News Flash:

Vesti alarmante despre Delta Dunarii: Este in pragul falimentului piscicol

7 Decembrie 2017
259 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musatescu, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca Delta este in pragul falimentului din punct de vedere piscicol si ca dorinta pescarilor de a utiliza setca in Rezervatie este cea mai mare dezamagire traita in ultimele opt luni. 

Intrarea in legalitate a plajelor de la Marea Neagra din Vadu si Corbu este una din principalele realizari pe care si le asuma pentru primele opt luni de mandat, iar piata locala de peste, un Comisariat care sa dea lovituri grele braconajului si traficului ilegal de peste si inceperea proiectelor cu finantari europene constituie principalele obiective pe care si le-a propus pentru anul 2018 in calitate de guvernator. 

AGERPRES: Cum se vede Delta din fotoliul de guvernator si cat de asemanatoare este cu cea din barca de pescar sportiv sau cu cea din fata laptopului unui jurnalist
Malin Musatescu: Delta se vede ca un organism viu in suferinta. Poate o sa vi se para exagerata comparatia, dar cred ca cea mai buna imagine este cea a unui cal ajuns la capatul puterilor, inhamat la o trasura cu mai multi vizitii. Fiecare are bici si da cu el in cal fara sa-l intereseze ca animalul mai are putin si se prabuseste. Din punct de vedere piscicol, Delta este in pragul falimentului. Diminuarea efortului piscicol, lupta antibraconaj fara menajamente, repopulari, renaturari pentru marirea luciului de apa sunt principalele actiuni pe care trebuie sa le luam. Fara toate acestea nu exista viitor. La suprafata, Delta nu se vede diferit din cele doua ipostaze. Ca guvernator ai insa posibilitatea sa patrunzi "abisurile" Deltei. Asa intelegi mai bine cum a fost degradat potentialul natural al Deltei fata de ce preluam noi in 1990 de la regimul comunist, pentru a constitui apoi Rezervatia Biosferei. 

AGERPRES: Care ar fi principalele diferente, daca exista? 
Malin Musatescu: Nu sunt diferente, este doar vorba despre o complexitate mai mare a problemelor si mai ales despre faptul ca descoperi in fiecare zi o urzeala de vinovatii marunte, asezate precum straturile geologice in istoria Rezervatiei. Mai simplu spus, avem deja doua generatii deltaice nascute intr-un univers local in care braconajul si ocolirea legii sunt singurele solutii pentru a trai indestulat. Asta in conditiile in care autoritatile, de 27 de ani, nu au facut mare lucru pentru a da sansa unei alternative ocupationale la exploatarea directa si primitiva, nesustenabila a resurselor naturale. 

AGERPRES: Ce proiecte ati avut la preluarea functiei de guvernator si s-au realizat deja ori sunt pe cale sa se intample? 
Malin Musatescu: Intrarea in legalitate a plajelor de la Corbu si de la Vadu, in primul rand. Pana acum era o acceptare tacita din partea Rezervatiei ca acolo vin mii de turisti, cu toate ca acele plaje nu erau deschise publicului larg. Se dadeau cateva amenzi si in rest se astepta sfarsitul sezonului cu capul ascuns in nisip. Am cerut un studiu Institutului National de Cercetare Delta Dunarii pentru a afla pe ce segmente de plaja avem deja cele mai puternice efecte ale antropizarii si tocmai acele segmente au fost alese pentru a fi delimitate. Intre acele delimitari este permis accesul pentru plaja, in anumite conditii, conform legilor Rezervatiei, respectand statutul de plaja salbatica, neamenajata. 

