News Flash:

Traseu: Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa

27 Octombrie 2011
4465 Vizualizari | 0 Comentarii
Busteni
Marcaj: triunghi albastru.
Timp: 3½—4 ore.
Diferenta de nivel: + 1 065 m (urca 1 120 m; coboara 55 m).

De la gara Busteni (883 m) urmam Bul. Libertatii (soseaua nationala) spre stînga, pîna în coltul cu strada Industriei, lînga fabrica de hîrtie Busteni (750 m de la gara). De aici continuam la dreapta pe aceasta strada, avînd în fata peisajul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de silueta zvelta a vîrfului Claia Mare, adîncitura vaii Jepilor si pieptul puternic al Caraimanului. Dupa 20—25 min din bulevard ajungem la marginea padurii, lînga firul vaii Jepilor (dreapta) si depozitul de busteni al fabricii de celuloza (1 000 m).

Din acest punct urmam drumul carosabil spre stînga, în urcus, care curînd face o cotitura brusca spre dreapta. Dupa circa 60 de pasi de la cotitura parasim drumul carosabil pe care continua traseul 7 spre cab. Caraiman (marcat cu cruce albastra) si prindem la stînga poteca în urcus de-a coasta prin padure. Traversam 2 conducte metalice de apa si continuînd urcusul ajungem la canalul de apa acoperit, pe care îl traversam lînga casuta paznicului din punctul „La Gratar", (1 085 m). Imediat trecem pe sub linia funicularului fabricii de hîrtie, continuam de-a coasta si curînd traversam V. Seaca a Jepilor, dupa care poteca ne conduce din nou lînga funicular, urcînd apoi în lungul acestuia pîna la statia de unghi a funicularului (1 180 m). Printr-o serpentina scurta ocolim statia pe dreapta si pe deasupra. La capatul celalalt al statiei se desface catre stînga cararea care coboara la cascada Urlatoarea (5 min.) si spre Poiana Þapului.

De aici drumul continua de-a coasta si dupa circa 10 min, traversam V. Comorilor (1 205 m)1, de unde curînd iesim pe creasta dintre aceasta vale si V. Urlatoarea Mica. Poteca trece pe flancul sudic al crestei, apoi descrie 6 serpentine prin padurea de pe acest versant si dupa circa 30 min de la statia de unghi ne conduce în V. Urlatoarea Mica (1 310 m). Traversînd firul vaii, continuam urcusul în serpentine inegale prin padure2, apoi traversam Vîlcelul Urlatoarei Mici (1 435 m) si trecem pe o coama tesita ridicata între acest vîlcel si V. Urlatoarea Mica. Dupa 5 serpentine scurte pe pieptul acestei coame traversam iarasi Vîlcelul Urlatoarei Mici. Drumul continua de-a coasta, apoi coboara putin, traverseaza Vîlcelul Crestei Urlatorilor si descriind înca 5 serpentine ne conduce într-o rariste de padure, pe un pinten, în punctul „La Mese" (1 515 m). Sîntem iarasi lînga linia funicularului, care de aici în jos, pîna aproape de statia de unghi, desfasoara imensa bucla „balansul mare", pe o diferenta de nivel de circa 300 m.

Spre N, dincolo de V. Urlatoarea Mica, se observa creasta Claia Mare, cu peretele sudic; deasupra acesteia spre stînga, Creasta Vîrfului Jepilor Mici si în primul plan, sub aceasta, crestele stîncoase care despart firele vaii Comorilor.

De aici, poteca, la început sapata în stînca, traverseaza iarasi Vîlcelul Crestei Urlatorilor si continua urcusul în serpentine, printr-o rariste de padure de limita, traversînd de 3 ori Vîlcelul Urlatoarei Mici3. Dupa cea de a 3-a traversare ajungem la poalele unui tanc stîncos ce poarta în crestet numeroase exemplare de larice. De aici, prin raristile de molid si larice, poteca urca în serpentine scurte, apoi dupa un pîrîias de-a coasta traversam pentru ultima oara Vîlcelul Urlatoarei Mici si ajungem din nou lînga linia funicularului, în dreptul instalatiei de întindere a cablurilor. Prin 3 serpentine pe o coasta înierbata cu tîrsa (Deschampsia caespitosa] poteca ne conduce repede pe Creasta Urlatorilor, ridicata între V. Urlatoarea Mica si V. Urlatoarea Mare (1 755 m). Am iesit astfel din raristile subalpine în zona alpina.

De partea cealalta a crestei coboara usor de-a coasta varianta „drumul cailor" catre firul vaii, ca apoi sa urce în serpentine coasta cu jnepenisuri de sub marginea platoului. Dincolo de V. Urlatoarea Mare se ridica versantul nordic al Jepilor Mari si Vf. Jepii Mari (2 075 m). De aici poteca se angajeaza în portiunea numita „La Scari", urcînd pronuntat pe flancul sudic, al crestei, puternic înclinat, mai întîi pe o scara de lemn, apoi sapata în stînca si prevazuta cu cabluri de siguranta, printr-o serie de serpentine inegale, dupa care atinge firul principal (extrem nordic) al vaii Urlatoarea Mare, în marginea platoului (1 875 m). Traversînd firul vaii, poteca se angajeaza spre stînga, pe coasta cu bogate jnepenisuri, unde întîlnim curînd varianta „drumul cailor" ce vine din vale. Urcînd în serpentine prin jnepenisul des, întrerupt de poienite cu pîlcuri de afinis, iesim curînd în marginea platoului, la cantonul funicularului „Jepi" (1 960 m).

De aici se observa: spre N, Crucea Eroilor de pe Caraiman, la stînga acesteia, în fund, Vf. Caraiman (2 384 m) si în primul plan, peste vale, Vf. Jepii Mici (2 143 m); din acest vîrf spre dreapta, creasta lungea, numita Creasta Vîrfului Jepilor Mici; spre NNE, Claia Mare; spre SSE, Vf. Jepii Mari (2 075 m), cu coastele îmbracate în jnepenisuri.

Ramificatie: La dreapta, catre VNV, marcaj triunghi rosu, spre cab. Babele (1¼— 1½ ora) sau cab. Caraiman (¾—l ora). Vezi traseul 6.

Traseul nostru urmeaza poteca înainte, paralel cu linia funicularului, în urcus usor prin jnepenis si dupa circa 10 min. ajungem în culme, la instalatia de întindere a cablurilor (2 005 m), de unde se deschide perspectiva asupra întregului platou al Jepilor. De aici coborîm usor catre V, printre pîlcuri de jnepeni, traversam traseul conductei electrice si dupa circa 20 min. de la canton ajungem la cab. Piatra Arsa (1 950 m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp gara busteni crucea eroilor caraiman ramificatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0930 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011119 (s)