News Flash:

Traseu: Cabana Cheia - Curmatura Comarnice - Plaiul Lespezi - Curmatura Lespezi - Varful Netedu - Varful Lespezi - Varful Govora - Saua Zmeuret

25 Ianuarie 2012
3824 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Traseu: Cabana Cheia (racord traseele 5, 12, 13, 14, 15, 18) - Curmătura Comarnice (comun cu traseul 5, racord traseul 10) - Plaiul Lespezi - Curmătura Lespezi - Vârful Netedu (1757 m) (racord traseele 2, 3, apoi comun) - Vârful Lespezi (1822 m) - Vârful Govora (1958 m) - Şaua Zmeuret (racord cu traseul crestei principale a Munţilor Căpăţânii).

Traseul face legătura dintre Masivul Buila Vânturariţa şi Munţii Căpăţânii, prin Plaiul Lespezi.

Este un traseu dificil prin lungime şi prin importanta diferenţă de nivel ce trebuie urcată (peste 1000 m).

Traseul, comun în prima porţiune cu traseul nr. 5 marcat cu triunghi roşu, urcă pe Pârâul Comarnice. După 10 minute părăsim firul văii urcând în dreapta pe versant. Se urcă mai întâi pe un drum vechi de tractor cu multă vegetaţie arbustivă (7 curbe la stânga), apoi, din dreptul unui paltin uriaş pe potecă înspre vest. După circa o oră de la plecare se lasă la stânga Poiana cu Bulbuce (cca. 1320 m), apoi într-un mic platou cu molizi, după care se iese într-o culme, de unde direcţia de urcare se schimbă înspre sud-vest. Se continuă pe versantul estic al culmii, prin pădurea de molid şi după două ore de la plecarea de la cabană se ajunge într-o poiană, unde se văd resturile unei stâne. Aici găsim şi un indicator, care marchează intersecţia cu traseul nr. 10, marcat cu punct galben, care urcă în creastă şi apoi coboară la Schitul Pahomie. Dacă mergem 5 minute pe acest traseu găsim un izvor. Din poiană urcăm prin pădure înspre vest şi ajungem după 5 minute în culme, în Curmătura Comarnice (1525 m), într-o altă poieniţă, unde ne despărţim de traseul nr. 5 marcat cu triunghi roşu, care merge către Satul Pietreni.

Din Curmătura Comarnice poteca porneşte pe culme, spre nord-vest, depăşind pe rând Poiana Lungă (1580 m) şi Culmea Groşii Bodeştilor, ajungând după o oră în Poiana Rotundă (cu bordei prăbuşit). De aici în 10 minute ajungem la golul alpin şi după alte 15 minute urcăm Muntele Scânteia (1685 m), locul de unde avem cea mai frumoasă vedere asupra versantului nord-vestic al crestei Buila-Vânturariţa. De aici continuăm pe muchie, trecem pe rând de două mici vârfuri şi ajungem într-o şa, la obârşia Costeştiului (izvor la 100 m). De aici se urcă pe lăsătorile oilor spre Vârful Netedu, se trece pe lângă o stână (dreapta) şi se ajunge în 30 minute la drum, unde întâlnim indicatorul ce marchează intersecţia cu traseul nr. 2, marcat tot cu bandă albastră, care urcă din Bistriţa şi cu traseul nr. 3, marcat cu triunghi galben, care urcă din Pietreni.

De aici se coboară în 15 minute până la refugiul din Curmătura Lespezi (1610 m). Apoi se urcă pe drum înspre nord, apoi înspre stânga, se traversează obârşia Văii Bistriţa printr-o serpentină şi se continuă până la o intersecţie, de la care direcţia se schimbă înspre dreapta, spre obârşia Râului Cheia (Valea Rece). Se ajunge aproape de obârşie (în dreapta de văd căderile înspumate ale apei şi peste vale ruinele unei stâne), apoi printr-o altă serpentină (stânga) care ocoleşte Vârful Govora (1957 m), se ajunge în creasta principală a Munţilor Căpăţânii, în Şaua Zmeuret, situată la vest de Vârful Zmeuret (1978 m). O variantă mai scurtă, recomandată în special la coborâre este cea directă, tăind serpentinele largi ale drumului.

Marcaj: linie albastra.

Dificultate: medie.

Timp de mers: vara se merge 8-9 ore, iar iarna nu se recomanda acest traseu pe portiunea Plaiul Lespezi - Şaua Zmeuret.

Locuri de adăpost: Cabana Cheia, Stâna Lespezi, Refugiul Lespezi.

Puncte de alimentare cu apă: Cabana Cheia, Izvorul Comarnice, Stâna Lespezi, Refugiul Lespezi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cabana cheia plaiul lespezi traseu dificil drum vechi pietreni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018225 (s)