News Flash:

Trovantii, „pietrele vii” din Buzau - FOTO

3 Decembrie 2017
729 Vizualizari | 0 Comentarii

In Muntii Buzaului, in zona Ulmet Bozioru pot fi admirati faimosii trovanti buzoieni, care se infatiseaza sub o serie de forme, nodulare, sferoidale, elipsoidale, cilindrice sau dendritice, si care pot cantari de la cateva grame, la cateva tone. Un grupaj al acestora a fost numit de localnici Babele de la Ulmet.

Trovantii sunt numiti, popular, ”pietre vii”, datorita uneia dintre multele legende, care spune ca acestia isi pot schimba locul. O alta legenda spune ca din strabuni se cunoaste faptul ca aceste „pietre vii” aduc spor in casa si noroc. Localnicii cred cu tarie, adevarat sau nu, ca dupa ploaie apar mici pietricele, mici trovanti, care in timp vor inghiti nisip si se vor face mari, se mentioneaza pe site-ul www.dinbuzau.ro.

Termenul ”trovant” este specific literaturii geologice romane si a aparut prima data in 1907, in lucrarea naturalistului Gheorghe Murgoci, intitulata ”Tertiarul din Oltenia”.

Potrivit geologilor, trovantii sunt niste conglomerate, formate in terenurile nisipoase si in cele ce prezinta stratificatii de gresie bogate in carbonat de calciu. Atunci cand suprafata devine umeda, mineralele incep sa se raspandeasca si creeaza o presiune asupra nisipului, presiune care il determina sa se extinda si pietrele sa ”creasca”. Pietrele „cresc” prin depunere constanta cam 4-5 centimetri in 1.200 de ani.

Potrivit specialistilor, adaugarea sedimentara, strat dupa strat, nu presupune un fenomen de natura organica, scrie formula-as.ro, insa se admite faptul ca exista un punct de materie organica de la care porneste cresterea sedimentara, pe care il imbraca si, de multe ori, ii copiaza si forma. Aceasta predilectie pentru a „imita” organismele vii este considerata o „curiozitate geologica”.

Multa vreme, „pietrele vii” au fost considerate fosile de plante sau de animale, dar li s-a atribuit, de asemenea, si o provenienta de origine extraterestra, scrie agerpres.ro.

In Romania, trovantii pot fi vazuti in judetul Valcea, unde exista, in comuna Costesti, un Muzeu al Trovantilor in aer liber, aflat in patrimoniul UNESCO, pe Dealul Feleacului, langa Cluj, langa Sibiu, in Casolt, in Hunedoara, dar si in judetele Bacau, Suceava si altele. Totodata, in functie de zona, trovantii sunt cunoscuti sub diferite denumiri, precum bibiloi, balatruci sau dorobanti, pietre mergatoare etc.

Muntii Buzaului incadrati in vest de muntii Ciucas, in est de muntii Vrancei, in sud de culmile Subcarpatilor de Curbura, iar la nord de Clabucetele Intorsurii, se desfasoara pe o suprafata de aproape 1.900 kmp. In sud si in nord, contactul cu regiunile limitrofe este subliniat prin diferentele de nivel de 200-350 m ce apar adesea sub forma unor versanti abrupti.

Acest aspect este si mai pregnant pe aliniamentul Paltineni — Colti Lopatari, adica acolo unde eroziunea a pus in evidenta pereti abrupti alcatuiti din straturi groase de gresie, in pozitie verticala.
Limita fata de muntii din est si vest se poate urmari in lungul vailor Buzau, Siriu in vest; Basca Mica, Basca Mare in est, al unor inseuari largi (intre varful Furu Mare si Ivanetu in sud-est, Lacauti-Menesbert in nord-est) si culmi joase.

Din Muntii Buzaului fac parte Masivele Siriu, Penteleu, Podu Calului, Monteoru si Culmea Ivanetu, in cadrul carora exista mai multe trasee marcate.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Trovanti1
muntii buzaului ulmet bozioru trovanti buzoieni forme nodulare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0839 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020568 (s)