News Flash:

”Turnul Slaninilor”, locul in care oamenii dintr-un sat isi pastreaza preparatele din porc

19 Ianuarie 2018
337 Vizualizari | 0 Comentarii

Unii locuitori din satul Garbovajudetul Alba, stapanit odinioara de sasi, isi depoziteaza de secole preparatele traditionale de porc, in special slanina, intr-o camara comunala, constructia primind numele „Turnul Slaninilor” sau „frigiderul satului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Turnul Slaninilor” se afla in Cetatea Greavilor, in mijlocul localitatii Garbova, si a devenit un punct de atractie pentru turistii care viziteaza judetul Alba. Camara din turn este aerata si lipsita de umezeala. Aici, sasii isi depozitau, in anotimpurile reci, bucatile de slanina.

Mihai Boholt, unul dintre localnicii care tine cheia fortificatiei, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca traditia pastrarii bucatelor in turn, veche de sute de ani, se mentine si astazi in randul catorva dintre garboveni. ”In Garbova mai sunt acum circa 35 de sasi, iar locuitori peste 1.000. ”Turnul Slaninilor” nu mai este cum era odata, insa traditia s-a pastrat, iar dupa sarbatori mai multi oameni isi aduc, aici, slanina”, a declarat Mihai Boholt.

Acesta a subliniat ca acum toti oamenii au un congelator in gospodarie, insa isi aduc preparatele in camara comunala de dragul pastrarii traditiei.

”Mai demult, oamenii nu aveau lazi frigorifice si nu aveau unde sa-si depoziteze bucatele. Dupa sarbatori sunt mai multe preparate depozitate, insa tot timpul se gasesc doua, trei bucati de slanina. Cladirea a devenit punct de atractie pentru turisti”, a mai spus Mihai Boholt.

Pentru a nu incurca bucatile de slanina fiecare familie are un loc precis. Mai demult, oamenii avea o stampila cu propriile initiale care se puneau dupa fiecare taietura, pentru o buna contabilizare a ”marfii”.

La intrarea in Cetate, inainte de a urca in ”Turnul Slaninilor”, stau dovada cateva imagini din 1980, in care se poate observa procedura folosita. ”Fiecare venea de acasa cu cutitul, stampila si o carpa pentru invelit slanina. Urca in turn, taia slanina si punea stampila pe taietura proaspata, pentru ca fiecare sa stie cat a mai ramas, o impacheta si mergea acasa”, a povestit un localnic. Satenii aveau voie sa-si ia portia de slanina din turn doar de doua ori pe saptamana, lunea si vinerea. Cand se trageau clopotele, era semn ca se deschid portile si fiecare poate veni sa-si ia merindea.

Cu mult timp in urma, potrivit localnicilor, satenii isi pastrau mancarea in turn in caz de asediu, acestea fiind proviziile lor. Astfel, pe langa slanina, mai erau adapostite si alimente de baza, precum grane, fructe, legume, zarzavaturi, dar si vin, pentru ca aparatorii cetatii sa poata rezista in cazul unor asedii mai lungi.

Cetatea a fost construita in centrul localitatii de catre greavul sas Herbord de Wrbow, in a doua parte a secolului al XIII-lea. Resedinta nobiliara era fortificata cu un zid care delimita o incinta circulara si dispunea de un donjon romanic.

In secolul al XV-lea cetatea este vanduta, devenind proprietatea comunitatii. Donjonul romanic a fost transformat in turn-clopotnita, gigantic, alb, care se vede si astazi de la distanta.

”Turnul Slaninilor” a fost cladit ca un turn de poarta in urma extinderii cetatii in secolele al XV-lea si al XVI-lea, iar inainte de a adaposti slanina, pe vremuri avea rol de aparare.

Tot in Cetate, mai poate fi vizitat un mic muzeu etnografic, unde sunt expuse costume traditionale si unelte gospodaresti.

Cetatea Greavilor a trecut printr-un proces de restaurare care s-a incheiat in 2014, tocmai pentru a o introduce in circuitul turistic. Monument istoric si de arhitectura laica, in prezent cetatea este considerata una dintre cele mai vechi si mai bine pastrate din Transilvania.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

satul garbova judetul alba depoziteaza preparatele traditionale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1037 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025103 (s)