Ar mai fi si re-zonarea a doua arii strict protejate care includ chiar zone economice, asa cum sunt Istria, Constanta, si Farul Turcesc din Sfantul Gheorghe, apoi prelungirea sezonului turistic in Delta Dunarii cu doza luni, primavara, prin permisiunea de a pescui recreational stiuca - in regim catch&release - in prohibitia generala. Evident ca tot la pescuit recreational avem regimul catch&release tot anul pentru stiuca, salau, crap si somn, ceea ce va exclude pescuitul de subzistenta cu lanseta practicat de asa-zisi "pescari sportivi" veniti in Delta cu butoaie pentru a cara acasa fileurile puse la sare. In general, acesti lansetisti nu numai ca nu respecta legile privind dimensiunile minime si cantitatile permise, dar stau cu cortul, lasa in urma lor munti de gunoaie si nu aduc comunitatilor locale niciun venit in cadrul activitatilor turistice. 

AGERPRES: Care este cea mai mare dezamagire pe care ati trait-o in cele aproape opt luni de la preluarea mandatului de guvernator al Rezervatiei? 
Malin Musatescu: Setca, pe care in conditiile piscicole actuale o consider o scula de pescuit cu impact negativ asupra stocurilor de peste. In urma discutiilor cu federatiile de pescuit nu am ajuns la un numitor comun privind restrictionarea folosirii acestui tip de plase. Mai mult, federatiile vor folosirea setcilor pe parcursul intregului sezon de pescuit, nu doar incepand din septembrie, chiar daca cer marirea ochiului de plasa. Ori Rezervatia nu este de acord cu asa ceva. Deci de masuri de protectie, temporare, nici vorba. Mai importante sunt interesele de moment ale celor care exploateaza resursa piscicola. 

AGERPRES: Trecerea Administratiei RBDD din subordinea Ministerului Mediului in cea a Secretariatului General al Guvernului este unul dintre cele mai importante evenimente administrative din judet. Ce a insemnat practic acest transfer, in conditiile in care Administratia este o institutie eminamente de mediu si care sunt neajunsurile constatate pana in prezent ale acestui transfer? 
Malin Musatescu: Este un castig prin faptul ca legatura cu forul tutelar este mai directa si mai eficienta. Partea proasta este ca inca nu s-a gasit o solutie la toate problemele legate de reglementarile de mediu care intra in atributiile Ministerului Mediului. 

AGERPRES: Ati fost recent intr-o deplasare in delta din Vietnam. Ca jurnalist, ce stire ati realiza in urma acestei deplasari? 
Malin Musatescu: Delta Mekong este exemplul perfect pentru a urmari efectele antropizarii accelerate si masive asupra unei zone umede. Agricultura si urbanizarea sunt cele doua actiuni prin care ceea ce este acum acolo nu mai are legatura cu Delta vietnameza de acum 50 de ani. Autoritatile vietnameze depun acum eforturi pentru a face renaturari in vederea infiintarii unor zone de stricta protectie care sa intre in circuitul turistic. Este greu drumul inapoi la natura, dar nu imposibil, iar vietnamezii sunt hotarati sa-l parcurga. In delta din Vietnam sunt 17 milioane de locuitori si este lesne de inteles presiunea antropica asupra ecosistemelor deltaice ale fluviului Mekong. Delta Dunarii in schimb are cea mai mica densitate populationala din Romania, dar rata antropizarii in ultimii ani este pe trend ascendent. Daca mai punem in ecuatie faptul ca in ultimii 27 de ani populatia din Delta Dunarii s-a redus la jumatate, iar suprafata intravilanului a crescut de aproape trei ori, intelegem ca avem deja o problema de logica. Este clar ca nu populatia este problema, ci scaparea de sub control a unor activitati. 

AGERPRES: Corpul mobil de control infiintat in urma cu cateva luni pare sa aiba rezultate destul de slabe. Ce inseamna, din punctul dumneavoastra de vedere, cele 561 de kilograme de peste confiscate in aproape trei luni de cei trei inspectori ecologi ai acestui corp? 
Malin Musatescu: Corpul Mobil de Control are rezultate foarte bune si nu se substituie Comisariatului de Control Integrat. Acest Corp Mobil, pe langa atributii legate de aplicarea legilor Rezervatiei in teritoriu, reprezinta si controlul administratiei asupra activitatii comisariatelor. Este drept ca avem probleme de eficienta in activitatea Comisariatului, ca exista acuze ca unii dintre functionarii acestui comisariat comit la randul lor ilegalitati. Noi, prin tot ceea ce facem, incercam sa identificam problemele si mai ales sa identificam persoanele din cadrul Comisariatului care nu-si fac treaba asa cum ii obliga statutul lor de functionari publici. 

