News Flash:

Traseu: Varful Omu – Clincea – Bran

20 Octombrie 2011
3320 Vizualizari | 0 Comentarii
Bifurcatie Varful Omu Bran prin Clincea sau Ciubotea
Marcaj: banda rosie;
Timp: 4 ½-5 ore;
Grad Dificultate: Mediu/Dificil

De la cabana Omu urmam poteca ce se indreapta spre NNV iar de pe platforma varfului (unde drumul spre Bucsoi – marcaj banda rosie – continua inainte), ne orientam 1/2 la stanga, coborand pe sub culme si pe deasupra Valea Gaura, de-a lungul Curmaturii Hornurilor.

Dupa cca 10 min iesim pe un prag al culmii unde lasam in dreapta poteca spre Malaesti (marcaj banda albastra), trecem pe deasupra Hornului Mic al Malaestilor (inaccesibil) si ajungem foarte curand in dreptul Hornului Mare, la o rascruce de drumuri.

Una din poteci coboara spre dreapta, prin fundul hornului, in caldarea superioara Vaii Malaesti; la stanga se desprinde poteca spre Valea Gaura – Bran (marcaj cruce rosie) iar drumul nostru continua inainte, in urcus, pe sub stancarii de calcare dezagregate si iese in marginea Platoului Scara (stalp de marcaj) unde urcusul ia sfarsit.

De la stalpul de marcaj poteca se indreapta catre VNV, coborand usor pe Platoul Scara si ajunge curand in dreptul unui al doilea stalp indicator de unde se desprinde spre stanga, drumul care coboara prin Ciubotea la Bran (marcaj triunghi galben).

Din acest punct urmam la dreapta, spre nord, clinul vestic al coamei Muntelui Tiganesti. Din dreptul unui nou stalp de marcaj poteca se abate brusc la dreapta, coborand repede in hornul „La Scara”, dupa care revine in creasta.

De aci, trece curand pe sub un turn din calcare, lasa in urma tuncurile de forme ciudate ale Coltilor Tiganestilor si razbate pe creasta, coborand usor prin pajistea scunda presarata cu bolovanisuri.

Dupa 30 – 35 min de la ramificatia de drumuri de sub Vf. Scara poteca ajunge la un stalp de marcaj de unde continuand catre N, intalneste, venind din dreapta, poteca ce urca de la Malaesti prin V. Tiganesti. Dupa un parcurs usor ne abatem la stanga, in coboras direct si prindem curand poteca slab definita la inceput, care urmeaza de-a coasta, flancul ce priveste spre V. Urlatoarea Clincei (in stanga).

Printre pajisti de smirdar si apoi pe sub stancarii, trecem peste o serie de sistoace, continuam apoi aproape orizontal pe clinul sudic al Clincii, iar dupa cca 20 min din Culmea Tiganestilor, ocolim un tanc stancos si iesim repede pe coama. Poteca se lasa curand spre stanga, pe sub creasta cu stancarii, se strecoara apoi printr-o strunga stancoasa, de unde apare jos, in stanga, Turnul Clincii. Dupa un coboras scurt, de-a coasta, iesim din nou in creasta strajuita de tancuri si turnulete de stanca (punctul „La Stanci”). Curand parasim drumul de creasta (Atentie! inainte pe o stanca, doua semne de marcaj false) si prindem spre stanga, in jos, o alta poteca la inceput, slab definita, care conduce la baza unui tanc stancos.

In continuare si dupa ce trecem printr-un mic defileu de stanci, coboram, urmand alternativ flancurile muntelui si iesim in Poiana Clincii iar dupa un coboras repede, in Poiana Zanoaga. Continuand pe poteca ce coboara, ajungem curand in Poiana Panicerului. De la capatul poienii, urmam clinul din dreapta coamei care ne conduce in poiana din Muchia Panicerului. Urmam aceasta muchie iar din punctul in care drumul se frange brusc catre stanga, coboram repede, traversam un parau (Valea Seaca) si continuam pe malul opus, aproape orizontal, dupa care, urcand usor de-a coasta, iesim pe Muchia Buricii.

Drumul devine apoi carosabil, coboara printre livezi si fanete si iese in soseaua comunala, la rascrucea de Ia „Podul Oprisului”, iar de aci, in lungul Vaii Poarta, si dupa cca 1/2 ora, ia sfarsit in centrul comunei Bran.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcaj timp grad dificultate cabana omu muntelui tiganesti malaesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019236 (s)