News Flash:

Traseu: Pietrosita - Dobresti - Cabana Scropoasa - Cabana Zanoaga

9 Noiembrie 2011
4022 Vizualizari | 0 Comentarii
Cabana Zanoaga
Marcaj: de la Dobresti, cruce albastra. 
Timp: de la Dobresti 2½—3 ore (de la Pietrosita la Dobresti pe sosea, 20 km).
Diferenta de nivel: de la Dobresti + 515 m; de la gara Pietrosita + 835 m.

 
De la Pietrosita traseul urmeaza soseaua nationala Targoviste-Sinaia de-a lungul vaii Ialomita prin comuna Moroeni si satul Pucheni (situat la confluenta vaii Ialomicioara cu V. Ialomitei), apoi de aici in lungul vaii Ialomicioara. La circa 2,5 km de la Pucheni se desparte catre stanga soseaua hidrocentralei Dobresti (in lungime de 12,5 km). Aceasta urca pe coama Plaiului Domnesc, trece pe langa sanatoriul „Moroeni" si apoi coboara in serpentine pe flancul vestic al muntelui Priporu pana in V. Ialomitei (punctul Dobresti).

De aici traseul continua pe poteca in urcus de-a lungul vaii Ialomita. In aval de Cheile Orzei (cele mai inguste chei ale Ialomitei, inchise de barajul uzinei) poteca paraseste firul vai ocolind cheile in urcus pronuntat pe stanga, pe coastele muntelui Lespezi, apoi coborand pe partea cealalta, ne conduce in circa 2 ore de la Dobresti la cabana Scropoasa situata pe malul lacului de acumulare al uzinei Dobresti (1 205 m).

De la cabana continuam pe vale in sus prin padurea de pe malul drept al vaii (stanga cum urcam) si curand intram in Cheile Zanoagei Mari, adanca despicatura de o salbatica maretie intre abrupturile din calcare ale muntilor Zanoaga (stanga) si Dichiu (dreapta). Poteca se strecoara in urcus continuu prin molidis, printre stancarii si bolovanisuri, apoi trece pe malul opus al vaii, printre buruienisuri si tufarisuri luxuriante, de unde se profileaza inainte marele perete sudic al Zanoagei. Traversam din nou Ialomita, urcam pe sub grohotisurile Zanoagei si curand, printr-un coboras usor ajungem la capatul de sus al cheilor.

Drumul urmeaza lunca nisipoasa a Ialomitei, curind traverseaza apa pe un podet si intra in soseaua Sinaia-Pestera, pe care continuand spre stanga, in cateva minute ajungem la cab. Zanoaga (1 400 m).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp pietrosita targoviste-sinaia moroeni cheile orzei dichiu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0775 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018304 (s)