News Flash:

Traseu montan: Sambata de Jos - Fereastra Mare a Sambetei

15 Martie 2017
325 Vizualizari | 0 Comentarii
Sambata de Jos - Complex Turistic - Hotel Floarea Reginei - Valea Sambetei - Cabana Valea Sambetei - Fereastra Mare a Sambetei
Marcaj: triunghi rosu
Observatii: pericol de avalansa iarna
Durata: 5h
Descrierea Traseului: 
Traseul incepe din comuna Sambata de Jos si se indreapta spre masiv, urmand soseaua pana la Complexul Sambata. Punctul de ramificatie din DN1 este semnalat cu indicatoare. Dupa cca 5 km, ea traverseaza comuna Sambata de Sus; dupa 15 km ajungem la Complexul turistic Sambata.
Manastirea Sambata se afla in apropiere, ctitorie a domnitorului Constantin Brincoveanu
De la complex traseul urmeaza drumul forestier de-a lungul vaii Sambetei. Urmeaza intersectia cu drumul forestier secundar catre orasul Victoria (11 Km). De aici porneste si traseul spre Muchia Dragusului.
La circa 500m distanta de la ramificatia amintita se afla, pe stanga drumului, cabana Popasul Sambata. Dincolo de cabana patrundem in zona impadurita. Dupa inca cca 5 km drumul se termina..
In continuare, ascensiunea devine mai anevoiasa. Poteca urca prin padure, trecand de pe un mal pe celalalt al apei.
Dupa 2 ore de la Complex, patrundem in ulucul glaciar al vaii, in preajma unei stane. In stinga noastra se ridica Muchia Sambetei, pe care zarim, la limita de sus a padurii, o stinca de calcar golas: Piatra Caprei.
De la ramificatia cu traseul spre Piatra Caprei, mai facem vreo 15 minute pana la cabana.
In perioada ninsorilor abundente, urmatoarea portiune prezinta pericol de avalanse!
Poteca urca in panta usoara de la cabana prin valea larga a Simbetei. Din dreptul unui bordei ciobanesc (15 minute de la plecare), traseul se orienteaza spre stanga, traverseaza piriul si urca abrupt in serpentine spre izvorul Doamnei, unde e bine sa ne completam rezervele de apa. De aici, poteca urca pragul glaciar printre repezisuri, grohotisuri si valcele, tufe de jnepeni, smardar si afin. Dupa 45 de minute socotite de la cabana, ajungem sus, pe pragul glaciar. De aici, poteca patrunde in albia inierbata a unei vai seci. De la capatul de sus al acesteia ajungem la punctul denumit "La Cruce" (1750m) de unde se ramifica traseele spre Fereastra Mica si Cheia Bindei.
Din acest punct, ajungem dupa un urcus mai sustinut in Caldarea "La Fereastra Mare", sau Caldarea Buna. 
Aici, lasam in stinga coltul Balaceni si urcand, ne abatem pe coastele Muntelui Budru, in serpentine initial mai largi, pe urma tot mai stranse, pina in Fereastra Mare (2188m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

complex turistic valea sambetei traseul complexul turistic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0916 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016823 (s)