News Flash:

Turismul religios

11 Noiembrie 2011
2179 Vizualizari | 0 Comentarii
Templul Sensoji Tokio
Turismul religios are o vechime de secole. Manifestat de cele mai multe ori sub forma pelerinajului, el implica din partea turistilor un anumit nivel de instruire si de cultura pentru a putea aprecia obiectivele din punct de vedere al arhitecturii, al valorii si semnificatiilor spirituale. Scopul acestui tip de turism, dincolo de nevoia de cunoastere si de placere estetica, este dorinta unei experiente divine. Acesta este motivul ce sta la baza pastrarii pelerinajelor determinate de traditiile religioase (pelerinajul la Mecca) sau cele legate de evenimente si manifestari specifice (moaste, icoane facatoare de minuni).

Oricare ar fi motivele ce stau la baza sa, fie ca este vorba de interes istoric si cultural sau doar de devotement spiritual, turismul religios atrage un numar mare de adepti, iar în functie de densitatea vizitatorilor putem realiza un top al celor mai frecventate destinatii religioase:

1. Templul Sensoji, Tokio, Japonia se afla pe primul loc cu 30 de milioane de vizitatori pe an. Acest templu a fost ridicat în cinstea zeitei budhiste a fericirii, Khannon.

2. Mormântul “Our Lady of Guadalupe”, Mexico City, Mexic care se poate lauda cu 20 de milioane de vizitatori annual. Legenda ce sta la baza acestei locatii vorbeste despre un taran sarac pe nume Juan Diego, caruia I s-a aratat Fecioara Maria s a carei imagine s-a imprimat pe mantau. Diego a fost canonizat de Papa Ioan Paul al Doilea în 2002.

3. Vatican/Biserica Sf Petru, Roma, Italia. Palatul Apostolic, Capela Sixtina, câteva muzee si Biserca Sf Petru, primesc annual vizita a 5000 - 20000 zilnic, iar anual numarul acestora ajunge la 18 milioane.

4. Mormântul lui Imam Reza, Mashad, Iran. Mormântul lui Imam este cel mai important loc Siit din Iran, fiind vizitat de un numar de vizitatori situat între 12 si 20 milioane.

5. Locurile sfinte si caile de pelerinaj din Muntii Kii, Range, Japonia atrag aproximativ 15 milioane de vizitatori anual.

6. Catedrala Notre Dame, Paris, Franta, ridicata în cinstea Fecioarei Maria de catre Episcopul Parisului în secolul XII, în stil gotic, primeste 13 milioane de turisti anual.

7. Bazilica Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Franta contine unul din cele mai mari mozaicuri din lume, care îl înfatiseaza pe Iisus cu bratele larg deschise. În fiecare an13 milioane de pelerini si vizitatori se opresc sa vada bazilica.

8. Sabarimala, Kerala, India, centru hindus de pelerinaj ce adaposteste templul Sastha, Perioada de pelerinaj este din noiembrie pâna în ianuarie, perioada în care numarul turistilor variaza de la cinci milioane la 60 de milioane.

9. Aparecida do Norte, Brazilia adaposteste cel mai mare sanctuar în cinstea Fecioarei Maria din lume si primeste 8 milioane de vizite anual.

10. Mormântul lui Padre Pio, Rotonda San Giovanni, Italia este vizitat de sase pâna la sapte turisti în fiecare an.padre Pio a fost un calugar capucin care a avut stigmata Sf Francis în secolul al XIII-lea.

11. Catedrala Cologne, Germania - aproximativ sase milioane de turisti anual.
12. Lourdes, Franta - 5 milioane de turisti
13. Mormântul lui Imam Hussein, Karbala, Irak - între trei si sapte milioane de pelerini
14. Assisi, Italia / Bazilica Sf Francis - între 4 si 5 milioane de vizitatori
15. Jasna Gora, Czestochowa, Polonia - între patru si cinci milioane de turisti
16. Fatima, Portugalia - 4 milioane de turisti anual.
17. Mecca si Medina, Arabia Saudita - 4 milioane de vizitatori
18. Ierusalim, Israel - aproximativ 1,5 milioane de turisti
19. Varanasi, India - un milion de turisti
20. Bodh Gaya/Complexul templului Mahabodhi, India - un milion de vizitatori

Tara noastra abunda, la rândul ei, de obiective importante pentru turismul religios asociind monumente culturale cu manifestari religioase de interes national si international.

• Basarabi-Murfatlar, judetul Constanta.Intre anii 1957-1962, au fost descoperite sase biserici la vest de comuna Basarabi (Murfatlar), fiind cele mai vechi locasuri de cult de pe teritoriul tarii noastre, alcatuind complex monahal.
• Bucuresti. Catedrala Patriarhala
• Manastirea Cocos, judetul Tulcea, ctitorita în prima jumatate a secolului al XIX-lea (1833), sub dealul Cocosului, de catre arhimandritul Visarion, la întoarcerea sa de la Muntele Athos.
• Manastirea Curtea de Arges, judetul Arges
• Manastirea Nicula, judetul Cluj, având ca principala atractie icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si fiind vizitata de preferinta la data hramului Adormirii Maicii Domnului (15 august).
• Manastirea Dintr-un Lemn, Francesti, judetul Valcea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVI-lea, dintr-un singur bustean. Biserica actuala este din piatra si a fost construita in timpul domniei lui Matei Basarab. Patrimoniul sau include o veche icoana a Maicii Domnului imbracata în argint si care se afla în stejarul din lemnul caruia a fost construita prima bisericuta..
• Catedrala Mitropolitana, Iasi, construita în stilul Renasterii italiene vechi, asemanându-se foarte mult cu biserica «Trinita del Monte» din Roma.
• Manastirea Trei Ierarhi, Iasi ctitorita de catre domnitorul moldovean Vasile Lupu, situata in centrul cultural al Iasului, in apropierea Palatului Culturii si a Catedralei Mitropolitane. In partea dreapta a pronaosului se gasesc mormintele domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.
• Putna, judetul Suceava. Supranumita de Eminescu «Ierusalimul neamului romanesc», celebra ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, manastirea adaposteste trupul acestuia. Putna este centru de pelerinaj pentru data de 2 iulie a fiecarui an. De remarcat, printer altele, este Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, adusa in Moldova de Maria de Mangop, a doua sotie a lui Stefan cel Mare.
• Manastirea Ramet, judetul Alba este printre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe, datând din prima jumatate a secolului al XIII-lea.
• Manastirea Brancoveanu, judetul Brasov, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, in anul 1696.
• Manastirea Sf. Ioan cel Nou, actuala catedrala episcopala a orasului Suceava.
• Manastirea Neamt, judetul Neamt, cea mai veche si mai insemnata asezare monahala din Moldova. Aici sunt pastrate atat moastele Sfantului Paisie Velicicovski, reorganizatorul monahismului moldovean la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cat si moastele Sfantului necunoscut, descoperit la data de 24 mai 1986 pe aleea dinspre clopotnita.

Daca doresti sa îti dedici o vacanta pentru îmbogatirea spiritului, pentru meditatie, introspectie, dar si pentru satisfacerea gustului tau estetic te invit sa iei în considerare alternativele prezentate mai sus.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

turismul religios templul sensoji vatican imam reza range montmartre
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1036 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012935 (s)