News Flash:

Un oras italian detine un secret antic. Ciocolata care te ajuta sa slabesti

4 Iulie 2018
394 Vizualizari | 0 Comentarii

De multi ani, turistii au descoperit Sicilia, cu istoria sa fascinanta, vulcanii care nu dorm si cu faimoasa sa gastronomie, dar totusi a ramas aici si un secret bine pastrat, un anume fel de ciocolata. Este fabricata doar la Modica, oras aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO, si este inspirata de traditiile vechilor azteci.

Modica este unul din cele opt orase baroce din Val di Noto. In timpurile cand spaniolii inca mai stapaneau Sicilia, prin secolul XVI, Modica a fost cel mai important oras din sud-estul insulei, cu palate splendide si multe biserici si manastiri, pana in anul 1693, cand un mare cutremur a distrus multe dintre cladiri si a omarat 60 de mii de oameni.

Actuala arhitectura baroca din Val di Noto este rezultatul reconstructiei care a urmat cutremurului.

Conchistadorii spanioli au adus aici, din Mexic, boabe de cacao si reteta de preparare a unei paste, numita de azteci xocoàtl, obtinuta prin frecarea cu o piatra rotunda si neteda numita de ei metate. Spre deosebire de ciocolata pe care o stim, dulce si cremoasa, initial xocoàtl era amara si se folosea la prepararea sosurilor pentru carne si salate sau era mancata ca atare, ca supliment alimentar. Preparata cu anumite condimente, era considerata un afrodisiac.

In Modica, generatie dupa generatie, familiile au urmat aceleasi tehnici de preparare folosind pietrele metates facute din lava solidificata a vulcanului Etna. Localnicii adaugau pastei de cacao si zahar, „la rece”, netopit, care dadea ciocolatei o delicioasa textura crocanta. Mai tarziu, ei au inceput sa incorporeze si fel de fel de arome sau condimente siciliene, cum sunt lamaile verzi sau fisticul. Acum, aromele sunt tot mai mult adaptate gustului modern, cum este de exemplu noua moda europeana a ciocolatei cu sare de mare.

Printre piatete cu palmieri si stradute inguste cu biserici baroce, gasesti, dupa inconfundabilul miros de cacao si condimente exotice, cateva mici magazine care vand aceasta ciocolata. Ca si aztecii, fabricantii din Modica cred ca ciocolata lor este foarte benefica pentru sanatate. Cacaua neprocesata este bogata in antioxidanti si flavonide, iar studiile arata ca procesarea la rece o ajuta sa-si pastreze intacte proprietatile benefice. Magazinele de aici expun cu mandrie articole in care se spune ca doar o bucatica din aceasta ciocolata mancata zilnic reduce pofta de dulce si te ajuta sa slabesti.

Antica Dolceria Bonajuto se declara cel mai vechi magazin de ciocolata din Sicilia. Functioneaza din 1880 si afacerea apartine si acum familiei care a fondat-o. Cand in secolul XIX, restul Europei descoperise gustul ciocolatei cu lapte, familia Bonajuto a ramas fidela fabricarii ciocolatei negre preparata in stil aztec. Pe tejgheaua magazinului sunt castroane cu esantioane de ciocolata cu chili, scortisoara, ulei de lamaie, sare de mare, vanilie, caramel si alte nenumarate arome.

Peste drum este Antica Dolceria Rizza care a deschis in 1935 si fabrica de aunci renumita ciocolata cu ghimbir iute ca focul. La Caffe del’ Arte, care este si cafenea, poti sorbi o ciocolata calda alaturi de o prajitura tipic siciliana, un foitaj acoperit cu ciocolata, numita cannoli.

Afacerile din Modica sunt foarte atente cu pastrarea si celebrarea traditiei ciocolatei si chiar daca orasul a fost distrus de cutremurul din 1693, aceata industrie a supravietuit.

In 2013, Consortiul pentru protectia ciocolatei de Modica a publicat cateva retete vechi de aproape trei secole, iar in luna decembrie organizeaza festivalul anual ChocoModica care imbina cele doua cele mai importante caracteristici ale orasului: ciocolata si arhitectura baroca.

Exista aici si Museo del Cioccolato, langa Palatul Culturii, iar in interior totul este de ciocolata, de la statui clasice la o harta in relief a Italiei si unde ruleaza mici filme care demonstreaza cum este fabricata ciocolata dupa retete istorice.

Si mai este celebra prin ceva Modica. De generatii, proprietarii terenurilor din jurul orasului Modica le-au imprejmuit cu ziduri de piatra putin inalte, modice, cuvantul intrand initial in vocabularul limbii siciliene cu sensul de ca la Modica, iar apoi si in cel al altor limbi, cu sensul de moderat, rezonabil, neinsemnat.

Recent, Modica si zona care o inconjoara au fost alese ca scena de filmare pentru doua productii BBC, Inspector Montalbano si The Young Montalbano, iar acest fapt atrage noi valuri de turitti care vor sa descopere si secretele ciocolatei. Si chiar de-ar fi descoperite, neobisnuitele delicii nu pot fi cumparate de nicaieri in alta parte a lumii si sunt un bun motiv pentru a te intoarce aici ca sa le incerci din nou.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Modica6
turistii sicilia istoria fascinanta vulcanii gastronomie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4235 (s) | 34 queries | Mysql time :0.121701 (s)