AGERPRES: Apropo de nemultumirile pescarilor, cand vor avea un permis unic pe care sa-l prezinte autoritatilor atunci cand sunt verificati? Este una din promisiunile facute de unii din fostii guvernatori ai Rezervatiei. 
Malin Musatescu: Asta este o problema ce tine de politica de la nivel national din piscicultura si cred ca cel mai bine ar fi sa adresati aceasta intrebare Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). 

AGERPRES: Dupa preluarea functiei de guvernator, ati anuntat ca doriti sa inaintati Guvernului o propunere de act normativ care sa le permita pescarilor sa comercializeze legal pestele capturat. Ce s-a intamplat cu aceasta initiativa? 
Malin Musatescu: Lucrez la aceasta propunere impreuna cu cei din asociatia lui Ivan Patzaichin, cu care am descoperit ca am multe puncte comune de vedere in ceea ce priveste dezvoltarea comunitatilor locale. Un lucru este clar: trebuie sa avem o piata locala de peste de unde pensiunile, localnicii si turistii sa poata cumpara in mod legal peste proaspat. Astfel, ii dam o alternativa de existenta si pescarului comercial, fiscalizam activitatea pensiunilor si diminuam activitatea de pe piata neagra. Nu in ultimul rand, ii dam plus valoare pestelui, ceea ce este absolut esential. Proiectul este cristalizat, insa nu ne grabim. Chiar daca maine de pilda nu voi mai fi guvernator, impreuna cu cei care au idei comune legate de necesitatea acestei piete locale de peste, voi face tot ce imi sta in putinta sa punem in practica acest proiect care nu este in opozitie cu proiectul mai vechi al Bursei de Peste de la Tulcea. 

AGERPRES: Apropo de acest proiect, Bursa de Peste de la Tulcea, cand va deveni functional? 
Malin Musatescu: Proiectul s-a modificat intre timp, astfel ca Bursa de Peste se va transforma intr-un punct central de debarcare si colectare a pestelui. ANPA este institutia abilitata sa detalieze subiectul. 

AGERPRES: Sustineti, alaturi de populatia Deltei, proiectele de renaturare si reconstructie ecologica. Cercetatorii sustin insa ca este naturala colmatarea luciilor de apa din Rezervatie. In acest context, proiectele realizate sau initiate nu sunt in van? 
Malin Musatescu: Nu este nimic in van, pentru ca daca procesul de colmatare este natural, indiguirile sunt facute artificial. In mod constant, exista actiuni de decolmatare care, din pacate, nu tin ritmul cu cantitatea de sedimente venita de pe raurile care cara povara defrisarilor masive de pe versantii muntilor nostri si care sunt incarcate suplimentar cu suspensii in zona colinara din cauza exploatarilor abuzive de nisip din albia minora. 

AGERPRES: Ce va propuneti pentru anul 2018? 
Malin Musatescu: Piata locala de peste, un Comisariat care sa dea lovituri grele braconajului si traficului ilegal de peste si inceperea proiectelor cu finantari europene pe care le avem in portofoliu. Alaturi de decolmatari, in aceste proiecte gasim un adapost pentru animalele ranite, salvarea populatiei de nurca europeana, intrarea Padurii Caraorman in circuitul turistic dupa modelul Letea. Eu cred ca este foarte important sa crestem gradul de educare al populatiei locale in ceea ce priveste activitatile durabile, protectia resursei naturale si necesitatea conlucrarii cu Administratia Rezervatiei care are ca prioritate, alaturi de protejarea patrimoniului natural al Deltei Dunarii, dezvoltarea comunitatilor locale. 

Sursa: Agerpres
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernatorul rezervatiei delta dunarii rbdd malin musatescu interviu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0783 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019035 (s)