News Flash:

Traseul Bixad – Lacul Sfanta Ana

19 Octombrie 2011
3678 Vizualizari | 0 Comentarii
Lacul Sfanta Ana
Desi cea mai mare parte din timp se merge prin zone deschise, fara paduri (numai in portiunea finala traseul intra in padure), totusi acest traseu este pe cit de usor de parcurs, pe atat de interesant; el este accesibil turistilor de toate varstele, iar durata sa relativ redusa contribuie la sporirea numarului celor ce-l strabat.

Pentru a ajunge la Lacul Ana pe acest traseu, se porneste din soseaua nationala Sf. Gheorghe Miercurea Ciuc, spre Toria, pe soseaua ce se desparte spre est din dreptul magazinului universal din Bixad , de altfel aici este si o tabla indicatoare de drumuri.

Dupa 10—15 min se ajunge la Oficiul postal Bixad, iar mai departe, pe partea stinga, se vede o cismea • din acest punct semnul banda albastra poate fi vazut mergand in sus, pe strada care porneste de aici. (Remarcam faptul ca in sat, din loc in loc se mai intalneste si marcajul vechi : banda verde orizontala.) Prin cateva strazi inguste, destul de bine mar¬cate drumul iese din sat si dupa ce trece cateva viroage, intra in bazinul Pinului Bixad.

In locul acesta vom intalni chiar in parau un izvor de apa minerala foarte feruginos si bine acidulat, de unde se alimenteaza intreaga comuna. Din acest loc se urca prin cateva viroage, se ocolesc doua capete de deal, apoi se merge pe un teren plat, pe drumul de care ; marcajul este vizibil din loc in loc, pe pietre.

Dupa cateva sute de metri, din dreapta vine un alt drum, paralel cu paraul pe care vom urca de acum inainte. Pe el vom intalni, ceva mai sus, un izvor amenajat, a carui apa nu este insa prea rece, neputand rivaliza cu borvizul] intalnit mai inainte. Urcusul prin albia paraului plina de bolovanis este mai accentuat, apoi panta devine ceva mai lina si drumul inainteaza serpuind usor prin padure. Dupa 15—20 min ajungem in saua de sub dealul Tata, la cota 1 100, unde gasim o poiana, in timp ce in fata, jos, se vede lacul. In dreapta se observa un drum care vine tot de la Bixad, dar este mai lung decat cel pe care am venit, deoarece se des-face din soseaua spre Toria, mult mai la est de Bixad.

Din poiana, drept in fata potecii pe care am urcat, se deschide o poteca stramta, cu panta destul de abrupta, care serpuieste prin zmeuris si ajunge dupa 15—20 min la drumul ce inconjura lacul.

Trebuie sa precizam ca nici unul din drumurile amintite aici nu sunt carosabile ; de altfel nici panta lor destul de accentuata nu ar permite circulatia autovehiculelor.

Dupa cum am observat, toate drumurile care merg spre Lacul Ana au o prima parte de urcus, iar a doua de coborare, deoarece lacul este situat intr-o depresiune. cu o diferenta de nivel de 150—250 m fata de caile de acces.

Celor care vor sa urce la lac le recomandam traseul nr. 8 care porneste din Tusnad, urmand ca la inapoiere, sa mearga pe traseul nr. 9. Distanta dintre Bixad si Tusnad este de 6 km si poate fi parcursa destul de usor, chiar si pe jos.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lacul ana bixad dealul tata tusnad
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1118 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013272 (s)