News Flash:

Turism gastronomic, in jurul lumii. Top 5 al tarilor unde se mananca bine

15 Mai 2012
1544 Vizualizari | 0 Comentarii
Turism gastronomic in jurul lumii
Destinatiile culinare pot fi un reper in alegerea vacantei de vara, pentru a incerca la fata locului mancarurile traditionale din diversele bucatarii ale lumii.

Multi oameni au inceput deja pregatirile pentru vacanta de vara, iar cea mai grea etapa este prima, alegerea destinatiei. Unii aleg sejururile de relaxare, altii aleg distractia si nu putini sunt cei care prefera ca in concediu sa se bucure de frumusetile cadrului natural. Site-ul askmen.ro propune si un alt tip de destinatii, cele culinare. Iata, in acest context, 5 tari unde se mananca bine:

Thailanda

Preparatele contin adesea ingrediente precum lime, usturoi sau coriandru, care dau mancarii un gust usor intepator. Turistilor li se recomanda sa incerce pastele cu creveti sau sosul de peste. Unele dintre cele mai bune locuri unde se mananca ieftin sunt pietele de mancare.

Feluri renumite de mancare

Pad Thai – consta din taitei de orez prajiti in sos de peste, cu oua, suc de tamarind, ardei iute, mazare pastai, creveti sau pui; se serveste alaturi de o felie de lamaie verde;

Tom yam kung – este cea mai cunoscuta supa thailandeza; este fierbinte si acra si este facuta dintr-o zeama obtinuta din iarba de lamaie, lamaie verde, ceapa, sos de peste, suc de tamarind, ardei iute maruntit, in care se fierb creveti sau alte fructe de mare, ori piept de pui; la final, supa se condimenteaza cu coriandru.

Grecia

Painea de casa stropita cu ulei de masline, rosiile coapte de gradina, pestele proaspat si fructele de mare sunt cateva dintre cele mai simple si mai bune mancaruri servite in tavernele grecesti.

Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de catre greci. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori traditionale presupune prepararea in curte, la protap, a mielului intreg. Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte, impreuna cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar.

Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune.

China

Principiile Yin si Yang se fac simtite in sfera gastronomiei, astfel incat nimic nu este lasat la voia intamplarii. Tot ce se aseaza in farfurie are o semnificatie si un rol clar definit. Taiteii, galustile, orezul si legumele sunt unele dintre cele mai importante mancaruri ale bucatariei chinezesti.

Mancarea chinezeasca solida se mananca cu betisoare (de obicei din bambus) dintr-un vas mai adanc, iar cea lichida cu o lingura cu fundul plat (de obicei din ceramica). Chinezii cosidera ca este barbar a avea un cutit la masa, iar din aceasta cauza mancarurile sunt preparate in bucatele mici, gata pentru a fi culese si mancate.

Franta

Branzeturile si vinurile produse in Franta sunt unele dintre cele mai bune din lume. Gurmanzii pot opta pentru o vacanta cu tema gastronomica, unde viziteaza mai multe regiuni si participa la cursuri de gatit si iau parte la degustari.

Fiecare provincie a Frantei are o bucatarie distincta: in nord-vest se folosesc untul, crème fraiche (un tip de smantana specifica) si merele; in Provençe (sud-est), uleiul de masline, condimentele si rosiile; in sud-vest grasime de rata, foie gras (pateu de ficat de gasca) si ciuperci porcini (cèpes); in nord-est se simte influenta germana si se foloseste slanina, carnatii, berea si sauerkraut. Pe langa aceste patru regiuni principale, exista multe tipuri de bucatarie locala, cum ar fi Valea Loirei, faimoasa pentru felurile de mancare delicate, din peste de apa proaspata, ca si pentru vinurile albe, sau bucataria din Basque, caracterizata prin rosii si chili.

Spania

In Spania, principala masa a zilei este cina. Aceasta incepe tarziu, dupa ora 21.00. Gastronomia spaniola include numeroase sosuri, fructe de mare si carnuri, precum si celebrele gustari tapas. Barcelona si Madrid sunt destinatii culinare deosebite.

Printre multele retete care compun bucataria variata a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe intreg teritoriul: tortilla de patata (omleta de cartofi), gazpacho (supa rece de rosii), paella (orez cu sofran), stufatul si tocana (fabada asturiana - tocana de fasole), migas (paine veche de o zi cu usturoi si pimenton - paprika afumata, si ulei de masline), carnati (cum ar fi embutidos - carnat de porc, chorizo - carnat de porc cu paprika, and morcilla - carnat de sange), mariscos (fructe de mare), lechazo asado (miel de lapte, prajit), chuletillas (cotlet de miel de lapte la gratar),  jamón serrano (sunca sarata uscata), si branzeturi. Se mananca si multe feluri de mancare bazate pe legume boabe (linte, boabe verzi, naut), supe si paine, cu numeroase varietati regionale.

Deserturile spaniole difera putin de la regiune la regiune. Sunt preferate crema din oua si lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (paine prajita frantuzeasca), turron (un desert de Craciun cu migdale si miere) si churros.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

destinatiile culinare thailanda pad thai grecia china franta spania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1049 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013382 (s)