News Flash:

Traseu: Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Babele sau Caraiman

31 Octombrie 2011
3726 Vizualizari | 0 Comentarii
Cantonul Jepi
Marcaj: indicat la descriere pentru diferitele sectiuni ale traseului.
Timp: La cab. Babele 4½ —5 ore; la cab. Caraiman 4— 4½ ore.
Diferenta de nivel: La cab. Babele +1 315 m; la cab. Caraiman + 1 140 m (urca 1 235 m; coboara 95 m).

De la Cantonul Jepi, 1 960 m, poteca marcata cu triunghi rosu se indreapta catre VNV, coborand usor printr-un coridor deschis in jnepenis. La iesirea din jnepenis urcam de-a coasta si dupa 10—15 min. de la canton iesim pe un tapsan, unde intalnim drumul carosabil dinspre cab. Piatra Arsa (2 025 m). Continuam spre dreapta pe acest drum (marcaj banda galbena pe stalpi de lemn) pe sub Vf. Ciocarlia (2 056 m). Curand, drumul trece pe la obarsia firului din platou al vaii Urlatoarea Mare (dreapta), apoi continua spre nord, in urcus usor pe intinsul platoului Jepilor Mici1. Dupa circa 20 min de mers pe aceasta campie inalta si monotona, ajungem la marginea platoului, intr-o sea, la o ramificatie cle drumuri (2 120 m).

De aici se observa: spre N si NNE, adanca depresiune a vaii jepilor si dincolo de vale Caraimanul cu Crucea Eroilor; spre ESE, Vf. Jepii Mici (2 143 m); spre SE, Vf. Jepii Mari (2075 m); spre S, Vf. Furnica (2 102 m); spre SSV si SV, V. Izvorul Dorului si dincolo de vale Creasta Cocorei.

Ramificatie: Spre cabana Caraiman continuam inainte in coboras usor de-a coasta, apoi repede si direct catre V. Jepilor.

Dupa circa 10 min. traversam firul vaii, apoi un urcus scurt pe malul opus ne conduce la cab. Caraiman (2 025 m).

Legaturi de la cab. Caraiman spre: Crucea Eroilor — cab. Vf. Omu (26); Busteni prin V. Jepilor (27); cab. Babele (30).

Spre cabana Babele continuam pe drumul carosabil din stanga in urcus de-a coasta si iesim repede pe coama larga Babele-Jepi care desparte bazinul vaii Izvorul Dorului de cel al vaii Jepilor. Drumul se indreapta catre N, taie in lat aceasta coama, apoi aproape orizontal descrie o curba larga catre stanga si dupa circa 10 min de la ramificatie ajunge pe un prag lat al coamei. De aici urcam pieptul coamei (pe care drumul carosabil descrie o serpentina) si iesim pe un al doilea prag, unde intalnim venind din dreapta poteca de la cab. Caraiman. Un ultim urcus de circa 5 min. ne conduce, dupa ce am traversat soseaua spre Costila, la cabana Babele (2 200 m).

Legaturi de la cab. Babele spre: cab. Vf. Omu (21); cab. Caraiman (22); Crucca Eroilor (22 A); cab. Piatra Arsa (24); cab. Pestera sau Padina (25).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp cantonul jepi cabana caraiman cabana babele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0908 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018309 (s)