News Flash:

Vulcanul Krakatau

5 Martie 2012
3866 Vizualizari | 0 Comentarii

Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiti vulcani ai lumii si cel mai destructiv din istoria omenirii dupa eruptia din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java si la 40 de km de insula Sumatra.

Cel mai probabil, cu mii de ani în urma, s-a format un munte cu forma conica, cu baza de aproximativ 6 km în diametru, cea mai mare parte fiind sub nivelul marii. Izvoare japoneze descriu o eruptie colosala a vulcanului Krakatau, care a avut loc în anul 416 î.Hr. (dupa unii cercetatori, a avut loc în 535 î.Hr.). Eruptia se estimeaza a fi fost o explozie care a echivalat cu detonarea a 400 de megatone de TNT sau 20.000 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima. Eruptia violenta a distrus muntele initial si a format o caldare submarina cu un diametru de 7 km. Patru zone ale acestui munte s-au ridicat la suprafata formând 4 insule mici: Sertung în nord-vest, Lang si Polish Hat (sau Panjang) în nord-est si Rakata în sud-est. Activitatea vulcanica din aceasta zona a ridicat la suprafata apei înca doua vârfuri, Poeboewetan (Pubuuetan) si Danan, care s-au unit cu Rakata si au format o insula - Krakatau - cu dimensiunea de 5 km latime si 9 km lungime. Piscurile erau aliniate în directia nord-sud, culmea Poeboewetan la nord si culmea Rakata în sudul insulei.

Înainte de eruptie, insula a avut o latime de 5 km si o lungime de 9 km. Dupa eruptie, doua treimi din insula au explodat, insulele Lang si Polish Hat au disparut. A ramas doar o treime din insula initiala. Aproximativ 23 km patrati din insula s-au scufundat. Au mai ramas câteva insulite care arata forma initiala a insulei.

Vulcanul detine recordul în toate efectele unei eruptii, roca aruncata în aer fiind de peste 20.000 metri cubi. Vulcanul se pregatea zgomotos de peste patru ani. Când s-a înseninat, s-a observat ca cea mai mare parte a conului vulcanului Krakatau disparuse. În scurt timp, din apa s-a ridicat o noua insula, careia i s-a dat numele Anak Krakatau ("copilul lui Krakatau"). Acest vulcan are actualmente o altitudine de 200 de metri.

Cel mai destructiv a fost, însa, valul tsunami provocat de eruptie. Valul ajungea pâna la peste 40 de metri înaltime si se deplasa cu viteza foarte mare, maturând coasta de vest a insulei Java si coasta de sud-est a Sumatrei. Si-au pierdut viata 36.000 de oameni si au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, dupa 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanta de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiatiile solare, scazând anul urmator (1884) temperatura medie a globului cu 1,2° C. Trei luni dupa eruptie, fumul patruns în atmosfera a dat provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând ca aveau loc incendii de proportii. La trei ani dupa eruptie, fumul mai era perceptibil în atmosfera.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

krakatau indonezia insula sumatra forma conica izvoare japoneze
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0926 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017556 (s)