News Flash:

Trei constructori si-au depus oferta pentru proiectul de restaurare a Cetatii Rasnovului, estimat la aproape 15 milioane de lei

13 Aprilie 2018
323 Vizualizari | 0 Comentarii

La sfarsitul lunii martie, edilii rasnoveni au deschis ofertele pentru licitatia lansata in vederea reabilitarii Cetatii Taranesti din localitate. In total, trei constructori au licitat pentru acest proiect, al carui cost este estimat la suma de 14,89 milioane de lei cu tot cu TVA, desi, initial, sase firme isi manifestasera interesul. Primarul Rasnovului, Liviu Butnariu, a precizat ca perioada estimata de analiza a ofertelor este de 45 de zile, dupa care ar urma semnarea contractului. Exista insa riscul aparitiei unor contestatii.

Lucrarile ar urma sa fie derulate cu fonduri obtinute de la Uniunea Europeana, contractul de finantare fiind semnat in data de 30 iunie 2017. De atunci, potrivit graficului de implementare stabilit cu autoritatea de management, au fost parcurse mai multe etape premergatoare lansarii licitatiei de executie. Astfel, s-au derulat licitatiile si au fost semnate contractele de servicii pentru consultanta in achizitii publice (incheiat in 27 iulie 2017 cu SC Interconformity Management SRL), cel pentru implementarea masurilor de informare si publicitate din cadrul proiectului (semnat in 30 august 2017 cu SC Inovativ Media SRL), cel pentru auditul proiectului (semnat in 15 decembrie 2017 cu PFA Secarea T. Tudorel – Auditor Financiar). Totodata, pentru supraveghere a lucrarilor de constructii aferente proiectului a fost incheiat un contract de servicii cu SC Sen – Tran SRL. De asemenea, avand in vedere ca vorbim de interventii ce vizeaza un monument istoric de importanta nationala, s-a asigurat si partea de supravegherea arheologica, serviciu adjudecat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov, contractul fiind semnat in data de 21 decembrie 2017. „Sumele aferente acestor contracte sunt cheltuieli eligibile, fiind acoperite in mare parte prin contractul de finantare”, a precizat Liviu Butnariu, potrivit bizbrasov.ro.

Ce presupune proiectul de renovare

Lucrarile ar urma sa dureze 24 de luni si, avand in vedere amploarea si complexitatea lucrarilor, Cetatea de Sus va fi inchisa, urmand sa ramana deschisa numai Gradina Cetatii, in care se vor organiza evenimentele incluse in agenda culturala a Rasnovului. In prima faza vor fi dezafectate toate amenajarile neautorizate efectuate in perioada 2000-2006, cand monumentul a fost administrat de un investitor italian. Practic, vor disparea centurile de beton, se va desfiinta placa de beton din zona capelei, precum si toate celelalte „modernizari” efectuate cu placi ceramice (faianta si gresie), ciment sau alte materiale care nu au legatura cu specificul acestui monument.

In cea de-a doua etapa se vor efectua lucrari de consolidare, vor fi reconstruite total sau partial (in functie de starea actuala) Turnul Gotic si Turnul adosat, turnul prabusit si sarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite doua casute din grupul aflat in zona Turnului Armelor, iar zidurile de aparare vor fi refacute cu ajutorul materialelor traditionale. Proiectul mai prevede refacerea portii de acces din zona Turnului Armelor, dar si restaurarea sistemului de aparare de tip „gura de lup” care exista in aceasta zona. In programul de lucrari sunt incluse si elementele de tamplarie, dar si decoratiunile. Dupa ce aceste lucrari vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalatiilor electrice, a retelelor de alimentare cu apa si canalizarea, dar si instalarea unor sisteme de incalzire.

Restaurarea cetatii a fost luata in calcul inca din anul 2010, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca monumentul apartine comunitatii rasnovene, dar la momentul respectiv era prea tarziu pentru a se depune o cerere de finantare prin fonduri europene, axele de finantare fiind inchise.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lucrarile derulate fonduri uniunea europeana autoritatea management
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023526 (s)