News Flash:

Zona Baita - Bihor

19 Noiembrie 2011
3242 Vizualizari | 0 Comentarii
Zona Baita

Baita este o localitate miniera care apartine de orasul Nucet in judetul Bihor, Transilvania, localitate situata in apropiere de izvorul Crisului Negru si Curcubata Mare (1.849 m) in Muntii Apuseni.

Inainte cu circa 400 de ani au fost colonizati germani ca mineri in zona Baitei, mai tarziu a fost cladita si o biserica catolica in timpul imparatesei Maria Terezia, si in prezent se poate constata aceasta prin inscriptia de pe biserica. Mai tarziu din pacate regimul comunist a distrus multe documente, care au fost arse sau au disparut. In aceasta perioada de timp s-a exploatat in mod deosebit argintul (Valea-Seaca), mai putin aurul, cuprul, de unde provine denumirea localitatii in limba maghiara ("Rézbánya") mentionata in anul 1585.

Mai tarziu s-a trecut la exploatare de molibden si bismut. In anii 50 s-a inceput o exploatare masiva de uraniu, numarul minerilor crescand la circa 20.000, iar numarul soldatilor care au lucrat in mina circa 10.000 potrivit sursei de informatie intr-o perioada de 10 ani s-a transportat in Uniunea Sovietica numai de la mina "Avram Iancu" peste 300.000 de tone de minereu de uraniu de calitate superioara. Zona Baita ar putea deveni un paradis al agroturismului, o multitudine de elemente concurand pentru infaptuirea acestui deziderat. Clima moderata, cu un regim de crutare specific acestei depresiuni, unele izvoare minerale, cunoscute inca de pe vremea stapanirii romane in Dacia, existenta a numeroase monumente istorico-arhitecturale si naturale si mai ales caile de comunicatie, care faciliteaza accesul spre mai toate zonele comunei, datinile, obiceiurile si nu in ultimul rand mestesugurile traditionale constituie tot atatea motive de a poposi la sfarsit de saptamana sau chiar de a petrece o vacanta in aceasta asezare hunedoreana din "causul" Muntilor Metaliferi.

In localitate sunt mai multe monumente istorice cum ar fi bisericile ortodoxe din Baita si Hartagani (sec XVII), biserica de la Trestia, dar si Rezervatia naturala de calcare Craciunesti, care se intinde pe o suprafata de 120 ha. Este situata in zona Magurii Baita - Craciunesti.

Datorita faptului ca rocile regiunii sunt calcaroase, in regiunea Baitei se gasesc multe pesteri si cariere de marmura. La circa 30 km se afla orasul Beius si la circa 40 km de Baita se afla Padisul (Valea Galbenei, Ratul Florilor, Cetatile Ponorului) o atractie turistica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

baita orasul nucet curcubata mare zona baitei maria terezia uraniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1007 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011432 (s)