coastele de sub Vf. Bucura, acoperite cu palcuri dese de smirdar (Rhododendron kotschyi) si, in serpentine largi, traverseaza de 3 ori Sistoaca Bucurei, ultima oara la 2 275 m, in punctul in care aceasta sistoaca isi aduna viroagele de obarsie rasfirate sub Vf. Bucura, Vf. Omu si Creasta Morarului. Urcusul continua apoi pe fata Morarului si la capatul celei de a 7-a serpentine, ajungem pe o coama (2 350 m).

De aici se observa: spre SSV, varful impunator, tabular, al Coltilor Obarsiei (2488 m); spre SE, abruptul nordic al Costilei, si Vf. Costila (2489 m). Dupa inca 6 serpentine poteca ne apropie mult sub creasta Morarului, se indreapta catre V urcînd de-a coasta pe sub creasta si curand ne conduce pe Creasta Bucura, unde intalnim poteca ce vine din stanga, dinspre Pestera si Babele. De aici, in 3—4 min. ajungem la cab. Vf. Omu (2 507 m).

Legaturi de la cab. Vf. Omu spre: Crucea Eroilor — cab. Caraiman (70); cab. Babele (71); cab. Pestera prin V. Obarsiei (72); cab. Padina (si pestera) prin Coltii Tapului — Seaua Strunga (73); Bran prin V. Gaura (74); Bran prin Ciubotea (75); Bran prin Clincea (76): cab. Malaesti prin V. Malaesti (67); cab. Malaesti prin Bucsoiu — Brana Caprelor (68); cab. Dihamu prin Bucsoiu (68 A); cab. Poiana Izvoarelor prin Bucsoiu (68 B); Busteni prin Bucsoiu (68).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp poiana costilei vaii cerbului creasta priponului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022748 (s)