News Flash:

Unde puteti consuma cel mai bun peste: ”Sincer va spun, mie imi ploua in gura”

18 Aprilie 2018
480 Vizualizari | 0 Comentarii

Daca va place pestele si ajungeti pe litoral, de 1 Mai, mergeti si la cherhana. Sunt zeci de asemenea localuri, in toate statiunile, unde gasiti peste proaspat din Marea Neagra si Delta.

De altfel, potrivit Institutului National de Statistica, in ultimii ani, consumul de peste a crescut. Problema este, ca odata ajunsi intr-o cherhana, multi nu prea stiu ce sa comande, si aleg peste din import.

Primavara, spun pescarii, este perfecta pentru scrumbie, stavrid, hamsie, dar si lufar sau chefal, facuti pe plita sau pe gratar. Sunt pesti care traiesc in Delta sau in Marea Neagra insa putini stiu de ei. Si mai putini ii comanda.

Stefan Toporas, bucatar: “Astazi o sa va pregatesc un chefal de Marea Neagra la gratar. Se impaneaza cu lamaie si patrunjel. Folosim un dressing din ierburi aromate si lamaie ulei de masline.”

Iar daca va era dor de o saramura, incercati stavridul. Are o carne dulce si se poate gati pe tabla incinsa.

E mult mai bun decat pestele de import din supermarket: cod congelat, fileuri de pangasius si somon norvegian.

Un kilogram de stavrid din Marea Neagra costa intre 16 si 20 de lei, mai putin decat ofertele din strainatate.

Stefan Toporas, bucatar: “Aici avem saramura pentru peste, rosii coapte pe plita cu ardei, saramura se face cu supa de peste. Sincer va spun, mie imi ploua in gura.”

Insa regele pestilor din Marea Neagra este calcanul, cu o carne alba, deosebit de gustoasa, dar si cu un pret pe masura, pe care putini si-l permit.

Un alt peste extrem de bun, despre care putini stiu ca traieste si in Marea Neagra, este zarganul, caracterizat prin trupul foarte alungit si gustul special.

Iar daca vreti sa mancati ca un localnic atunci comandati guvizi sau hanus prajit. Au carnea dulce si merg bine cu mujdei de usturoi, potrivit stirileprotv.ro.

Gustati si melcul rapana, midiile dar si singurii creveti din Marea Neagra: garizii.

Mario Bosoanca, administrator pescarie: “Tot pestele care este servit este din Romania, prins chiar aici in fata dumneavoastra in Marea Neagra.”

Pestele merge de minune cu un vin alb, demisec, de preferinta un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay din strugurii copti pe dealurile de calcar ale Dobrogei.

Daca mergeti in Delta Dunarii, cautati crap, platica, lin sau mreana - au carnea alba, gustoasa - dar atentie, unii au si multe oase. Se prajesc bine, pana au prins o crusta crocanta iar oasele mici s-au topit. Insa Delta Dunarii inseamna in primul rand borsul de peste.

Bucatareasa: “Borsul de peste sa face din mai multe categorii de peste, somn, stiuca, salau, caras, biban. Toate se pun la fiert. Punem leusteanul uscat la fiert cu codite, putin otetsi asta este borsul de peste din Delta.”

Desi sunt zeci de posibilitati, cei mai multi romani prefera salaul pane. Ce-i drept, nici ospatarii sau bucatarii nu le spun ce pierd. In concediu pe litoral, turistii ajung sa manance doar peste congelat si acela din strainatate.

Consumul de peste in Romania este intr-o continua crestere. Dar peste 70% din marfa provine din import.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pestele litoral 1 mai cherhana localuri statiunile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022508 (s)